Φαντάσου τον εαυτό σου να περπατά μέσα σε ένα δάσος, έχοντας μονοπάτι με χαλίκι κάτω από τα πόδια σου, το φως να ανεβαίνει αργά πάνω από τις κορυφές των δέντρων. Φαντάσου τον ήχο των πουλιών και τον αέρα να περνάει μέσα από γυμνά κλαδιά και να παίρνεις μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα.
Και τώρα αν ζεις σε μια κανονική μεγαλούπολη όπως οι περισσότεροι από εμάς, ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στην πραγματικότητα.
Περπατάς στην άσφαλτο και στο πεζοδρόμιο – απολαμβάνοντας τη θέα από πολυώροφες πολυκατοικίες ενώ ακούς τον ήχο των αυτοκινήτων που περνούν δίπλα σου και των ανθρώπων που μιλούν στο τηλέφωνό τους.
Όσο και εάν η πανδημία έβαλε ή όχι την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και το περπάτημα στη ζωή μας, εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο να βγαίνεις για μια βόλτα στη τσιμεντένια ζούγκλα ή καλύτερα να κάτσεις μέσα – μακριά από όλη τη ρύπανση και τον θόρυβο;
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα φυσικά οφέλη. «Οποιαδήποτε κίνηση είναι καλή κίνηση και αν η επιλογή είναι ανάμεσα στο να πας μια βόλτα σε έναν δρόμο και να μην πας καθόλου, τότε θα πρέπει να κάνεις τη βόλτα στο δρόμο», λέει η personal trainer, Pennie Varvarides.
Καθώς πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από το σπίτι, αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς χάνουμε πρόσθετα βήματα που σε άλλη περίπτωση θα κάναμε κατά τις μετακινήσεις μας, ακόμα και μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Έτσι, μια έξοδος στη γειτονιά σου είναι τουλάχιστον κάποια μορφή κίνησης που συνοδεύεται από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και άλλα οφέλη.
Σε μια μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι ερευνητές συνέκριναν το περπάτημα στη φύση, το περπάτημα σε διάδρομο γυμναστικής και την παρακολούθηση ενός βίντεο με θέμα τη φύση. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον μέσο καρδιακό ρυθμό μεταξύ των ομάδων που περπατούσαν, γεγονός που υποδηλώνει ίσα καρδιαγγειακά οφέλη.
Ουσιαστικά, μια βόλτα είναι μια βόλτα και το σώμα σου δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ τσιμέντου, χόρτου και διαδρόμου γυμναστικής. Η μόνη εξαίρεση θα μπορούσε να είναι ότι οι πόλεις τείνουν να είναι επίπεδες, ενώ ένας περίπατος στην εξοχή μπορεί να συνοδεύεται από πιο απαιτητικό έδαφος – οδηγώντας σε αύξηση της καρδιαγγειακής και μυϊκής ανάπτυξης.
Καθώς κάθε μορφή κίνησης συνοδεύεται και από σωματικά οφέλη, οι περισσότερες βόλτες έχουν και ψυχικά οφέλη.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research and Public Health, μια 50λεπτη βόλτα σε οποιαδήποτε τοποθεσία έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Η μελέτη του 2020 που αναφέρθηκε προηγουμένως διαπίστωσε επίσης ότι όλα τα είδη περπατήματος είχαν τη δύναμη να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης.
Ενώ και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι κάθε περπάτημα υποστηρίζει την ψυχική μας υγεία, το περπάτημα στη φύση είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο: η έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι μια 50λεπτη βόλτα σε ένα δάσος ενισχύει τα οφέλη για την ψυχική υγεία, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να οδηγήσουν 20 λεπτά από και προς την “πράσινη” τοποθεσία. Η μελέτη του 2020 αναφέρει επίσης ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό μεγαλύτερο στρες, το περπάτημα στη φύση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Εάν και εσύ, όπως οι περισσότεροι, έχεις πρόσβαση μόνο στα πάρκα της πόλης σου και όχι σε κάποιο δάσος, μια έρευνα από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης το 2019 θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρουσα. Οι ερευνητές συνέκριναν το περπάτημα σε αστικό πράσινο τοπίο, αστικό ήσυχο και αστικό πολυσύχναστο περιβάλλον (ουσιαστικά, ένα πάρκο πόλης, μια κατοικημένη περιοχή σε μια πόλη και ένας κεντρικός δρόμος σε μια πόλη). Διαπίστωσαν ότι, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν πιο χαλαροί στους χώρους πρασίνου και στους ήσυχους δρόμους από ό,τι στις πολυσύχναστες περιοχές, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο.
Έτσι, αποδεικνύεται, πως μπορείς να αποκομίσεις οφέλη απλώς περπατώντας σε ένα ήσυχο τετράγωνο της γειτονιάς σου για να χαλαρώσεις εάν δεν μπορείς να φτάσεις σε ένα καταπράσινο δάσος.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το κομμάτι της ρύπανσης όταν πρόκειται για τις βόλτες στην πόλη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημείωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τις εξωτερικές δραστηριότητες (δηλαδή από το ποδήλατο μέχρι το περπάτημα για τη δουλειά) θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όσους ζουν σε περιοχές με την παγκόσμια μέση συγκέντρωση αστικής ρύπανσης, τα οφέλη της εξωτερικής σωματικής δραστηριότητας υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων. Επιπλέον, σε πολλές πόλεις λόγω της πανδημίας και των τοπικών lockdowns, δεν υπάρχει «ώρα αιχμής», καθώς η καθημερινή μετακίνηση έχει μειωθεί.
Σε τελική ανάλυση, κάθε περίπατος είναι ένας καλός περίπατος. Απλώς βεβαιώσου ότι είσαι ασφαλής όταν εισέρχεσαι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους – ακόμα κι αν είναι σε εξωτερικούς χώρους – αποφεύγοντας τις πολυάσχολες ώρες και φορώντας μάσκα. Εξακολουθείς να κάνεις καλό στον εαυτό σου, ακόμα κι αν δεν είσαι στο δάσος με τα δέντρα που ονειρεύεσαι!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 απλές ασκήσεις για να ανακουφιστείς άμεσα από το φούσκωμα στην κοιλιά