Η κυριολεκτική μετάφραση του ‘aloo tikki’ από τα Ινδικά είναι κροκέτα πατάτας. Συνηθίζεται στους ινδικούς γάμους και το βρίσκεις τα περισσότερα ινδικά εστιατόρια.
Στην πραγματικότητα είναι πολτοποιημένες πατάτες με μπαχαρικά μαγειρεμένες σαν κροκέτα, που σερβίρεται συνήθως με κάποιο chutney. Για να φτιάξεις τα burger χρειάζεσαι ακόμα λίγη ρόκα, κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, ντομάτα σε φέτες και λίγο χυμό lime. Μπορείς να συνδυάσεις με mayo sauce και κέτσαπ αλλά μπορείς να φτιάξεις και το δικό chutney.
Για να φτιάξεις το δικό σου chutney:
Ψιλόκοψε μαζί λίγο κόλιανδρο, λίγη μέντα και μία πιπεριά jalapeño. Δούλεψε τα στο μπλέντερ με λίγο χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Το chutney ταιριάζει τέλεια με τα aloo tikki που θα βάλεις στα burger σου.
Τι θα χρειαστείς:
350 γρ πατάτες ή περίπου δύο μεγάλες
1 κουταλιές κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι ginger σε σκόνη
3/4 από ένα κουταλάκι μπαχαρικά masala
3/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλιά corn flour
1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη
2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Πώς θα το φτιάξεις:
Βράσε τις πατάτες για περίπου 15-20 λεπτά όπως προτιμάς εσύ. Αν θες πριν μπορείς να τις έχεις ξεφλουδίσει ή όχι ή αν θες μπορείς να τις κόψεις σε πιο μικρά κομμάτια για να βράσουν πιο εύκολα. Μόλις είναι έτοιμες, στράγγισε και άφησέ τις να κρυώσουν σε ένα μπολ. Πολτοποίησε τες χωρίς να τις κάνεις πουρέ. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά και το corn flour στις πατάτες μαζί με το αλάτι και ανακάτεψε καλά. Ψιλόκοψε την πιπεριά και βάλε τη κι αυτή στις πατάτες.
Βάλε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζέστανέ το σε μέτρια θερμοκρασία. Πλάσε τις πατάτες σαν κεφτέδες.
Μαγείρεψε τους πατατοκεφτέδες για 6 – 8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμοι βγάλε τους σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να ‘κρατήσει’ το extra λάδι.