Οι Αμερικάνοι το λένε Peanut Brittle. Είναι γρήγορο, εύκολο και είναι τέλειο δώρο αντί macarons.

Ο θρύλος λέει ότι γύρω στο 1890, μια γυναίκα του αμερικάνικου Νότου δημιούργησε κατά λάθος το peanut brittle. Προφανώς έφτιαχνε μία άλλη κλασική συνταγή τους, το taffy, όταν κατά λάθος πρόσθεσε μαγειρική σόδα αντί για κρέμα ταρτάρ. Ωστόσο, μη θέλοντας να σπαταλήσει τα υλικά, συνέχισε τη συνταγή, με αποτέλεσμα ένα τραγανό γλυκό-αλμυρό σνάκ.

Τι θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

½ φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού

1 ½ φλιτζάνι ψημένα αλατισμένα φιστίκια

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Προαιρετικά

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Πώς θα το φτιάξεις:

Να μην αγγίξεις το υγρό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ΜΗΝ γλείψεις το κουτάλι.  Ξέρω ότι είναι δελεαστικό αλλά μην το κάνεις!

Σε ένα μεγάλο γυάλινο φλιτζάνι μέτρησης ή δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάλε τη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού. Ανακάτεψε με ένα κουτάλι. Βάλε το σκεύος στο φούρνο μικροκυμάτων για 4 λεπτά. Το μείγμα θα καίει, οπότε μην το αγγίξεις.

Βγάλε το προσεκτικά από τον φούρνο μικροκυμάτων, πρόσθεσε τα φιστίκια και ψήσε στα μικροκύματα σε δυνατή θερμοκρασία για άλλα 3 λεπτά.

Στη συνέχεια, αφαίρεσε από τον φούρνο μικροκυμάτων και πρόσθεσε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακάτεψε προσεκτικά μέχρι να ενωθούν καλά. Βάλε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό.

Τώρα πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να πέσει ο αφρός του. Μόλις είναι έτοιμο άδειασέ το σε ένα αντικολλητικό χαρτί στρωμένο σε μεγάλο ταψί.

Στρώσε το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού αφού το έχεις ψεκάσει με αντικολλητικό σπρέι. Αν θέλεις μπορείς να πασπαλίσεις με λίγο χοντρό αλάτι και να αφήσεις μέχρι να κρυώσει η καραμέλα.

Κόψε με ένα μεγάλο μαχαίρι ή σπάσε σε κομμάτια με το πίσω μέρος ενός μπουκαλιού. Μπορείς να το δοκιμάσεις μόλις κρυώσεις και να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο.