The High Sensitive Person (HSP) δεν ανήκει στις διαταραχές και δεν έχει να κάνει με το πόσα νεύρα έχεις. Έχει να κάνει με έμφυτα και βιολογικά χαρακτηριστικά σου.
Η υπερευαισθησία είναι ένα βιολογικό χαρακτηριστικό, που συναντάται στο
15-20% του πληθυσμού. Είναι ένα κομμάτι του νευρικού σου συστήματος εκ γενετής. Έχει να κάνει με ενοχλήσεις που μπορεί να νιώθεις σε διάφορα ερεθίσματα. Μπορεί να έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις που σου δημιούργησαν άγχος ή νευρικότητα ενώ οι γύρω σου το διαχειρίζονταν με απόλυτη ηρεμία.
Αυτό δε σημαίνει πως κάτι πάει λάθος. Το να είσαι υπερευαίσθητος,
(highly sensitive person), είναι στοιχείο της προσωπικότητας σου και οφείλεις να το αγκαλιάσεις.
Πώς μπορείς όμως να το διακρίνεις; Τα 8 παρακάτω σημάδια θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν είσαι υπερευαίσθητος ή όχι:
1. Δυσκολεύεσαι να αποδόσεις υπό συνθήκες πίεσης
Με άλλα λόγια, δεν αντέχεις την πίεση. Οι αυστηρές προθεσμίες, οι όροι και οι κανόνες δεν είναι τα αγαπημένα σου. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας σου φαίνεται ασήκωτος και νιώθεις πως πνίγεσαι κάθε φορά που έχεις να ολοκληρώσεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
2. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις σε πλήθη
Οι πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ο πολύς κόσμος είναι πράγματα που δεν μπορείς εύκολα να διαχειριστείς. Οι συναυλίες, τα πάρτι, οι μεγάλες ουρές έξω από τις τράπεζες, μπορεί να σε αγχώνουν περισσότερο από άλλους. Αυτό επίσης, μπορεί να σε κάνει να φέρεσαι με μεγαλύτερη αγένεια από ότι θα φερόσουν σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον. Ο
λόγος είναι πως δεν ξέρεις πως να διαχειριστείς όλες αυτές τις συναναστροφές και νιώθεις άβολα μέσα σε αυτές.
3. Ενοχλείσαι από διάφορους θορύβους και μυρωδιές
Ναι, ένα δυνατό μάσημα από το συνάδελφο στο lunch break μπορεί να διαταράξει όλη την ησυχία σου όσο τρως. Το ίδιο ισχύει και για απρόοπτους
θορύβους, όπως κόρνες, σειρήνες αλλά και έντονες μυρωδιές. Όταν είσαι υπερευαίσθητος, όποια ένταση και αν έχει ο κάθε θόρυβος ή μυρωδιά, μπορεί να σου φαίνεται τεράστια και να σε αποσπά αρκετά από οτιδήποτε κάνεις.
4. Ευαισθησία στα ανέκδοτα
Νιώθεις ευάλωτος όταν υπάρχει το ενδεχόμενο να εκτεθείς σε κάποιο σχολιασμό. Ακόμη κι αν αυτός ο σχολιασμός πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο. Ίσως παίρνεις τος μετρητοίς κάποια λόγια, αλλά αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος. Έτσι είναι το νευρικό σου σύστημα και δεν χρειάζεται να το παίζεις cool αν δεν νιώθεις άνετα με κάποιο ανέκδοτο.
5. Ταυτίζεσαι πολύ με την αρνητική επικαιρότητα
Όταν κάποιος είναι υπερευαίσθητος, είναι δύσκολο να μένει αντικειμενικός ή αμερόληπτος σε γεγονότα. Αν για παράδειγμα, διαβάσεις ή δεις κάποιο αρνητικό συμβάν, δεν μπορεί να σου περάσει απαρατήρητο. Θυμώνεις, λυπάσαι, γίνεσαι ένα με τους πρωταγωνιστές. Μερικές φορές μάλιστα, όλο αυτό μπορεί να σε πνίγει συναισθηματικά ακόμη κι αν είναι κάτι που στην τελική, δεν σε αφορά.
6. Δεν διαχειρίζεσαι καλά την κριτική
Και ενίοτε ενοχλείσαι. Ακριβώς επειδή είσαι υπερευαίσθητος, δεν είναι πως δεν θες να ακούσεις την ειλικρινή άποψη του άλλου. Έχει να κάνει περισσότερο με το ότι τα συναισθήματα σου πληγώνονται πολύ εύκολα. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις, είναι να θέτεις προσωπικά όρια προκειμένου να προστατεύσεις την ενέργεια σου και τη διάθεση σου.
7. Δεν μπορείς να μη μένεις μόνος σου έστω για λίγο
Ακόμη κι αν βρίσκεσαι γύρω από κόσμο όλη μέρα στη δουλειά για παράδειγμα, χρειάζεσαι ένα break με τον εαυτό σου. Για κάποιον που είναι υπερευαίσθητος, το alone time δεν είναι απλά μία φράση. Είναι μία αναγκαία διαδικασία που βοηθά στο να γεμίσουν οι μπαταρίες, να σκεφτεί και να επεξεργαστεί. Ναι, το
overthinking υπάρχει εξίσου.
8. Δυσκολεύεσαι να εκφραστείς μπροστά σε πολύ κόσμο
Χρειάζεται να ξεκινήσεις εσύ μία κουβέντα σε ένα meeting στο γραφείο ή ακόμη και σε κάποιο πάρτι; Oh my God όπως θα έλεγε και η Janice από τα Φιλαράκια. Δεν είναι εύκολο για κάποιον υπερευαίσθητο να κάνει το πρώτο βήμα για να σπάσει τον πάγο. Γι’ αυτό και πολλοί το συνδέουν με την εσωστρέφεια. Η αλήθεια είναι, πως προτιμάς να σε προσεγγίζουν οι άλλοι πρώτα και όχι να εκτίθεσαι εσύ σε πρώτη φάση.