Τα “Ανθυγιεινά Συναισθήματα” υπάρχουν και ορίστε πώς να τα αναγνωρίσεις.

junk-emotions-real-darling

Οι συγγραφείς και ψυχολόγοι του βιβλίου “Psychological Nutrition” έχουν αναπτύξει μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη όσον αφορά τα αρνητικά συναισθήματα. Στο νέο τους βιβλίο, οι Dr. Shoba Sreenivasan και Dr. Linda Weinberger χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη διατροφή μας – όπως junk food ή ‘κενές θερμίδες’- για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Επομένως, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μας ως “θρεπτικές” ή “βλαβερές”. Ενδιαφέρον, ε;

Μέσα από αυτό στοχεύουν στο να εφαρμόσουμε στα συναισθήματα μας την ίδια πρακτική που εφαρμόζουμε στις θερμίδες. Όπως πολλοί συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο φαγητού, στο οποίο καταγράφουν τις θερμίδες που καταναλώνουν καθημερινά, έτσι και εδώ, οι γιατροί μας παροτρύνουν να κάνουμε το ίδιο και για τη διαχείριση των ψυχολογικών και συναισθηματικών μας “προσλήψεων” σε καθημερινή βάση.

Μπορεί η καταγραφή των συναισθημάτων μας σε ένα ημερολόγιο να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις κακές μας συνήθειες; Σίγουρα πάντως, έχει πετύχει σε μερικούς απο εμάς όταν προσπαθούμε να περιορίσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι συγγραφείς του βιβλίου, μέσα από την ιδιαίτερη οπτική τους γωνία, μας συμβουλεύουν πώς να διαχειριστούμε “πλούσια σε λιπαρά” συναισθήματα όπως ο θυμός και η πικρία αλλά και “γεμάτα θρεπτικές ουσίες” αισθήματα όπως η χαρά.

Μπορούμε να καταλάβουμε το junk food όταν το δούμε: τις περισσότερες φορές είναι υψηλό σε θερμίδες και χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Εάν ακολουθήσουμε μια διατροφή βασισμένη στο junk food, πιθανότατα θα καταλήξουμε να νιώθουμε αδύναμες, χωρίς ενέργεια, με αυξημένο βάρος αλλά και με θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης.

Αλλά τι ισχύει για τη συναισθηματική μας “διατροφή”; Υπάρχουν ανθυγιεινά συναισθήματα, όπως ακριβώς το junk food. Αυτά τα συναισθήματα δεν προωθούν τον καλύτερο μας εαυτό πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να απαλλαχθούμε απο αυτά.

“Ως κλινικοί ψυχολόγοι, αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε εάν ξεκινούσαμε να σκεφτόμαστε για τα συναισθήματα μας όπως σκεφτόμαστε για αυτά που καταναλώνουμε. Αναπτύξαμε την έννοια της ψυχολογικής διατροφής – η οποία δεν σχετίζεται με το φαγητό αλλά με το πώς να αξιολογήσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας.”

“Για να απαλλαχθούμε από τα ανθυγιεινά συναισθήματα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα συναισθήματα που “καταναλώνουμε”. Πρέπει συνειδητά να περιορίσουμε τα “υψηλά σε λιπαρά” αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός, η ανησυχία, η λύπη και η ζήλεια, και να αυξήσουμε την κατανάλωση των “χαμηλών σε λιπαρά” θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά, η ηρεμία και η  αισιοδοξία. Έτσι όπως θα αντικαταστούσαμε τα πατατάκια με στικς καρότου, πρέπει να ξεκινήσουμε τη συνήθεια του να “καταναλώνουμε” ψυχολογικώς θρεπτικά συναισθήματα”.

Μια διατροφή λοιπόν, με ανθυγιεινά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική υποσίτιση. Πόσα ανθυγιεινά συναισθήματα καταναλώνεις κάθε ημέρα;

Όπως θα έκανες σε ένα ημερολόγιο διατροφής, κάθε μέρα για ένα διάστημα εφτά ημερών, κατέγραψε τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις, τη σημασία τους (θετική ή αρνητική) και τι ήταν αυτό που τις προκάλεσε. Μέσα από αυτό θα αποκτήσεις μια καθαρή εικόνα της συναισθηματικής σου κατάστασης και θα διαπιστώσεις εάν είσαι ψυχολογικά υποσιτισμένη ή όχι.

  1. Δώσε προσοχή στα συστατικά της κάθε σου σχέσης

Οι σχέσεις είναι προϊόντα συναισθημάτων. Μερικά είναι θρεπτικά ενώ άλλα, όχι. Πόσες θερμίδες έχουν; Είναι υψηλά σε λιπαρά ή όχι; Μερικά προϊόντα μπορεί να φαίνονται θρεπτικά, αλλά στη συνέχεια μπορεί να αποδειχτούν όχι και τόσο καλά. Οι σχέσεις είναι ακριβώς το ίδιο: μερικές είναι καλές για εσένα και άλλες όχι.

  1. Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι

Τα προϊόντα φαγητού έχουν πάνω τους ετικέτες που περιγράφουν πόσες θρεπτικές ουσίες έχουν. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπάρχουν και ετικέτες που περιγράφουν το “θρεπτικό” περιεχόμενο σχέσεων και καταστάσεων. Έτσι, θα μπορείς να γνωρίζεις (ή έστω να έχεις μια ιδέα) εάν μια σχέση ή ένα γεγονός είναι “υψηλοί σε λιπαρά” ή όχι, προτού το βιώσεις.

Η καταγραφή των συναισθημάτων σου για εφτά ημέρες μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις τις δικές σου ετικέτες “θρεπτικής” ψυχολογίας. Παρατηρείς κάποιο μοτίβο σε σχέση με τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που συναντάς, το οποίο οδηγεί σε θετικά ή αρνητικά αισθήματα; Εάν ναι, θα πρέπει να θέσεις κάποιες ετικέτες σε αυτούς και να σιγουρευτείς οτι θα ισορροπήσεις τις χαμηλές και υψηλές θερμίδες για μια καλύτερη ημέρα!

  1. Φρόντισε να τρέφεσαι με τα σωστά συναισθήματα

Να θυμάσαι οτι σημασία της κάθε ημέρας είναι να κάνεις τη ζωή σου όσο πιο γεμάτη και χαρούμενη γίνεται. Προσπάθησε να αυξήσεις τις συναισθηματικά “θρεπτικές” σχέσεις σου και περιστάσεις όπως ακριβώς θα έκανες και με τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πηγή: Darling Mag