Τα λαζάνια είναι ένα κλασικό comfort food που τρώμε σε οικογενειακά τραπέζια και η vegan εκδοχή τους είναι εξίσου νόστιμη με την κανονική.
Δοκίμασε να τα φτιάξεις για τους vegan φίλους σου και μείνε ήσυχη διότι δεν θα μείνει κανένας παραπονεμένος.
Θα χρειαστείς:
1 πακέτο λαζάνια
1 κούπα vegan τυρί τριμμένο
Για τη σάλτσα:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματοχυμό
2 κ.σ. πολτό ντομάτας
5 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κούπα φακές βρασμένες
1/4 της κούπας κόκκινο κρασί
2 κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
1/2 ματσάκι βασιλικό
1/2 κ.γ. αλάτι
προαιρετικά πιπέρι και τσίλι σε σκόνη
Για την κρέμα:
2 κούπες κουνουπίδι
1/2 κούπα κάσιους
1/2 κούπα γάλα σόγιας
3 κ.γ. διατροφική μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 της κούπας αλεύρι
Μέθοδος:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάλε νερό σε μία κατσαρόλα για να βράσεις το κουνουπίδι.
Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, πρόσθεσε μέσα τα κάσιους και βράσε για άλλα 2-3 λεπτά. Σούρωσε και ύστερα βάλε τα όλα σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα. Ανέμειξε μέχρι να έχεις μία λεία, κρεμώδη υφή.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλε το λάδι και τσιγάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και αφού μαλακώσουν σβήσε με κόκκινο κρασί.
Πρόσθεσε τον χυμό και τον πολτό ντομάτας και στη συνέχεια τις φακές, το ξύδι το πιπέρι και τσίλι και τον μισό βασιλικό και καπάκωσε αφήνοντας να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα ταψί βάλε λίγο λάδι και φτιάξε την πρώτη στρώση από λαζάνια. Φτιάξε μία δεύτερη στρώση με τη σάλτσα και μία τρίτη με τη μισή λευκή κρέμα. Επανέλαβε τη διαδικασία και στο τέλος βάλε το τριμμένο τυρί για να λιώσει από πάνω.
Κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 25-30 λεπτά. Μετά βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε για άλλα 10 λεπτά.
Άφησε το να κρυώσει λίγο και σέρβιρε με τον υπόλοιπο βασιλικό.