Η αντίσταση στην ινσουλίνη, γνωστή και ως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που το πάγκρεας παράγει για τη διατήρηση της ζωής και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια και είναι θεραπεύσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Υπό κανονικές συνθήκες, η ινσουλίνη λειτουργεί στα ακόλουθα βήματα:
Το σώμα διασπά τα τρόφιμα που τρώτε σε γλυκόζη , η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας. Η γλυκόζη αυτή εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός , η οποία δίνει σήμα στο πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος, ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια ή να την αποθηκεύσουν για μελλοντική χρήση. Όταν η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρά και τα επίπεδα στο αίμα μειώνονται, δίνει σήμα στο πάγκρεας να σταματήσει να παράγει ινσουλίνη.
Αντίσταση στην Ινσουλίνη και Υπερισνουλιναιμία
Για διάφορους λόγους, τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος μπορεί να ανταποκρίνονται ακατάλληλα στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη από το αίμα ή να την αποθηκεύσουν. Αυτό ακριβώς ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τα αυξανόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κι αυτό ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Όσο το πάγκρεας μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει την αδύναμη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα παραμείνουν σε ένα υγιές εύρος. Εάν τα κύτταρα γίνουν πολύ ανθεκτικά στην ινσουλίνη, αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία), η οποία, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Αντίσταση στην Ινσουλίνη και άλλες παθολογικές καταστάσεις:
Εκτός από τον διαβήτη τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με πολλές άλλες καταστάσεις, όπως:
· Παχυσαρκία
· Καρδιαγγειακή νόσο
· Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος.
· Μεταβολικό σύνδρομο
· Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη;
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη — προσωρινά ή χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και στη συνέχεια σε διαβήτη τύπου 2, εάν δεν αντιμετωπιστεί ή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο προδιαβήτης συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης. Ο προδιαβήτης εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν ήδη κάποια αντίσταση στην ινσουλίνη.
Παράγοντες κινδύνου για αντίσταση στην ινσουλίνη
· Καθιστικός τρόπο ζωής
· Χαμηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) ή υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων
· Γονέα ή αδερφό με διαβήτη
· Υψηλή αρτηριακή πίεση (140/90 mm Hg ή παραπάνω)
· Συμπτώματα προδιαβήτη
· Διαβήτη κύησης (μια προσωρινή κατάσταση που προκαλεί διαβήτη μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
· Ιστορικό εγκεφαλικού
Παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο διαβήτη εάν είναι υπέρβαρα και έχουν δύο ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.
Πώς αντιμετωπίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη;
Δεδομένου ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως οι γενετικοί παράγοντες και η ηλικία, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι η κύρια θεραπεία για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:
· Υγιεινή διατροφή: Εστίασε στην αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Ο διατροφολόγος σου μπορεί να σε καθοδηγήσει ώστε να μειώσεις την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων υδατανθράκων (που διεγείρουν την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης) και να καταναλώνεις λιγότερο ανθυγιεινό λίπος, ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα. Πρόσθεσε στο διαιτολόγιο σου προϊόντα ολικής αλέσεως, περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και άπαχα πουλερικά.
· Φυσική δραστηριότητα: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης βοηθά στην αύξηση της χρήσης ενέργειας της γλυκόζης και στη βελτίωση της ευαισθησίας των μυών στην ινσουλίνη.
· Απώλεια υπερβολικού βάρους: Μείωσε το σωματικό σου βάρος, αν χρειάζεται, για να αντιμετωπίσεις την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η απώλεια του 7% του υπερβολικού βάρους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 κατά 58%. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11460565/
Μία ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και συνήθειες που προάγουν την υγεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσεις τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου στο επιθυμητό εύρος.