O ναρκισσισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει όσους έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Ωστόσο, υπάρχει και η κλινική έννοια του όρου όπου ως νάρκισσος περιγράφεται ο άνθρωπος θεωρεί ότι οι δικές του ανάγκες θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο για αυτόν αλλά και για όλους τους υπόλοιπους και δεν έχει ρεαλιστική αντίληψη της κατάστασης. Επιπλέον, δεν έχει καθόλου ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του ακόμα και αν εκείνος τα έχει προκαλέσει.
Αν έχεις γνωρίσει κάποιον με παρόμοια συμπεριφορά ενδεχομένως να έχεις θυμώσει μαζί του που δεν μπορεί να σε καταλάβει. Ωστόσο, είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να κάνει. Είναι σαν να ζητάς από έναν υπερκινητικό να μείνει στη θέση του στάσιμος. Ακόμα και αν ένας νάρκισσος μπει σε διαδικασία ψυχοθεραπείας είναι αμφίβολο το αν θα καταφέρει να θεραπεύσει το θέμα του ακριβώς επειδή δεν έχει αντίληψη της κατάστασης.
Για να αναγνωρίσεις ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ξέρεις τη στρατηγική που ακολουθεί.
Θα σε γοητεύσει
Με κοπλιμέντα ή δώρα θα προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστή ώστε να σε φέρει κοντά του. Λατρεύει τη διαδικασία του να σε προσελκύσει και να κερδίσει την εκτίμηση και την συμπάθειά σου, ειδικά σε περιπτώσεις που θέλει και το ερωτικό σου ενδιαφέρον. Ακόμα, θα προσπαθήσει να μειώσει τον περίγυρό σου στα μάτια σου ώστε να απομακρυνθείς και από τους φίλους σου. Συχνά αυτό γίνεται με μία δικαιολογία του τύπου “Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά καλοί για εσένα”, ενισχύοντας έτσι το πόσο ξεχωριστή είσαι. Το θέμα είναι ότι μόλις καταφέρει να σε έχει με το μέρος του αλλάζει συμπεριφορά.
Θα σε μειώσει
Θα αρχίσει να σου κάνει κριτική με σκοπό να σπάσει την αυτοπεποίθηση σου και εσύ θα αναρωτιέσαι τι έχεις κάνει λάθος και άλλαξε η συμπεριφορά του απέναντι σου. Επιπλέον, θα αρχίσει να σου λέει ακόμα και ψέματα στα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τρίτο άτομο. Για παράδειγμα, μπορεί να σου πει ότι μία κοπέλα στη δουλειά τον φλερτάρει ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία κοπέλα στη δουλειά του. Με αυτό τον τρόπο θα σε κάνει να ζηλέψεις και να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο να τον κρατάς διαρκώς ευχαριστημένο.
Θα σε κάνει να νιώθεις τρελή
Εκτός από τα ψέματα που θα ακούσεις μπορεί να ακούσεις και ιστορίες που δεν έχουν συμβεί αλλά θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Για παράδειγμα, ένας ερωτικός σύντροφος μπορεί να σου πει ότι ένα βράδυ ήπιες και του μίλησες τόσο άσχημα σαν να του άσκησες ψυχολογική βία. Ακόμα και αν εσύ ξέρεις πως αυτό δεν συνέβη ποτέ αρχίζεις να μην είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου και τα γεγονότα.
Θα παριστάνει τον άρρωστο
Είτε σωματικά είτε ψυχολογικά θα δείχνει ευάλωτος για να κερδίσει την προσοχή και τη φροντίδα σου. Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι είναι θύματα των καταστάσεων και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο να σου πουν ότι χρειάζονται ειδική θεραπεία.
Θα κρατάει σκορ
Η ανιδιοτέλεια δεν είναι στο λεξιλόγιο του, οπότε θα περιμένει να πάρει πίσω ότι έδωσε. Αν δεν δώσεις αυτά που θέλει το πιθανότερο είναι να σε κατηγορήσει ότι δεν νοιάζεσαι και δεν σε ενδιαφέρει.
Θα σταματήσει να σε ακούει
Ένας θυμωμένος νάρκισσος που δεν πήρε αυτό που θέλει μπορεί να ασκήσει ψυχολογική βία πάνω σου. Αυτό το πετυχαίνει με το να αρνείται να ακούσει τα συναισθήματά σου. Αυτή η στάση του δίνει μία θέση εξουσίας αφού εκείνος αποφασίζει πότε και πως θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ σας.
Πως να τον διαχειριστείς
Αν ανακαλύψεις ότι έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου είναι σημαντικό να διατηρήσεις μία θετική στάση αφού εκείνος παίρνει ευχαρίστηση με το να χειρίζεται και να κάνει τους άλλους να υποφέρουν.
Θέσε τα όρια σου
Και κράτησε τα. Όταν έχεις ξεκάθαρο το τι θες και τι όχι και μένεις έμπρακτα σταθερή στην άποψη σου τότε του κάνεις δύσκολο το να σε χειριστεί. Δεν χρειάζεται να είσαι επιθετική, χρειάζεται απλώς να ξέρεις τι θες και αν εκείνος κάνει κάτι που δεν σου αρέσει να φύγεις. Στο παραπάνω παράδειγμα με την κοπέλα από τη δουλειά του, θα μπορούσες αντί να προσπαθήσεις παραπάνω για αυτόν να του πεις ότι είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Αυτόματα του καταστρέφεις την τακτική.
Μείωσε τη συναισθηματική σου διαθεσιμότητα
Γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ένα τέτοιο θέμα θα ήταν καλό να μην είσαι συναισθηματικά διαθέσιμη για αυτόν. Ακόμα και αν είναι μία πολύ καλή σου φίλη, ίσως θες να την κρατήσεις σε κάποια απόσταση. Στην τελική, άνθρωποι που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις δικές σου ανάγκες δεν αξίζουν θέση στη ζωή σου.
Μη μοιράζεσαι τα προσωπικά σου
Ανά πάση στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου με έναν πολύ χειριστικό τρόπο. Το να μιλήσεις για αυτά σε έναν νάρκισσο είναι σαν να του δίνεις όπλα εναντίον σου.
Μείνε συγκεντρωμένη στη δική σου ζωή
Ακόμα και αν αυτό το άτομο είναι μέλος της οικογένειας σου προσπάθησε να μείνεις εστιασμένη στα δικά σου θέλω και να πετύχεις τους δικούς σου στόχους. Φρόντισε να καλύπτεις εσύ τις ανάγκες σου και βάλε την ψυχική σου υγεία προτεραιότητα.