Αλήθεια έχεις σκεφτεί ποτέ, αν πραγματικά χρειάζεσαι ότι αγοράζεις; Μήπως πιστεύεις ότι τα χρειάζεσαι, αλλά τελικά να είναι μια εθιστική συνήθεια; Αυτά τα ερωτήματα τα έθεσα κι εγώ πρόσφατα στον εαυτό μου, όταν συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να επιλέξω αν θα πληρώσω τον λογαριασμό του ρεύματος ή τον λογαριασμό της πιστωτικής.
Προσπαθώντας απελπισμένα να αποδείξω ότι κάποιο λάθος έχει γίνει, κοίταξα τις χρεώσεις της κάρτας μου και την κίνηση των λογαριασμών μου και φρίκιασα. Αυτό που αντίκρισα με έκανε να συνειδητοποιήσω, ότι οι περισσότερες αγορές μου δεν ήταν καν είδη πρώτης ανάγκης, ούτε καν δεύτερης. Ήταν αυτά τα “χαζά” ψώνια, τα αψυχολόγητα, τα οποία εκείνη τη στιγμή μου φάνηκαν άκρως απαραίτητα και τελικά δεν ήταν. Και τότε μου ήρθε ότι, Ναι πάσχω κι εγώ από την ασθένεια των καιρών μας, τον καταναλωτισμό.
Αν κάποιος googl@ρει τι είναι καταναλωτισμός, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, κατά το οποίο ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει το κενό μέσα του μέσα από την αγορά αγαθών. Αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια αντικατάστασης της ευτυχίας με τα υλικά πράγματα, συχνά λειτουργεί εις βάρος της υγείας μας, της κοινωνικής μας ζωής, της οικογένειας μας και κυρίως, εις βάρος του πορτοφολιού μας.
Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα;
Μπορούμε άραγε, να θεραπευτούμε από αυτή την ψυχολογική διαταραχή; Για να απαντήσουμε σε αυτό, πρέπει πρώτα να δούμε πόσο σοβαρός είναι ο εθισμός μας. Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με τα “συμπτώματα” του καταναλωτισμού για να διαπιστώσεις αν είσαι κι εσύ “άρρωστος”.
Σύμπτωμα νο1: Αγοράζεις περισσότερα από αυτά που θέλεις. Ακόμα κι αν έχεις λίστα με τα απαραίτητα, αλλά παρόλ΄ αυτά γυρνάς σπίτι με περισσότερες σακούλες απ΄ ότι υπολόγιζες, περαστικά.
Σύμπτωμα νο2: Είχες μια άσχημη μέρα και αποφασίζεις να κάνεις ένα shopping therapy, έτσι για να νιώσεις καλύτερα. Ναι σίγουρα θα νιώσεις, αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ.
Σύμπτωμα νο3: Ψωνίζεις online πράγματα, στα οποία γίνεται επιστροφή χρημάτων. Είναι ένα κλασικό σημάδι για του ότι πάσχεις από καταναλωτισμό, γιατί υπολογίζεις ότι αν δεν έχεις λεφτά μπορείς να το επιστρέψεις ή να μην το παραλάβεις καν κι αυτό σημαίνει ότι, μάλλον δεν το χρειάζεσαι πραγματικά.
Σύμπτωμα νο4: Αγοράζεις πράγματα που ήδη έχεις. Ασχολίαστο.
Σύμπτωμα νο5: Υπερχρεώνεις τις κάρτες σου ή ξοδεύεις τα λεφτά για το νοίκι ή τους λογαριασμούς σου. Από τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Εκτός του ότι σε αφήνει άφραγκο -πράγμα επικίνδυνο για τη σημερινή εποχή- σε αφήνει και υπερχρεωμένο.
Σύμπτωμα νο6: Μετανιώνεις για τις αγορές σου. Ναι είναι πια αργά.
Σύμπτωμα νο7: Κρύβεις τις αγορές σου. Και φυσικά το κάνεις, γιατί βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι θα σε κράξουν.
Αν λοιπόν πέτυχες 7 στα 7, τότε δύσκολα τα πράγματα. Αν πάλι όχι, μην ξεγελιέσαι· μπορεί να είσαι σε καλύτερη φάση, αλλά και πάλι κινδυνεύεις να “νοσήσεις” βαριά.
Παρακάτω σου δίνουμε 10+1 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τον καταναλωτικό εαυτό σου και να προλάβεις τα χειρότερα
1. Μην βγαίνεις για ψώνια αν πραγματικά δεν χρειάζεσαι κάτι. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε, να βγαίνεις
συγκεκριμένες μέρες για ψώνια και να συνδυάζεις και άλλες δουλειές μαζί. Για παράδειγμα, μπορείς να πας super market, καθαριστήριο, μανάβικο… την ίδια μέρα, έτσι ώστε να μην βγεις εκτός προγράμματος και ξεχαστείς μέσα στο mall. 2. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που στ΄ αλήθεια χρειάζεσαι και προσπάθησε να την τηρήσεις. Βάλε ένα περιορισμό στα έξτρα που θα πάρεις.
3. Υπολόγισε πόσα χρήματα θα χρειαστείς και τήρησε το budget σου. Αν είσαι από αυτούς, που σκόραραν 7 στα 7, τότε χρησιμοποίησε μια κάρτα με συγκεκριμένο διαθέσιμο ποσό.
4. Κάνε έρευνα αγοράς. Αν έχεις ανάγκη από κάτι, τότε μην παρασυρθείς σε άσκοπες βόλτες στα μαγαζιά. Είναι σίγουρο ότι θα υποκύψεις και σε άλλους πειρασμούς.
5. Μην πας βόλτα στα μαγαζιά. Υπάρχουν κι άλλα μέρη να κάνεις τον περίπατο σου ή να πιείς καφέ με την φίλη σου ή τον/την σύντροφό σου.
6. Κάνε έναν έλεγχο στην ντουλάπα και στα ντουλάπια σου. Κράτα αυτά που θες και σου κάνουν και ξεφορτώσου ότι δεν χρειάζεσαι. Έπειτα, κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σου λείπουν και δρομολόγησε τις αγορές σου.
7. Προσπάθησε να διατηρήσεις τα πράγματά σου ή ακόμα και να τα επαναξιοποιήσεις. Σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο κάνεις καλό στο περιβάλλον, αλλά και στο πορτοφόλι σου.
8. Απέφυγε την παγίδα του “ένα συν ένα” και των εκπτώσεων. Είναι τα πιο αποτελεσματικά τρικ του Marketing. Μην πέφτεις στην παγίδα. Ακόμα κι αν πρόκειται για ευκαιρία, σκέψου ότι μπορεί να μην είναι η δική σου ευκαιρία.
9. Αντικατέστησε το shopping therapy με νέες ασχολίες. Αντικατέστησε τα ψώνια με τους φίλους, με τη γυμναστική, με νέα χόμπι. Θα περάσεις καλύτερα και θα κρατήσουν για πάντα.
10. Σκέψου αν χρειαστεί να μετακομίσεις σε μικρότερο σπίτι, τι πραγματικά χρειάζεσαι μαζί σου και τι όχι. Είναι προτιμότερο να έχεις τα απαραίτητα και τα πιο χρήσιμα, παρά όλα αυτά τα πράγματα, που σε αποπροσανατολίζουν.
+1. Less is more
Υιοθέτησε τον μινιμαλισμό, ως νέα στάση ζωής. Εφάρμοσέ τον στον τρόπο που ντύνεσαι, στη διακόσμηση του σπιτιού σου, στον τρόπο ζωής σου. Σύντομα θα καταλάβεις ότι η ουσία δεν είναι στα πράγματα, αλλά μέσα μας.