Οι άσπρες τρίχες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά η ανακάλυψη της πρώτης τρίχας στα 20 είναι σίγουρα μια ανεπιθύμητη εξέλιξη. Μπορεί να μοιάζει πρόωρο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει «σωστή» στιγμή για να γκριζάρει κανείς.
Όπως και να ‘χει, όμως, πρόκειται για κάτι που πιθανώς σε απασχολεί και θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό. Η δερματολόγος Mona Gohara, MD εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις άσπρες τρίχες στα 20s και πώς μπορείς να τις διαχειριστείς.
Άσπρες τρίχες στα 20s: Γιατί;
Οι άσπρες τρίχες είναι το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παραγωγής μελανίνης στους θύλακες της τρίχας. Η μελανίνη, που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών, μειώνεται με την ηλικία, αφήνοντας τα μαλλιά γκρίζα ή, ελλείψει χρωστικής ουσίας, λευκά. Οι περισσότεροι θα δουν τις πρώτες άσπρες τρίχες να κάνουν την εμφάνισή τους περίπου στα μέσα της δεκαετίας των 30. Κάποιοι, ωστόσο, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με αυτή την εξέλιξη αρκετά νωρίτερα. Κύριος ένοχος; Η γενετική.
«Αν οι γονείς ή οι παππούδες σου γκριζάρισαν νωρίς, είναι πιο πιθανό να συμβεί και σε σένα», εξηγεί η δρ. Gohara. Πέρα από τη γενετική, άλλοι παράγοντες όπως το οξειδωτικό στρες, οι συνθήκες υγείας και οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να επιταχύνουν το γκριζάρισμα.
4 λόγοι που επιταχύνουν τις λευκές τρίχες
1. Γενετική: Η κύρια αιτία
Αν η οικογένειά σου έχει ιστορικό πρόωρου γκριζαρίσματος, οι πιθανότητες είναι να παρουσιάσεις την ίδια τάση. Η παραγωγή μελανίνης μειώνεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου και οι κληρονομικοί παράγοντες υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό πότε αρχίζει αυτό. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, πάντως, περίπου το 50% των ανθρώπων έχει γκριζάρει, έστω μερικώς.
2. Καταστάσεις υγείας και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
Μερικές φορές, τα γκρίζα μαλλιά στα 20 συνδέονται με ιατρικά προβλήματα ή ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα:
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12
- Ανισορροπίες του θυρεοειδούς
- Προβλήματα της υπόφυσης
Χαμηλά επίπεδα χαλκού έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άτομα που εμφανίζουν πρόωρο γκριζάρισμα, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση. Εάν υποψιάζεσαι κάποιο ιατρικό ζήτημα, συμβουλέψου έναν ειδικό για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
3. Στρες
Το άγχος συχνά κατηγορείται για τα γκρίζα μαλλιά, στην πραγματικότητα όμως το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Ενώ το στρες δεν προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών σου εν μία νυκτί, το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει την εξάντληση των βλαστοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών. Επομένως, αν υποφέρεις τακτικά από στρες, μπορεί αυτή να είναι μια πιθανή αιτία για την επιτάχυνση του γκριζαρίσματος των μαλλιών σου.
4. Κάπνισμα
Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα από τους μη καπνιστές. Τώρα, λοιπόν, έχεις έναν επιπλέον λόγο να κόψεις το κάπνισμα.
Μπορούν τα γκρίζα μαλλιά να προληφθούν ή να αντιστραφούν;
Ως επί το πλείστον, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τις άσπρες τρίχες που εμφανίστηκαν νωρίς. «Μην πιστεύεις τις διαφημίσεις. Δεν υπάρχουν χάπια, λοσιόν ή φίλτρα που αποδεδειγμένα αντιστρέφουν τα γκρίζα μαλλιά», διευκρινίζει η δρ. Gohara.
Ωστόσο, εάν το γκριζάρισμα συνδέεται με ένα θεραπεύσιμο πρόβλημα υγείας ή ανεπάρκεια, η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας μπορεί να επιβραδύνει ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, να αντιστρέψει τη διαδικασία. Για παράδειγμα, η συμπλήρωση της βιταμίνης Β-12 ή η αντιμετώπιση των ανισορροπιών του θυρεοειδούς μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Μπορείς να κρύψεις τις άσπρες τρίχες;
Είναι φυσιολογικό να μη σου αρέσει αυτή η εξέλιξη, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποκρύψεις το πρόβλημα. Από τις προσωρινές λύσεις, όπως σπρέι και πούδρες για το φρεσκάρισμα της ρίζας, μέχρι πιο μόνιμες, όπως η επαγγελματική βαφή μαλλιών, όλα μπορούν να βοηθήσουν. Ό,τι κι αν επιλέξεις, σημασία έχει να σου χαρίσει και πάλι τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.