Παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τα απολεπιστικά οξέα, από τα οφέλη και τα συστατικά που χρειάζεται να γνωρίζεις μέχρι τα λάθη της εφαρμογής που πρέπει να αποφύγεις, κι άλλα χρήσιμα.
H Πένυ Πλαταρά από το @vitaplusglyfadas μας βοήθησε να βάλουμε σε τάξη όσα γνωρίζουμε για τα οξέα.
Για την θεραπεία με οξέα που χρησιμοποιούν στο ινστιτούτο εξήγησε: “Χρησιμοποιούμε τα οξέα κυρίως για να καθαρίσουμε το δέρμα από “λεκέδες” και σημάδια, αλλά και για να επιτύχουμε, σε δεύτερο χρόνο, ανάπλαση στο δέρμα. Ανάλογα την κατάσταση του δέρματος επιλέγουμε τον τύπο των οξέων που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και το χρόνο που θα εκθέσουμε το δέρμα σ’ αυτά. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε κυρίως εξουδετερωμένα οξέα τα οποία είναι ασφαλέστερα και δραστικότερα από τα μη εξουδετερωμένα. Συνήθως τα εφαρμόζουμε με το scrubber (σπάτουλα) έτσι ώστε να διεισδύσουν σε βάθος στο δέρμα και σχεδόν πάντα κλείνουμε με κρυοθεραπεία ώστε να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς.”
Τι είναι τα υγρά απολεπιστικά;
Προϊόντα, γνωστά κι ως απολεπιστικές κρέμες, περιέχουν οξέα όπως AHAs και BHAs που απομακρύνουν νεκρά κύτταρα και αφήνουν το δέρμα πιο απαλό και πιο φωτεινό. Χάρη στα ενεργά τους συστατικά, είναι συχνά πολύ πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά scrub. Tα scrub απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά ένα υγρό απολεπιστικό θα κάνει την ίδια δουλειά, βαθύτερα στο δέρμα.
Τι είναι τα AHAs και τα BHAs – και ποιες είναι οι διαφορές τους;
Τα AHA θα τα συναντήσεις κι ως άλφα-υδρόξυ οξύ. Συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα και είναι υδατοδιαλυτά. Τα βήτα-υδροξυ οξέα ή BHAs, είναι διαλυτά σε λάδι και μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στους πόρους για έναν πολύ βαθύ καθαρισμό.
Τα οξέα φρούτων, το γαλακτικό, το κιτρικό και το γλυκολικό οξύ είναι μεταξύ των AHAs που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Το σαλικυλικό οξύ, αντίστοιχα, είναι ίσως το πιο γνωστό BHA.
Ποια είναι τα οφέλη τους;
Όταν χρησιμοποιείς σωστά τα προϊόντα με βάση τα οξέα θα έχεις μία σειρά από οφέλη που αφορούν την όψη και το χρώμα της επιδερμίδας. Στοχεύουν απευθείας στην ανομοιόμορφη υφή, τους κλειστούς πόρους, στις δυσχρωμίες και μπορούν να λειτουργήσουν ως ενίσχυση για καλύτερη απορρόφηση των serums και της ενυδατικής σου.
Είναι δυνατή η χρήση μαζί των AHA και BHA;
Ναι, κι έχουν ξεχωριστά οφέλη. Τα AHAs αφορούν περισσότερο την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα BHAs αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των πόρων και τη μείωση της φλεγμονής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεις προϊόντα που να περιέχουν και τους δύο τύπους οξέων.
Ποια συστατικά αναζητώ;
Σαλικυλικό οξύ: Αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες. Μην το χρησιμοποιείς αν έχεις αλλεργία στην ασπιρίνη.
Γλυκολικό οξύ: Είναι το μικρότερο μοριακά άλφα-υδροξυ οξύ, το παλαιότερο που χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα περιποίησης κι ένα καλό απολεπιστικό συστατικό.
Γαλακτικό οξύ: Μεγαλύτερο μοριακά από το γλυκολικό, που σημαίνει ότι ενώ χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει. Το γαλακτικό οξύ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να απολεπίζει αλλά και να ενυδατώνει.
Το οξύ Kojic: Ένα υποπροϊόν του ιαπωνικού sake, ιδανικό για τις δυσχρωμίες.
Μανδελικό οξύ: Προερχόμενο από το πικραμύγδαλο, είναι χρήσιμο για δέρματα με ακμή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλεις τα AHAs, BHAs και άλλα οξέα στην ρουτίνα φροντίδας σου;
Ξεκίνησε με το γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ συνήθως περιέχεται σε συγκεντρώσεις 5% και 10% , επιτρέποντας στο δέρμα σου να προσαρμοστεί σε ένα ελαφρύτερο οξύ πριν προχωρήσεις σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Μπορείς να κάνεις μία δοκιμή σε ένα σημείο του δέρματός σου πριν την πρώτη χρήση, ειδικά αν έχεις αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.
Μία μόνο εφαρμογή την εβδομάδα αρκεί, στην αρχή. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σου τον χρόνο για να συνηθίσει στην αλλαγή του pH. Χρησιμοποίησε τα προϊόντα με οξέα μετά από τον καθαρισμό το βράδυ.
Χρησιμοποίησε πάντα αντιηλιακό. Το αντιηλιακό πρέπει να αποτελεί ήδη ένα βασικό στοιχείο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν χρησιμοποιείς απολεπιστικό με βάση τα οξέα. Ενώ μπορούν να βοηθήσουν στον αποχρωματισμό από τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες, τόσο τα ΑΗΑ όσο και τα ΒΗΑ μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες του ήλιου και να δημιουργήσουν κοκκινίλες, ερεθισμούς και λεκέδες.
Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούνται;
Η κα Πλαταρά μας προτείνει έναν κύκλο 6 θεραπειών που γίνονται ανά εβδομάδα. “Τα οξέα αποτελούν μία δυνατή θεραπεία που πρέπει να ακολουθεί πιστά το πρωτόκολλο. Συνήθως καθορίζεται από την παρασκευάστρια εταιρεία και γίνεται εκπαίδευση ώστε να εφαρμοστούν σωστά από τους ειδικούς. Τα οξέα που χρησιμοποιούνται σε ινστιτούτο συνήθως είναι ισχυρότερα καθώς γίνεται σωστή διάγνωση των αναγκών του δέρματος και στη συνέχεια το κατάλληλο και ασφαλές σχέδιο δράσης.” μάς εξηγεί. “Υπάρχει πάντα τρόπος να αποφευχθούν οι τυχόν ερεθισμοί σε έναν επαγγελματικό χώρο και όπως λέμε πάντα όλες οι θεραπείες είναι αποτελεσματικότερες όταν συνδυάζονται σωστά με άλλες, κάτι που συμβαίνει στην καμπίνα της αισθητικής. Με απλά λόγια στο ινστιτούτο γίνεται η θεραπεία με τα οξέα, στο σπίτι την υποστηρίζουμε χρησιμοποιώντας προϊόντα που έχουν οξέα.” προσθέτει.Στο σπίτι, μετά από μερικές ολιγόλεπτες εφαρμογές και εφόσον το δέρμα σου δεν παρουσιάσει ερεθισμούς τότε μπορείς να αυξήσεις την εφαρμογή σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.