Συχνά αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο έχουν δίκιο οι γυναίκες για όλα όσα προσάπτουν κατά καιρούς στο ανδρικό φύλο. Μας αποκαλούν αναίσθητα γουρούνια, ανώριμους, ευθυνόφοβους, και πως δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Εν μέρει ίσως αυτό να είναι μια μεγάλη αλήθεια, η οποία όμως σηκώνει και μεγάλη κουβέντα και τώρα δεν διαθέτω τον απαιτούμενο χρόνο να την αναλύσω. Ίσως κάποια άλλη στιγμή, σε ένα άλλο άρθρο, σε έναν άλλο πλανήτη.

tumblr_mgiqvghlqf1s20qrqo1_500_large

Ένα λάθος ια το οποίο έχουμε κατηγορηθεί κατά κόρον οι άνδρες, είναι το γεονός πως όταν χωρίζουμε προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα. Όχι τόσο για τους άλλους, όσο για εμάς. Κι εδώ κολλάει η εγωπάθεια του γουρουνιού, που ανέφερα προηγουμένως. Σε κάτι καταστάσεις σαν κι αυτή. Σαφέστατα και είναι δύσκολο να αποκαλύψεις την ουσιαστική αιτία του χωρισμού που κι εσύ ο ίδιος μπορεί να μην ξέρεις πραγματικά, μιας και πολλές φορές ο χωρισμός είναι συνδυασμός αιτιών. Μπορείς όμως να φτιάξεις τα πράγματα με ένα καλό αμπαλάζ και να το προσφέρεις. Και πάλι δεν είναι ανώδυνο. Αλλά είναι η καλύτερη επιλογή που έχεις.

Κι επειδή ξέρω πως κι εσύ θέλεις να αποφύγεις υστερίες, φωνές, κλάματα και βρισιές ή ακόμη νυχιές στο πρόσωπο, σπασμένα τζάμια και χαρακωμένα αυτοκίνητα και να βγεις όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτή την ιστορία, δες ποιες ατάκες δεν πρέπει να πεις ποτέ –μα ποτέ όμως– σαν δικαιολογία σε έναν χωρισμό.

1. Σ’ αγαπάω αλλά…

Ότι έπεται του αλλά να ξέρεις έχει διαγράψει ήδη αυτό που προηγήθηκε, γιατί κανείς δεν λέει πραγματικά αυτό που θέλει μέχρι να πει το… αλλά. Και στην τελική το αλλά είναι απλώς μια δικαιολογία. Μην την πεις. Χαμένος εσύ θα βγεις.

2. Είσαι πολύ καλή για μένα ή σου αξίζει κάτι καλύτερο

Δεν σου αξίζω. Αξίζεις κάτι καλύτερο. Δεν μπορώ να σου προσφέρω αυτά που αξίζεις. Όπως και να τις πεις αυτές τις φράσεις, με όποια σειρά θες ή με όποιες λέξεις κι αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει χιλιάδες, το νόημα παραμένει το ίδιο. Μπορεί να το ξέρει ήδη ότι της αξίζει κάτι καλύτερο. Μπορεί να της το έχουν πει οι φίλες της, απλώς αυτή να θέλει εσένα. Οπότε διέγραψε πάραυτα την συγκεκριμένη ατάκα από τη λίστα σου. Γιατί σκέψου να σου απαντήσει κανένα κατινίστικο «Δίκιο έχεις, μου αξίζει κάτι μακρύτερο». Θα σ’ άρεσε; Δεν νομίζω!

3. Δεν φταις εσύ εγώ φταίω

Φταις δεν φταις, για αυτήν εσύ φταις, μιας και αφού εσύ την χωρίζεις. Τι θες να της το υπενθυμίσεις για να την κάνεις να πιάσει 200 στροφές ανά δευτερόλεπτο και να εκτροχιαστεί; Η παραδοχή των ευθυνών σας (μιας και ποτέ δεν φταίει ένας για έναν χωρισμό) δεν θα βοηθήσει κανέναν στη δεδομένη φάση. Αν θες να πεις αυτήν την φράση πες την ελεύθερα. Απλώς δεν σου εγγυώμαι ότι θα έχεις αυτοκίνητο μετά.

4. Δεν μου παρέχεις πλέον ασφάλεια

Και τι είμαι βρε ηλίθιε για να σου παρέχω και ασφάλεια; Το ελληνικό δημόσιο; Απάντηση που άκουσε ένας φίλος μου μαζί με εκκλησιαστικές ευχές πριν από λίγο καιρό, όταν είπε στην κοπέλα του αυτή την ατάκα μετά από δύο χρόνια.

Δεν χρειάζεται να πεις κάτι τέτοιο για να τελειώσεις μια ιστορία ειδικά αν η ιστορία αυτή είχε κρατήσει καιρό. Βρες κάτι που θα της χρυσώσει το χάπι. Για το δικό σου καλό ξανά λέω.

5. Επέστρεψα στην πρώην μου

Όχι, αυτό δεν το λες για κανέναν λόγο. Ακόμη κι αν ισχύει, ακόμη κι αν έχεις καιρό παράλληλη σχέση και κάτι μέσα σου φωνάζει ότι πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων και σαν άνδρας να πεις την αλήθεια, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν πρέπει να το κάνεις. Και χωρισμός; Και κέρατο; Και επιστροφή; Και πρώην; Θανάσιμος συνδυασμός…

6. Πιέζομαι – καταπιέζομαι

Εδώ δεν θα πω πολλά. Μόνο την απάντηση μιας φίλης μου σε έναν πρώην της που της είχε πει την εν λόγω ατάκα. Από τι πιέζεσαι; Φόρα έναν κορσέ να δεις τι πάει να πει πίεση…

Extra tip: Δεν εξαφανίζεσαι

Βασικός κανόνας του ανδρικού φύλου: αντιμετωπίζεις ΠΑΝΤΟΤΕ τις συνέπειες των πράξεων σου και τις ευθύνες που αυτές επιφέρουν. Η μη ανάληψη των ευθυνών σου σε καθιστά αυτόματα στα μάτια των άλλων πολύ λιγότερο άνδρα. Οπότε αν θέλεις να λέγεσαι άνδρας, με όλα τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας άνδρας, ένας face to face χωρισμός, όσο δύσκολος κι αν είναι, είναι το καλύτερο τέλος μιας σχέσης. Κι ένα καλό τέλος αξίζει σε όλους, ειδικά σε εκείνους που επένδυσαν καθ’ όλη τη διάρκεια πολλά. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις πως είσαι ένας ακόμη μαλ@ακας μέσα στο πλήθος. Γιατί με κάτι τέτοια μας βγαίνει το κακό όνομα…