Για πολλές γυναίκες εκεί έξω, η ακμή στο πηγούνι είναι ένα δύσκολο beauty ζήτημα, το οποίο πολλές φορές περιλαμβάνει και πόνο. Συνήθως προκαλείται από ορμονικούς παράγοντες, γεγονός που κάνει την αντιμετώπιση ακόμα πιο δύσκολη. Τα καλά νέα είναι πως αν ενημερωθείς σε βάθος, θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις με τη βοήθεια του δερματολόγου σου.
Ποια είναι οι αιτίες εμφάνισης ακμής στο πηγούνι;
Οι ορμόνες ευθύνονται συνήθως για την κυστική ακμή στο πηγούνι και τη γνάθο. Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών, οδηγεί σε παραγωγή σμήγματος. Γυναίκες κάθε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν εξάρσεις ακμής, κυρίως λόγω της περιόδου και των ορμονικών διακυμάνσεων που τη συνοδεύουν.
Οι ορμόνες βρίσκονται συνήθως πίσω από την κυστική ακμή κατά μήκος του πηγουνιού και της γνάθου. Όταν τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται, το ίδιο κάνει και η παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα είναι ένα λάδι και αυτό προκαλεί την ορμονική ακμή στο πηγούνι σας. Η παραγωγή ορμονών είναι υπερβολική για τους εφήβους, γι ‘αυτό οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν τον τύπο ακμής. Είναι επίσης κοινό για τις γυναίκες όλων των ηλικιών να εμφανίζουν εξάρσεις ακμής καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα λόγω του εμμηνορροϊκού κύκλου τους (και των ορμονικών διακυμάνσεων που συνοδεύουν αυτό).
“Οι ορμόνες διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος, το οποίο προάγει την ακμή και βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να φράξουν τους πόρους”, δήλωσε ο δερματολόγος, Dr. Joshua Zeichner, στην Teen Vogue.
Πώς μπορείς να καταπολεμήσεις την ακμή στο πηγούνι;
1 | Χρησιμοποίησε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου
Μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις περισσότερα από ένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον γιατρό, η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει ταυτόχρονα όλους τους παράγοντες που προκαλούν ακμή. Το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματος, “σκοτώνοντας” τα βακτήρια και εξισορροπώντας την παραγωγή σμήγματος.
2 | Κράτησε τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου
Ειδικά, μακριά από το πηγούνι σου.
Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, τείνουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας πολύ συχνά. Είναι σημαντικό όμως να βρεις τρόπους και tricks ώστε να μείνεις μακριά από αυτή τη συνήθεια. Τα χέρια μας μεταφέρουν μικρόβια στο πρόσωπό μας, και οι επιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερες όταν ενυπάρχει ακμή.
3 | Φρόντισε να καθαρίζεις το κινητό σου
Το κινητό είναι η συσκευή που θέλοντας και μη έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα μας. Φρόντισε να το καθαρίζεις τακτικά, ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να μεταφέρονται έτσι βακτήρια στο δέρμα σου. Προσπάθησε να το καθαρίζεις τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.
4 | Κάνε απολέπιση τακτικά
Η απολέπιση δεν είναι κάτι που θα κρατήσει απλά την επιδερμίδα σου μακριά από ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Πρόκειται και για ένα σημαντικό βήμα για καθαρό δέρμα, χωρίς συχνές εξάρσεις ακμής. Φρόντισε να την εντάξεις στη ρουτίνα σου τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Εννοείται πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μια βούρτσα απολέπισης, προσέχοντας οι κινήσεις σου να μην τραυματίζουν την επιδερμίδα σου.
5 | Βάλε και τη διατροφή σου στο παιχνίδι
Λογικά ξέρεις ήδη πως τα λιπαρά τρόφιμα ή η σοκολάτα μπορούν να δημιουργήσουν breakouts. To ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά. Ξεκίνησε να παρατηρείς την αντίδραση του δέρματός σου σε όσα καταναλώνεις και προσάρμοσε τη διατροφή σου ανάλογα.
6| Εφάρμοσε πάγο
Αν η ακμή σου προκαλεί πόνο, μπορείς να βοηθήσεις την κατάσταση με λίγο πάγο. Βάλε παγάκια σε μια πετσέτα και εφάρμοσε την πάνω στο σημείο που σε πονάει. Δε χρειάζεται να πιέζεις, η θερμοκρασία από μόνη της θα καταπραΰνει την περιοχή. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τον πόνο, αλλά θα μειώσει και την ερυθρότητα.
7 | Μίλησε με έναν/μια δερματολόγο που εκτιμάς και εμπιστεύεσαι
Κάποιες φορές για την αντιμετώπιση της ακμής είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση κάποιων φαρμάκων. Με αυτά, θα δεις το πρόσωπό σου να βελτιώνεται σε λίγες μόλις εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η βοήθεια και οι γνώσεις ενός δερματολόγου για να αντιμετωπίσεις την κυστική ακμή, ειδικά αν εμφανίζεται ξανά και ξανά. Κλείσε ένα ραντεβού με έναν γιατρό που εμπιστεύεσαι και ξεκίνησε να “δουλεύεις” για την υγεία της επιδερμίδας σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις γνώσεις που χρειάζεσαι για να προσαρμόσεις τη skincare ρουτίνα σου ανάλογα με τις ανάγκες σου.
first published: 04.04.2020