Η απόρριψη είναι μία κατάσταση που μας γεμίζει αρνητικά συναισθήματα και για αυτό πολλές φορές αρνούμαστε να την αποδεχτούμε. Ωστόσο, είναι κομμάτι της ζωής και μπορεί να έρθει χέρι-χέρι με κάθε νέο ξεκίνημα που κάνουμε όπως μία νέα δουλειά ή ένα καινούργιο φλερτ. Επειδή το να τη βιώσουμε είναι αναπόφευκτο, καλό είναι να μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε λειτουργικά.
Έτσι το αίσθημα που μας δημιουργεί μπορεί να αγγίξει τα ευαίσθητα κομμάτια μας όμως παράλληλα θα μας δώσει περισσότερο θάρρος αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση μας.
Οι επιπτώσεις της άρνησης
Όταν αρνείσαι να αποδεχθείς την απόρριψη, έχεις την ψευδαίσθηση ότι προστατεύεις τον εαυτό σου από τα αρνητικά συναισθήματα που θα σου προκαλέσει η αποδοχή αυτής της κατάστασης. Είναι σαν να δημιουργείς ένα τοίχος προστασίας σε μία προσπάθεια να κρατήσεις οτιδήποτε αρνητικό έξω από εσένα. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ταυτόχρονα κρατάς έξω και τα θετικά όπως τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία σου.
Πρέπει να καταλάβεις πως στα αλήθεια, αυτή είναι μία αμυντική στάση φόβου και απομόνωσης η οποία απλώς σε κάνει να μένεις στάσιμη στο ίδιο σημείο και να μην προχωράς μπροστά. Μπορεί εκεί να νιώθεις ασφάλεια αλλά στην πραγματικότητα πλησιάζεις πιο κοντά στον φόβο.
Φοβάσαι τόσο πολύ τον πόνο που προκαλεί η απόρριψη που ξεχνάς ότι έχεις την δύναμη να την ξεπεράσεις
Το να μάθεις να αποδέχεσαι την κατάσταση και να προχωράς μπροστά είναι μία δεξιότητα που χτίζεται με τις εμπειρίες. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή , θάρρος και εξάσκηση. Αργά η γρήγορα θα πρέπει να βγεις από την πανοπλία σου και να είσαι και πάλι διαθέσιμη να ζήσεις καινούριες εμπειρίες στις οποίες υπάρχει πάλι η πιθανότητα να βιώσεις την απόρριψη. Θα αναρωτηθείς λοιπόν γιατί να δημιουργήσεις φαύλους κύκλους απόρριψης-απομόνωσης-διαθεσιμότητας και ξανά από την αρχή.
Η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι στη φύση μας να ζούμε στην απομόνωση. Ασχέτως με το πόσο μεγάλο και γερό είναι το “τοίχος προστασίας” που δημιούργησες, η φυσική σου ανάγκη να καλύψεις την αίσθηση του ανήκειν παραμένει. Επιπλέον, όσο μεγαλώνεις και ζεις εμπειρίες, ωριμάζεις και μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Είσαι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις και από ένα σημείο και μετά γνωρίζεις εμπειρικά πλέον, πως το να αρνείσαι να αποδεχθείς τις καταστάσεις έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το να τις αντιμετωπίσεις.
Μάθε μέσα από την απόρριψη
Όταν αποδέχεσαι μία κατάσταση είσαι σε θέση να μάθεις μέσα από αυτή. Μπορείς να δεις τον εαυτό σου πιο καθαρά και να αξιολογήσεις την κατάσταση πιο αντικειμενικά. Αν για παράδειγμα, σε απέρριψαν από μία δουλειά προφανώς υπήρχαν κάποια κομμάτια σου που δεν τους έκαναν. Δες ποια είναι αυτά και ίσως ανακαλύψεις ότι χρειάζεται να τα βελτιώσεις.
Από την άλλη ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να αναθεωρήσεις τις επαγγελματικές επιλογές που κάνεις και να δεις πως όντως τελικά δεν ήθελες πραγματικά αυτή τη δουλειά. Έτσι η απόρριψη λειτουργεί σαν αφορμή για να στραφείς σε δουλειές που σου αρέσουν και σε καλύπτουν περισσότερο. Όπως λέει και η φράση “Όταν μία πόρτα κλείνει ανοίγει μία άλλη”. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι και αληθινή.
Μην είσαι επικριτική με τον εαυτό σου
Είναι σημαντικό να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Μην τον κατηγορείς επειδή φοβάται ή αργεί να αποδεχτεί μία κατάσταση. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η απόρριψη κάποιου σε κάνει να αισθάνεσαι προδομένη ή να χάνεις την εμπιστοσύνη σου χρειάζεται ακόμα περισσότερος χρόνος. Αν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν να τον τιμωρείς κάθε φορά που κάνει κάτι κακό υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να τον κάνεις να έχει ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση στο να αποδεχτεί τα πράγματα.
Προσπάθησε να εξασκήσεις την επίγνωση σου σχετικά με τις καταστάσεις στις οποίες μπαίνεις και τους ανθρώπους τους οποίους πλησιάζεις. Επίσης, φρόντισε να είσαι σύμμαχος και όχι αντίπαλος του εαυτού σου. Έτσι σιγά σιγά θα αισθάνεσαι ακόμα πιο δυνατή και σίγουρη για να αντιμετωπίσεις κάθε εμπόδιο.