Η έρευνα εργασίας, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να γίνει μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Έχει πολλαπλές απαιτήσεις μεταξύ των οποίων είναι και η συγγραφή του cover letter ή συνοδευτική επιστολή. Το ξέρουμε, σίγουρα έχεις κουραστεί να ψάχνεις ατέλειωτες ώρες για δουλειά, να συγγράφεις το βιογραφικό σου και να ετοιμάζεσαι για συνεντεύξεις. Όμως, τα ευχάριστα νέα είναι ότι το cover letter συχνά κάνει τη διαφορά. Αν επιδιώκεις να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους και να εντυπωσιάσεις το μελλοντικό εργοδότη σου, το άρθρο αυτό είναι για εσένα.
Τι είναι το cover letter
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Είναι ένα γράμμα μιας σελίδας που στέλνεις μαζί με το βιογραφικό σου. Σε αντίθεση με το βιογραφικό, είναι ειδικά προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεις την αίτηση. Με λίγα λόγια το cover letter σού επιτρέπει να εξηγήσεις στον εργοδότη γιατί πρέπει να σε εμπιστευτεί.
Τι θα κερδίσεις
Σου δίνει τη δυνατότητα να σε γνωρίσει καλύτερα αυτός που θα σε προσλάβει. Να μάθει περισσότερα για την προσωπικότητά σου, τα επιτεύγματά σου, τους στόχους σου και τον λόγο για τον οποίο υπέβαλες την αίτηση. Σε αντίθεση με το σχετικά απρόσωπο βιογραφικό, δες το σαν μια πολύχρωμη πινελιά στην αίτησή σου.
Τι περιέχει
Προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, email, κινητό
Ημερομηνία και το όνομα και τη διεύθυνση του εργοδότη
Εισαγωγή: Αναφέρεις τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεις την αίτηση και δείχνεις τον ενθουσιασμό σου για την εταιρία και το ρόλο σου.
1η παράγραφος: Μπορείς να κάνεις μια σύνοψη της επαγγελματικής σου εμπειρίας σχετικά με τη θέση εργασίας που στοχεύεις. Σε αυτό το σημείο, αναφέρεις επιτυχίες και δεξιότητες που σε ξεχωρίζουν για αυτή τη δουλειά. Ανάφερε ένα ή δύο και δώσε λεπτομέρειες σχετικά με την επιτυχία.
2η παράγραφος: Δώσε ένα ακόμη λόγο για τον οποίο αξίζει ο εργοδότης να σου δώσει τη θέση. Αντί να επαναλαμβάνεσαι, χρησιμοποίησε μια εμπειρία που θα δείξει την καταλληλόλητά σου για τον ρόλο και τι μπορείς να προσφέρεις.
Κατακλείδα: Κάνε μια σύντομη σύνοψη των λόγων και ευχαρίστησε τον εργοδότη για τον χρόνο του.
Χρήσιμες συμβουλές
Κάνε έρευνα: Πριν ξεκινήσεις το γράψιμο, ψάξε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρία και συγκεκριμένα τη θέση που θες. Αναζήτησε πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρίας, στα νέα, αλλά και εργαζόμενους στο LinkedIn. Προσπάθησε να καταλάβεις τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και πώς οι δεξιότητες και οι εμπειρίες σου θα τη βοηθήσουν. Παίρνοντας μια ιδέα για την επιχείρηση θα καταλάβεις τι τόνο πρέπει να έχεις και στην επιστολή σου. Να θυμάσαι, τις περισσότερες φορές ο τόνος είναι επαγγελματικός.
Ξεκίνα δυναμικά: Μια ζωντανή εισαγωγή θα κεντρίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Για παράδειγμα «Είμαι μια επαγγελματίας στον χώρο της διατροφής με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας και θέλω πολύ να μεταφέρω τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τον ενθουσιασμό μου στην αναπτυσσόμενη ομάδα σας». Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσεις να δείξεις το πάθος και τον ενθουσιασμό σου.
Επισήμανε την προσωπική αξία και τον ενθουσιασμό σου: Είναι σημαντικό να τονίσεις τα προσωπικά σου επιτεύγματα και τις δεξιότητες που θα βοηθήσουν την εταιρία. Επιπλέον, μπορείς να δείξεις ότι γνωρίζεις τα νεότερα στοιχεία για τον κλάδο σου, πώς αυτά μπορούν να επιδράσουν στην επιχείρηση και πώς οι δεξιότητες και οι εμπειρίες σου θα τη βοηθήσουν. Και πάλι μη φοβάσαι να δείξεις τον ενθουσιασμό για την επιχείρηση, τον κλάδο, ακόμη και τη θέση εργασίας.
Κράτα το σύντομο και ευανάγνωστο: Το cover letter δεν υπερβαίνει τη μια σελίδα. Ιδανικά, προσπάθησε να είσαι ακόμη πιο σύντομη. Επομένως, προσπάθησε να χρησιμοποιείς σύντομες και περιεκτικές προτάσεις.
Μπορεί να μοιάζει με μια επιπλέον αγγαρεία, αλλά να θυμάσαι ότι μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία που ψάχνεις!