Ως άγχος –ιδιαίτερα στα παιδιά- ορίζεται ένα συναίσθημα για έναν κίνδυνο ή μία απειλή που είναι αόριστα. Έχοντας όλοι βιώσει άγχος, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να είναι. Πόσο μάλλον για ένα παιδί.
Τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται πολύ έντονο άγχος και καθώς δεν είναι συναισθηματικά ώριμα δεν μπορούν να το αξιολογήσουν και να το διαχειριστούν. Έτσι είναι θέμα των γονιών το να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει και να μειώσει το άγχος του.
Τι μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στα παιδιά;
Πολλά είναι αυτά που ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στα παιδιά. Από το σχολείο, μέχρι το αίσθημα του αποχωρισμού και από φοβίες που αναπτύσσονται τα πρώτα χρόνια του παιδιού μέχρι τις πρώτες διαπροσωπικές σχέσεις.
Ενίοτε αυτό που ξεκινάει ως ένα είδος έντασης, μπορεί να μετουσιωθεί σε άγχος, ιδιαίτερα όταν το παιδί αισθανθεί πως δεν έχει την κατανόηση των δικών του.Ψυχολόγοι αναφέρουν ως πηγή άγχους και την επαφή με ξένους, γνωστός και ως κίνδυνος των ξένων, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με το άγχος του αποχωρισμού.
Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει το άγχος του παιδιού αποτελεσματικά είναι να γνωρίζουμε πώς να εντοπίζουμε εάν ένα παιδί βιώνει κλινικό άγχος ή όχι.
Αναγνώρισε τα συμπτώματα
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του στρες στα παιδιά είναι:
- Συχνός πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι (χωρίς παθολογική αιτία)
- εφιάλτες
- διαταραχές ύπνου
- απομόνωση
- αποχή από καθημερινές δραστηριότητες
- συνήθειες όπως να τρώει τα νύχια του, να παίζει με τα μαλλιά του
- Ευερεθιστότητα
Τρόποι διαχείρισης του παιδικού άγχους
- Σίγουρα τη θέση του ειδικού δεν μπορεί να την πάρει κανείς και πάντα θα πρέπει να είναι η πρώτη λύση η επίσκεψη σε κάποιον που γνωρίζει. Ωστόσο ως γονείς υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε τουλάχιστον σε πρώτη φάση τις καταστάσεις του έντονου άγχους.
- Η συζήτηση με τα παιδιά, μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμες απαντήσεις και είναι εξαιρετική η μέθοδος επειδή ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί και να συνεργαστεί με τους γονείς για να βρουν λύση από κοινού.
- Η ορθολογική σκέψη είναι επίσης πολύ. Θα βοηθήσει το παιδί να συγκεντρωθεί και να χαλαρώσει.
- Διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης αλλά και πολλή συζήτηση (ναι κι άλλη συζήτηση) θα βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει ευκολότερα το τι αισθάνεται.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν το πρόβλημα παραμένει ο ειδικός είναι ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση.