Οι άνθρωποι πάντα είχαν σχέσεις. Από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Αυτό που δεν υπήρχε βέβαια την εποχή του Αδάμ και της Εύας είναι οι κοινές φωτογραφίες στα social, τα hastags “couplegoals” και η εμπορευματοποίηση της σχέσης στο βαθμό που υπάρχει σήμερα. Λες και όλος ο κόσμος έχει γεμίσει ζευγάρια ή μάλλον λες και οι άνθρωποι αυτοί έχουν βάλει στο pause όλες τις άλλες ιδιότητές τους: εργαζόμενοι, σπουδαστές, φίλοι, κόρες ή γιοί και έχουν κρατήσει μόνο την ιδιότητα του συντρόφου. Και αυτό κυρίως στην επιφανειακή του εκδοχή.
Γιατί σύντροφος σημαίνει να μοιράζεσαι, να βιώνεις κοινές εμπειρίες, να ωριμάζεις μαζί με τον δίπλα σου, να εξελίσσετε ο ένας τον άλλον και έπειτα σαν μία κοινή υπόσταση, σαν ζευγάρι, να εξελίσσεστε. Αλήθεια ποιο από τα φωτογενή ζευγάρια του Instagram, αυτών που ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια τις διακοπές, τις εξόδους και τις καθημερινές κοινές συνήθειες, μπορεί να υποστηρίξει τη παραπάνω περιγραφή; Και βασικά από πότε έγινε τάση το να είσαι σε σχέση και να κάνεις όλα αυτά τα “σχεσικά” πράγματα και μάλιστα σε κοινή θέα; Πρόσφατα μια φίλη που είχα να δω καιρό με ρώτησε αν χώρισα, γιατί όπως μου εξήγησε έβλεπε πολλές φωτογραφίες μου με φίλες και εξόδους και όχι με το αγόρι μου. Δηλαδή ζούμε σε αυτή τη χρονική στιγμή που το αν είσαι ερωτευμένος ή όχι, αν βιώνεις κάτι πολύ όμορφο ή όχι κρίνεται από το αν βγάζεις φωτογραφίες με τον φίλο σου ή αν κάνεις tag το όνομά του πάνω στη σοκολατόπιτα που μοιραστήκατε, δίνοντας πλήρη υπόσταση στο “αν δεν ανέβηκε στα social, δεν έγινε ποτέ”. Συνεπώς, στο 2018, αν μια σχέση δεν είναι θέαμα, είναι λίγο πολύ σαν να μην υπάρχει. Σε αντιδιαστολή, όλο και περισσότερο, όσοι έχουν σχέση, την αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ σαν αξεσουάρ. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση να έχεις κάποιον να σε συνοδεύσει στους 132 γάμους του καλοκαιριού, ή να είναι εκεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις, όπου όλοι σε ρωτούν με γνήσια αγωνία “αν βρήκες κάποιον”.
Και φυσικά, η ύπαρξη συντρόφου “κλείνει στόματα”, κυρίως της μαμάς σου, που πάντα ανακουφίζεται να ξέρει ότι είσαι εν δυνάμει ένα βήμα πιο κοντά στο γάμο, έστω και αν εσύ δεν νιώθεις καθόλου έτσι και σταματάει για λίγο τα επικριτικά βλέμματα των φίλων και γνωστών που όσο καιρό είσαι single σε αντιμετωπίζουν σαν να πάει κάτι ολότελα λάθος με εσένα. Γιατί στα μάτια των πολλών το να έχεις σχέση, είναι ένα δείγμα κανονικότητας, ακόμη και αν κλείνοντας τη πόρτα του σπιτιού σου, εσύ και ο φίλος σου τσακώνεστε ακόμη και για το γάλα στο ψυγείο. Κλείνω, με την ελπίδα να πάψει κάποια στιγμή η σχέση ή ο γάμος να θεωρούνται μοτίβα κανονικότητας και να επικεντρωθούμε στη κατανόηση και το σεβασμό της προσωπικής ευτυχίας.