”Μετά από ένα χρόνο υποσχέσεων για ενίσχυση της λαϊκής τάξης και αντίσταση στις παγκοσμιοποιητικές ελίτ, η ορκωμοσία του Donald Trump αποκάλυψε μια διαφορετική εικόνα: μία παρέα δισεκατομμυριούχων από τη Silicon Valley, των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται με εκείνα του εργατικού δυναμικού που συνέβαλε στη νίκη του Donald Trump στις εκλογές του 2024”, γράφει η Laura Bassett στο κεντρικό θέμα του thecut σήμερα.

Στο επίκεντρο της τελετής βρέθηκαν τεχνολογικοί μεγιστάνες όπως ο Mark Zuckerberg, ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και ο Sundar Pichai αλλά και ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, που διοργάνωσε πάρτι στην έπαυλή του, ο Ινδός μεγιστάνας Mukesh Ambani, καθώς και ο επικεφαλής της LVMH, Bernard Arnault.

Υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη ότι οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Jeff Bezos, υποστηρίζουν τον Donald Trump επειδή αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, προσφέροντας χαμηλότερη φορολογία και πιο χαλαρούς κανονισμούς. Ακόμα κι αν αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει κάτι πιο βαθύ και ανησυχητικό: την ιδεολογία που μοιράζονται αυτοί οι επιχειρηματίες.

Για τους λεγόμενους “broligarchs” – έναν όρο που περιλαμβάνει και επενδυτές όπως ο Peter Thiel και ο Marc Andreessen – η στήριξη του Trump δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική κίνηση, αλλά πηγάζει από την πίστη τους σε μια φιλοσοφία εμπνευσμένη από την επιστημονική φαντασία και την ιδέα ότι οι ίδιοι είναι οι «εκλεκτοί» που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Mία φιλοσοφία πέρα από τη συνηθισμένη φιλελεύθερη προσέγγιση

Η πολυτέλεια της εκδήλωσης ανέδειξε μια νέα πραγματικότητα: οι δισεκατομμυριούχοι δεν κρύβονται πλέον στα παρασκήνια, αλλά καταλαμβάνουν κεντρική θέση στις πολιτικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο Trump εξήρε τους «φίλους του δισεκατομμυριούχους» στην ομιλία του, θρηνώντας για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη που επιδεινώνεται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η σκηνή έγινε ακόμη πιο παράδοξη όταν οι κάμερες κατέγραψαν τον Musk να χορεύει και να επιδοκιμάζει την ανακοίνωση του Trump ότι οι ΗΠΑ θα υψώσει τη αμερικάνικη σημαία στον Άρη. Αργότερα, ο Musk προκάλεσε αντιδράσεις με μια χειρονομία που έμοιαζε με ναζιστικό χαιρετισμό.

Σήμερα το πρωί είναι σε όλους μας λίγο πιο ξεκάθαρο: δεν είναι απλά επιχειρηματίες αλλά βλέπουν τον εαυτό τους ως οραματιστές που αντλούν έμπνευση από τη φαντασία – μία ιδιαίτερη φαντασία. Ο Zuckerberg, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον Neal Stephenson, συγγραφέα του βιβλίου Snow Crash, που εισήγαγε την ιδέα του “metaverse”. Αντί όμως να δει το βιβλίο ως προειδοποίηση για ένα δυστοπικό μέλλον, ο Zuckerberg το βλέπει ως οδηγό για το πώς να δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Ο Bezos εμπνέεται από το Star Trek και το όραμα του φυσικού Gerard O’Neill για αποικίες στο διάστημα, ενώ ο Elon Musk, επηρεασμένος από το Foundation του Isaac Asimov, σχεδιάζει την αποίκιση του Άρη για να διασφαλίσει τη συνέχεια της ανθρωπότητας.

Μία φιλοσοφία που φαίνεται να θέλει λιγότερους κανονισμούς και στοχεύει στην πλήρη κατάργηση οποιουδήποτε περιορισμού – είτε πρόκειται για νόμους, είτε για φυσικά εμπόδια, είτε ακόμη και για τον ίδιο τον θάνατο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Donald Trump γίνεται ο τέλειος σύμμαχος: επιτρέπει την νομική και ηθική ατιμωρησία, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την κοσμοθεωρία της συγκεκριμένης παρέας, βλέπε τη δημιουργία ενός «Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (DOGE) με επικεφαλής τον Elon Musk, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες μέσω περικοπών στον προϋπολογισμό και μαζικών απολύσεων.

Μια πραγματικότητα “μετα-αλήθειας”

Ο Trump δεν προσφέρει μόνο φορολογικές ελαφρύνσεις στους υπερπλούσιους. Έχει προτείνει τη δημιουργία παράλληλων κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων, όπως οι “πόλεις-δίκτυα” και τα κρυπτονομίσματα, που παρακάμπτουν τα παραδοσιακά δημοκρατικά και χρηματοπιστωτικά μοντέλα.

Η υποστήριξη του Trump ωφελεί και τον ίδιο. Μέσα από πλατφόρμες όπως το Χ (Twitter) και το Meta, οι μπρολιγάρχες προωθούν μια πραγματικότητα “μετα-αλήθειας”, όπου παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις εξαπλώνονται εύκολα. Ο Elon Musk, για παράδειγμα, έχει μετατρέψει το Χ σε κέντρο διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, ενώ ο Zuckerberg άλλαξε πολιτικές του Meta για να επιτρέψει τη ρητορική μίσους, ενώ ο Bezos ενίσχυσε την υποστήριξη της Washington Post προς πολιτικούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Οι μπρολιγάρχες πιστεύουν ότι είναι οι σωτήρες της ανθρωπότητας, αλλά το όραμά τους μπορεί να φέρει σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Η συνεργασία τους με τον Trump βασίζεται σε μια ιδεολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων εις βάρος των πολλών τη στιγμή που η μέση εργατοώρα στις ΗΠΑ, από το 2009, είναι στα 7 δολάρια. Αν αυτή η ιδεολογία επικρατήσει, οι συνέπειες για τη δημοκρατία και τον κόσμο μπορεί να είναι καταστροφικές.

Η συμμαχία των επιχειρηματιών με τον Donald Trump δεν είναι απλώς μια συμφωνία για την εξασφάλιση πλούτου και εξουσίας. Είναι η έκφραση μιας επικίνδυνης ιδεολογίας που μπορεί να αλλάξει τη φύση της κοινωνίας με τρόπους που θα βλάψουν τη δημοκρατία και την πλειοψηφία των πολιτών. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, το μέλλον της ανθρωπότητας ίσως διαμορφωθεί από λίγους, με άγνωστες – αλλά πιθανότατα ζοφερές – συνέπειες.