Η κουλτούρα του να μένεις μόνιμα απασχολημένη και παραγωγική, είναι μία τάση που δεν χρειάζεται να θεοποιείται τόσο πολύ.
Η παραγωγικότητα, η εργασιομανία και η ανάγκη επίδειξης μίας πετυχημένης καριέρας υπάγονται στο hustle culture της εποχής. Η επαγγελματική εξουθένωση επιβραβεύεται και θεωρείται επιτυχία. Οι υπερωρίες και η non-stop δουλειά αποτελεί στόχο. Η “ανάγκη” του να είσαι συνεχώς busy και να στοχεύεις σε τίποτε άλλο πέρα από την κορυφή της καριέρας σου, μοιάζει περισσότερο σαν απειλή παρά σαν ευχαρίστηση πια. Οι αναρτήσεις σε LinkedIn και τα stories που παρελαύνουν καθημερινά μπροστά στην οθόνη σου, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.
Οι “τέλειες εικόνες” που βλέπεις συνεχώς σε γεμίζουν με αυτή την αίσθηση του ανικανοποίητου. Πώς δεν έχεις καταφέρει αρκετά. Πώς είναι ίσως πολύ αργά για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Πώς πρέπει συνεχώς να τρέχεις για να φτάσεις τους γύρω σου.
Και όλη αυτή η ψυχική εξουθένωση τελικά, δεν σε βοηθά να απολαύσεις ακόμη κι εκείνα που τελικά καταφέρνεις να πετύχεις. Ακριβώς επειδή πρέπει να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι για το επόμενο επίτευγμα σου. Το μόνο πραγματικό επίτευγμα όμως, σε όλη αυτή την ιστορία, θα ήταν να χαιρόσουν με τις νίκες σου, να προχωράς με τις ήττες σου και να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου και όσα σε περιβάλλον. Πώς λοιπόν μπορείς να απαλλαχτείς από αυτή την κουλτούρα του να μένεις συνεχώς σε εγρήγορση;
Σταμάτα να τρέφεις τον ανταγωνισμό με τους γύρω σου
Ο ανταγωνισμός είναι επικίνδυνο συναίσθημα. Είναι διαφορετικό το να θες να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός που μπορεί να σε πάει μπροστά και διαφορετικό να ζεις από αυτόν. Όταν αποκτάς εμμονή με τις ζωές των άλλων, ξεχνάς να φροντίσεις τη δική σου. Τα social media και τέλεια φίλτρα, επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση. Κάνε λοιπόν delete στους λογαριασμούς που σε γεμίζουν στρες και ανασφάλεια για τα δικά σου θέλω και όνειρα. Κάνε focus στις επιθυμίες και στόχους σου χωρίς να καθορίζεται η αξία τους από το αν το έχουν κατορθώσει άλλοι νωρίτερα από σένα.
Υιοθέτησε μία ρουτίνα ευεξίας
Ακούς συχνά το wellness και αναρωτιέσαι πως θα το εφαρμόσεις στη ρουτίνα σου. Στην πραγματικότητα, λίγες αλλαγές στην καθημερινότητα σου μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή μακροπρόθεσμα. Η άσκηση και το journaling είναι δύο τέτοια παραδείγματα που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου. Σκοπός αυτής της ρουτίνας είναι να υιοθετήσεις μία νέα κουλτούρα αυτο-προσδιορισμού και αυτο-εκτίμησης. Όσο βλέπεις τον εαυτό σου να ασχολείται με καινούρια πράγματα και να διασκεδάζει με αυτά, τόσο περισσότερο απομακρύνεις την ιδέα του να είσαι ‘τέλειος’ σε όλα.
Παρακολούθησε τον τρόπο που δουλεύεις
Πολλές φορές, η λύση βρίσκεται μπροστά μας αλλά είμαστε απασχολημένοι στο να την ψάχνουμε αλλού. Ξεκίνα λοιπόν, να παρατηρείς πως επεξεργάζεσαι τα καθήκοντα σου. Τηρείς τις προθεσμίες σου ή είσαι αναβλητική; Απολαμβάνεις αυτό που κάνεις ή κοιτάς μονίμως το ρολόι σου; Είσαι team player ή προτιμάς τη solo δουλειά; Όλα αυτά τα στοιχεία σου δίνουν μία εικόνα του τι ακριβώς ζητάς από την εργασία σου. Σκοπός δεν είναι να είσαι πάντα απασχολημένη αλλά ποιοτικά. Η επιτυχία δεν ορίζεται μόνο από το πόσες ώρες δουλεύεις αλλά και από τον τρόπο που το κάνεις. Να διοχετεύεις την ενέργεια σου εκεί που θες, όχι εκεί που νομίζεις πως πρέπει για να δημιουργήσεις μία καλή εικόνα στους γύρω σου.
Μην ξεχνάς τα όνειρα σου, φτιάξε ένα σχέδιο δράσης γι’ αυτά
Στην πορεία κατάκτησης αυτού του “ακατόρθωτου” ίσως κάπου να ξεχνάς τι ήταν αυτό που σε έβαλε εξ αρχής στο τρυπάκι του να μένεις μόνιμα απασχολημένη. Κάνε λοιπόν, μία ανασκόπηση και σκέψου τι ήταν αυτό που ήθελες πραγματικά να καταφέρεις και αν πλέον έχει αλλάξει. Αν συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που σε κινητοποίησε εξ αρχής, θα μπορέσεις και να δράσεις προς την κατεύθυνση του, με το δικό σου πλάνο, όχι των γύρω σου.