Όλοι γνωρίζουμε τα κλισέ που ακολουθούν όταν σε έχουν απατήσει. Περνάς ένα μήνα της ζωής σου μπροστά απο την τηλεόραση, τρώγοντας παγωτό και κλαίγοντας, αρνούμενη να σηκωθείς απο το κρεβάτι. Αλλά πόσο επηρεάζει η απιστία την καθημερινότητα και το γενικότερο well being σου;
Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο της Nevada ρώτησαν 232 φοιτητές που είχαν απατηθεί απο τους συντρόφους τους, τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι εθελοντές βρίσκονταν σε ‘σοβαρή’ σχέση με μέσο όρο διάρκειας περισσότερο απο ενάμιση χρόνο – όταν συνέβει ή είχε ανακαλυφθεί η απιστία. Η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες βιώναν περισσότερο πονο και στεναχώρια απο οτι οι άντρες. Κάτι τέτοιο είχε βλαβερές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία τους και στη συνέχεια αύξησε τις πιθανότητες να αντιδράσουν με κάποια ριψοκίνδυνη πράξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική τους υγεία. Μερικά παραδείγματα είναι η χρήση αλκοολ ή κάνναβης, η κακή (ή καθόλου) διατροφή, η υπερβολική γυμναστική ή σεξ χωρίς προφυλάξεις (υπό την επήρεια ουσιών).
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι αυτοί που κατηγορούσαν τον εαυτό τους για την απιστία ήταν πιθανότερο να καταλήξουν σε κάποια επικίνδυνη συμπεριφορά.
‘Η απιστία δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη ψυχική υγεία του ατόμου. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες μιας επικίνδυνης συμπεριφοράς’, υποστηρίζει η M. Rosie Shrout, επικεφαλής της έρευνας. ‘Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση οτι αυτές οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες στις γυναίκες παρά στους άντρες’, προσθέτει.
‘Πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει διότι οι γυναίκες βασίζουν περισσότερα σε μια σχέση απο οτι οι άντρες. Τη θεωρούν πηγή της ταυτότητας τους. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που έχουν βιώσει την απιστία απο τους συντρόφους τους τείνουν προς πιο ανθυγιεινές και επικίνδυνες συμπεριφορές, καθώς οι απόψεις που είχαν για τον εαυτό τους έχουν διαστρεβλωθεί’.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι οι αρνητικές επιδράσεις της απιστίας ήταν οι ίδιες, ανεξαρτήτως εαν παρέμενεινε κάποιος στη σχέση ή όχι μετά το γεγονός.
Οι ψυχολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ανακαλύψουν τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της απιστίας και των συμπεριφερών που προαναφέρθηκαν, αλλά υποθέτουν πως η μειωμένη αυτοπεποίθηση είναι ικανή να μειώσει τις συστολές απέναντι σε μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά – ή ίσως να είναι μια μορφή αντίποινων στις πράξεις του συντρόφου που απάτησε.