Αν ρωτήσεις τους γύρω σου τι νομίζουν ότι είναι η φοιτητική ζωή, οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν: μαθήματα, καφέδες, ποτά από το βράδυ μέχρι το πρωί και βόλτες. Κι αν είσαι σαν εμένα, θα προσθέσω πολλές ταινίες και σειρές. Αναμενόμενη κι αληθινή απάντηση, τουλάχιστον για την πλειοψηφία. Στο πρώτο έτος ίσως αυτά αρκούν για να σε γεμίσουν. Αναλογίσου όμως τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια που θα είσαι φοιτητής. Όλο αυτό το διάστημα είναι μεγάλο για να το ζήσεις μόνο με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Και παραδέξου πως ανάμεσά τους σου μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος, τον οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς με τους παρακάτω δημιουργικούς τρόπους, γιατί όσο μεγαλώνεις δεν σου παρουσιάζονται ξανά εύκολα τέτοιες ευκαιρίες.
1. Αθλήματα
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση σαν επιδημία που κάνει τους φοιτητές να τρέχουν μανιωδώς στα γυμναστήρια. Εγώ όμως θα σου προτείνω κάτι πιο διασκεδαστικό. Ναι, αυτό είναι τα αθλήματα και κατά προτίμηση τα ομαδικά. Στο υπόσχομαι, μπορείς να βγάλεις κι εκεί selfies, με τη διαφορά ότι εκτός από το να χτίσεις σώμα θα περνάς και πολύ πολύ ωραία. Ψάξε όλες σου τις επιλογές καλά, βρες αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο και μην περιμένεις να μάθεις κάτι διαφορετικό από την επόμενη σειρά του Καπουτζίδη. Οι γεμάτες χαρά νίκες, τα αξέχαστα αστεία στις προπονήσεις και οι δυνατές φιλίες που θα κάνεις, θα σε ανταμείψουν για αυτή σου την απόφαση.
2. Ραδιόφωνο
Θυμάμαι στο Λύκειο δύο συμμαθήτριές μου που τόλμησαν και ψάχτηκαν λίγο με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μας και κατάφεραν να έχουν μια δική τους εκπομπή. Σκέψου τώρα τον εαυτό σου στη θέση τους. Να μοιράζεσαι τα αγαπημένα σου κομμάτια, να μιλάς για συνεντεύξεις και νέα καλλιτεχνών και να αποκτήσεις τους δικούς σου ακροατές. Κυνήγησέ το και προσπάθησε να το δοκιμάσεις, δεν έχεις να χάσεις και τίποτα. Αντιθέτως, αν τα καταφέρεις, θα κερδίσεις γνώσεις και εμπειρίες που δεν φανταζόσουν.
3. Μουσικό Όργανο
Όντας απόφοιτος Μουσικού Σχολείου, μπορώ να μιλάω με τις ώρες για το τι κερδίζεις μαθαίνοντας μουσική. Υπάρχουν όργανα που δεν έχεις ακούσει καν. Αν ενδιαφέρεσαι όμως, καλό θα ήταν να επέλεγες κάτι σχετικό με τα μουσικά σου γούστα. Κάθε αρχή και δύσκολη. Θα δικαιωθείς όμως όταν καταφέρεις να παίξεις το αγαπημένο σου κομμάτι και από τη χαρά σου θα θες να σπάσεις το όργανο στο πάτωμα. Τότε,θα καταλάβεις πραγματικά τη μαγεία της μουσικής και πόσο εθιστικός είναι αυτός ο τρόπος έκφρασης.
4. Σχολές χορού-θεάτρου και κινηματογράφου
Τώρα έφτασε η ώρα να ασχοληθείς με όποιο από αυτά σε ενδιαφέρει αν δεν είχες την ευκαιρία να ασχοληθείς μαζί του στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για την έκφραση του χορού, την ομορφιά του θεάτρου και την τέχνη του κινηματογράφου. Αν είσαι φαν, καταλαβαίνεις. Μεγάλη η ποικιλία και πολλά τα είδη. Επιλέγεις ανάμεσά τους και ομάδες ανθρώπων θα σου γνωρίσουν νέους κόσμους και θα σε κάνουν να τους αγαπήσεις. Υπάρχουν πολλές προσφορές για φοιτητές σε τέτοιες σχολές ή ακόμα και λέσχες στη σχολή σου που φυσικά αγνοούσες την ύπαρξή τους.
5. Εθελοντισμός
Πριν προλάβεις να το προσπεράσεις, να σου θυμίσω ότι έχεις γράψει κι εσύ για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εθελοντισμού. Ναι ναι, τότε στο Λύκειο τρομάρα σου. Τώρα που μεγάλωσες λίγο περισσότερο, ίσως ήρθε ο καιρός να αποκτήσεις μία πιο προσωπική σχέση μαζί του. Δεν χρειάζεται να τρέχεις στα δάση να φυτεύεις δέντρα αν δεν θες. Μπορείς όμως να βρεις ένα παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε φροντιστήριο και να του μάθεις εσύ ό,τι μπορείς. Έτσι, θα ξεσκονίσεις λίγο και το κορνιζαρισμένο σου πτυχίο.
6. Ξένη Γλώσσα
Έχεις καταλάβει φαντάζομαι ότι όσο περνούν τα χρόνια τα βιογραφικά γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Αν δεν έμαθες όσα ήθελες όσο πήγαινες σχολείο, τώρα είναι η ευκαιρία. Υπάρχουν και για αυτό πολλές φοιτητικές προσφορές στα φροντιστήρια. Το να μάθεις όμως μία ξένη γλώσσα εκτός από ένα επιπλέον “συν” στο βιογραφικό σου είναι και μία επιπλέον αφορμή για ταξίδι. Αφού μάθεις τα βασικά για να μπορείς να συνεννοηθείς, θα ανταμείψεις τον εαυτό σου με ένα ταξίδι στη σχετική χώρα και θα μάθεις τη γλώσσα με τον πιο γρήγορο και ενδιαφέροντα τρόπο.
7. Σεμινάρια
Τα σεμινάρια σε γεμίζουν γνώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και συνήθως με χαμηλό κόστος. Υπάρχει τέτοια ποικιλία που σίγουρα θα βρεις κάτι σχετικό με αυτό που σπουδάζεις. Άλλο ένα “συν” για το βιογραφικό. Πιθανότατα να μάθεις και πιο χρήσιμα πράγματα από αυτά που θα μάθεις στη σχολή. Τέτοιου είδους όμως σεμινάρια έχουν τη φήμη ότι είναι βαρετά μέχρι αυτοκτονίας. Γι’ αυτό, μπορείς να διαλέξεις και κάτι σύμφωνα με τα χόμπι σου, όπως για παράδειγμα φωτογραφία ή μαγειρική. Το τελευταίο σκέψου το, φτάνει πια με τα delivery.
Γενικά, αξιοποίησε το χρόνο που περνάς στον υπολογιστή και ψάξε να ζήσεις κάτι διαφορετικό. Βρες μία δημιουργική ασχολία, γέμισε εμπειρίες και κάνε πιο ενδιαφέρουσα τη φοιτητική σου ζωή.
Σταυρούλα Γαβρανίδου