Οι τάρτες είναι από τις αγαπημένες μας επιλογές όταν αναζητάμε μια συνταγή που ναι μεν να είναι ιδιαίτερη αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και εξαιρετικά δύσκολη.
Η συγκεκριμένη αλμυρή τάρτα με σκόρδο και μανιτάρια από το beetsme_com έχει όλα τα παραπάνω. Είναι νόστιμη, ιδιαίτερη και σίγουρα αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσεις. Είναι επίσης ιδανική εάν ακολουθείς μια vegan διατροφή.
Υλικά:
Για τη βάση
- 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 200 γραμμάρια και 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη πλάκα ή βίγκαν βούτυρο
- 100 ml γάλα σόγιας ή αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 4 φρέσκα σκόρδα ή 3 σκελίδες (ψιλοκομμένα)
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 500 ml κρέμα σόγιας ή αμυγδάλου ή κάσιους
- 90 γραμμάρια ρεβυθάλευρο
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (νισεστέ)
- 2 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 – 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάλα νάμακ (μαύρο αλάτι Ινδίας)
- μαύρο πιπέρι
- 120 γραμμάρια μανιτάρια αγάρικα – λευκά μικρά (κομμένα σε φέτες)
Εκτέλεση:
Για τη βάση
Σε ένα μπoλ βάλε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε. Κόψε το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίξτο μέσα στο αλεύρι. Με ένα πιρούνι, πίεσε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, μέχρι να γίνουν τρίμματα. Πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Προσοχή: Δεν ζυμώνεις πολύ! Τύλιξε τη μπάλα σε μεμβράνη και μετάφερέ τη στο ψυγείο για 45 λεπτά. Στη συνέχεια αλεύρωσε καλά τον πάγκο και μετάφερε εκεί πάνω τη ζύμη. Με έναν πλάστη άνοιξε τη ζύμη και σχημάτισε έναν κύκλο λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα σου (26 εκ) και πάχους περίπου 1/2 εκ. Βουτύρωσε τη φόρμα με τις 2 κουταλιές της σούπας βίγκαν βούτυρο. Μετάφερε τη ζύμη στη φόρμα. Άφησε το φύλλο να κάτσει στο κέντρο. Με ένα μαχαίρι κόψε ότι περισσεύει γύρω-γύρω. Με τα δάχτυλά σου πίεσε τις άκρες του φύλλου για να σχηματίσεις τη μπορντούρα του φύλλου.
Για τη γέμιση
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίξε μέσα το κρεμμύδι και σόταρε μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σόταρε ίσα-ίσα για 2 λεπτά. Βγάλε το τηγάνι από την κουζίνα. Σε ένα μπολ πρόσθεσε την κρέμα σόγιας, το ρεβυθάλευρο, το κορν φλάουρ, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι, το κάλα νάμακ και το μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε το κρεμμύδι με το σκόρδο και ανακάτεψε ξανά. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Άδειασε το μείγμα μέσα στη βάση. Πρόσθεσε από πάνω τις φέτες μανιτάρια και ελαφρώς πίεσέ τες να κάτσουν καλά πάνω στο μείγμα. Ράντισε ελαφρώς με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πρόσθεσε επιπλέον μαύρο πιπέρι από πάνω και ελάχιστο αλάτι. Μετάφερε στο φούρνο και ψήσε για περίπου 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη βγάλε την και άφησέ την 15 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 9 spots που θα βρεις το γλυκό του γάμου σου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη