Ατομικές κερασόπιτες Savoir Ville

Καθώς ετοιμάζομαι για τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι τις ατέλειωτες ώρες που θα περάσω στην παραλία μαυρίζοντας, ιδανικά χωρίς να καώ, τα αμέτρητα παγωτά που θα δοκιμάσω και τις βόλτες που θα κάνω σε άγνωστα σοκάκια. Λατρεύω τις διακοπές όπου μπορώ να χαλαρώσω και να είμαι ο εαυτός μου. Δεν ξέρω εάν φταίει το ότι μεγάλωσα και δεν μπορώ πλέον να στέκομαι σε ψιλοτάκουνα. Πάντως όπως και να έχει αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να μην σκέφτομαι τίποτα πέρα από το τι θα φάω μετά το μπάνιο.

Και μιλώντας για φαί, πόσο υπέροχα γλυκά είναι τα φετινά κεράσια; Εντάξει, κάθε χρόνο είναι γλυκά, αλλά δεν ξέρω αυτή τη χρονιά μου φαίνονται λίγο παραπάνω. Η συνταγή για κερασόπιτες μου ήρθε τελείως αυθόρμητα σκεφτόμενη πόσο νόστιμη θα ήταν μια μαρμελάδα κεράσι και μετά η σκέψη τελειοποιήθηκε στο μυαλό μου. Να ομολογήσω πως θέλουν λίγη προσπάθεια και αν δεν είστε γνώστες του πλασίματος και των πιτών θα δυσκολευτείτε. Αλλά αξίζει η προσπάθεια και μόνο.

υλικά (για 8 κερασόπιτες)

– για τη ζύμη

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

225 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους

2-3 κουταλιές παγωμένο νερό

1 κουταλιά ζάχαρη

¼ κουταλάκι αλάτι

-για τη γέμιση

2 κούπες φρέσκα κεράσια χωρίς το κουκούτσι

½ κούπα ζάχαρη

2 κουταλιές νεσεστέ ή cornstarch

2 κουταλιές νερό

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

1 ασπράδι αυγού και 1 κρόκο

Ατομικές κερασόπιτες Savoir Ville

Διαδικασία

  1. Για τη ζύμη σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατέψτε μεταξύ τους με τα χέρια σας, πιέζοντας το βούτυρο να τριφτεί με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα χοντρού αλευριού που θα μοιάζει με την άμμο. Προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατέψτε πάλι. Η ζύμη που θα σχηματιστεί θα είναι μαλακή και ανάλαφρη. Εάν χρειάζεται και άλλο νερό προσθέστε ελάχιστο. Τυλίξτε τη ζύμη με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο.
  2. Για τη γέμιση, προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι τα κεράσια, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν οι χυμοί των κερασιών, αλλά μην τα παραμαγειρέψετε γιατί δεν θέλουμε να είναι πολύ υγρό το μείγμα.
  3. Διαλύστε το νεσεστέ μαζί με το νερό με γρήγορες κινήσεις ώστε να μην κολλήσει και προσθέστε το στο κατσαρολάκι με το μείγμα κερασιών. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει. Καθώς κρυώνει θα σφίξει περισσότερο.
  4. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε μια επιφάνεια που θα έχετε αλευρώσει ελαφρά. Με ένα κόφτη για πίτσα κόψτε 8 παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου ίδιου μεγέθους.
  5. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και βρέξτε τις άκρες περιμετρικά με το ασπράδι αυγού. Γεμίστε το κέντρο της ζύμης με τη γέμιση (αποφεύγοντας τα πολλά υγρά) με 2 κουταλάκια του γλυκού και έπειτα γρήγορα ενώστε τη μία άκρη του κομματιού με την απέναντί του και «κλείστε» τη ζύμη γύρω γύρω ώστε να μην διαρρεύσει η γέμιση. Τοποθετήστε το πιτάκι σε ένα χαρτί αντικολλητικό ψησίματος που θα έχετε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο ταψί.
  6. Ολοκληρώστε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης. Τέλος, με το κρόκο αυγού πασπαλίστε όλες τις πίτες. Μπορείτε από πάνω να πασπαλίσετε λίγη ζάχαρη κρυσταλλική εάν επιθυμείτε.
  7. Ψήστε τις πίτες στους 180 C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Αφήστε τες να κρυώσουν για 10 λεπτά και απολαύστε τες ζεστές με λίγο παγωτό λεμόνι για έξτρα απόλαυση.

Ατομικές κερασόπιτες Savoir Ville

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/