Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για το πώς θα δυναμώσεις το μυαλό σου, οι καλές κοινωνικές, σωματικές και διατροφικές συνήθειες είναι πολύ σημαντικές. Σύμφωνα με τη νευρολόγο Δρ. Jennie Valles και όσα είπε στο Popsugar, αυτές σου χαρίζουν ευημερία μακροπρόθεσμα.
Διάβασε, λοιπόν, τις συμβουλές της για ένα ακόμα πιο δυνατό μυαλό:
Πέρνα χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα
Ο χρόνος που ξοδεύεις με τους φίλους και την οικογένειά σου μπορεί να κάνει θαύματα. Μάλιστα, το Healthybrains.org αναφέρει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση αντιμετωπίζουν βραδύτερο ρυθμό απώλειας της μνήμης. Αυτό συμβαίνει, επειδή έχουν αυτό το “υποστηρικτικό πλαίσιο” που βοηθά στη μείωση του στρες. Όπως επίσης, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και την ενίσχυση της πνευματικής διέγερσης.
Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή
Δηλαδή, πιο άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και φρούτα! Η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει τα κύτταρα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Κοινώς, όλα όσα προάγουν έναν υγιή εγκέφαλο.
Εάν η μεσογειακή διατροφή δεν είναι του γούστου σου, θυμήσου το εξής: Γενικά η ισορροπημένη και ελεγχόμενη διατροφή σε θερμίδες μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στη συνολική υγεία του εγκεφάλου.
Όπως η Δρ. Valles σημειώνει πως: Ο υποσιτισμός, ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά άνοιας.
Μίλα με τον γιατρό σου σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα
Αν διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή, είσαι στο σωστό δρόμο για τη διαχείριση της γνωστικής σου υγείας. Ωστόσο, αν ο γιατρός σου προτείνει τη λήψη συμπληρωμάτων λόγω διατροφικών ελλείψεων, άκουσέ τον. Θα ωφελήσεις σημαντικά τη νοητική σου υγεία. Βεβαιώσου όμως ότι ακολουθείς πιστά τις εντολές του – η λήψη πάρα πολλών συμπληρωμάτων και βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα εάν δεν είσαι προσεκτική.
Επαναφορτίσου με διαλογισμό
Μία μελέτη αναφέρει ότι ο διαλογισμός επιδρά θετικά στις γνωστικές λειτουργίες, ειδικά στην προσοχή, τη μνήμη αλλά και τη λεκτική και γνωστική ευελιξία. Δοκίμασε ειδικά να διαλογιστείς, όταν αισθάνεσαι τον εγκέφαλό σου κουρασμένο.
Κοιμήσου καλά και πολύ
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και της γνωσιακής παρακμής και της άνοιας», εξηγεί η Δρ. Valles. Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τη μνήμη, προτείνει την αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό για τον ύπνο για όσους συχνά αντιμετωπίζουν θέματα αϋπνίας.
Κάνε γυμναστική
Αν δεν γυμνάζεσαι ήδη δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά με μέτρια ένταση, η υγεία του εγκεφάλου σου είναι ένας καλός λόγος, για να ξεκινήσεις.
Υπάρχει ουσιαστική σύνδεση σχέση μεταξύ της άσκησης και των πρωτεϊνών στο σώμα που προάγουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η άσκηση επιβραδύνει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, που ευθύνεται για τη μνήμη και τη γνώση.