Λουλούδια, λίγο παραπάνω ελεύθερος χρόνος, brunch ή μια βόλτα έκπληξη με φίλες είναι υπέροχα δώρα για μία πολυάσχολη μαμά αναμφίβολα, αλλά ένα πραγματικά ανεκτίμητο δώρο που θα απολάμβανε σχεδόν κάθε μαμά είναι μια πιο υγιής εικόνα σώματος, γενικότερα αποδεκτή από την κοινωνία.
Όλες, δυστυχώς, οι νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να επαναφέρουν το σώμα τους σε αυτό που γνώριζαν πριν γεννήσουν και αυτό τις περισσότερες φορές δεν είναι επιλογή τους, αλλά απόρροια όλων των εικόνων που βλέπουν στα social media ακόμα κι αν γνωρίζουν πως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Η πίεση στις γυναίκες να δείχνουν τέλειες υποβόσκει όμως σχεδόν σε κάθε συνθήκη της ζωής τους. Η αναγνώριση και η αντίσταση σε τέτοια μη ρεαλιστικά ιδανικά εμφάνισης μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των μητέρων σε κάθε στάδιο της γονεϊκότητας. Ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιέσεις στην εμφάνιση σε όλη τους τη ζωή, η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι ιδιαίτερα γεμάτη με πίεση που κανείς σχεδόν δεν φαντάζεται ούτε και μπορεί να αντιληφθεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι μία νέα μαμά μόλις δημιούργησε έναν άλλον άνθρωπο μέσα στο σώμα της και τον έφερε στον κόσμο. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις μεγαλύτερες σωματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα, οι προσδοκίες ανάκαμψης δεν είναι απλώς παράλογες – μπορούν να απειλήσουν την υγεία και την ψυχική ευημερία των νέων μαμάδων.
Η Jill Schwartz, θεραπεύτρια με έδρα το Λος Άντζελες που ειδικεύεται στην περιγεννητική ψυχική υγεία, σημειώνει: «Η κοινωνία μας κάνει τόσο κακό στις μητέρες, βομβαρδίζοντάς τις με κανόνες για το πώς πρέπει να φαίνονται αντί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη».
Αυτά τα επιζήμια ιδανικά εμφάνισης μπορούν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν διάφορες εναλλαγές στην ψυχική τους υγεία, ειδικά για γυναίκες που μετά τον τοκετό που έχουν ιστορικό κατάθλιψης, άγχους ή ακόμα και διατροφικής διαταραχής.
Αγκαλιάζοντας την Αλλαγή
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τις νέες μαμάδες είναι να δουλέψουν προς την αποδοχή και την ευγνωμοσύνη για τις αλλαγές που έρχονται με τη μητρότητα.
«Το σώμα δεν είναι αυτό που ήταν πριν. Και είναι φυσιολογικό…άλλωστε μόλις καταφέρατε κάτι μοναδικό… », αναφέρει χαρακτηριστικά η Schwartz.
Πολλές νέες μητέρες, προσπαθούν ήδη από πολύ νωρίς να επαναφέρουν το σώμα τους, ακολουθώντας διατροφές και εξαντλητικές δίαιτες, για ένα σώμα που έχει καταπονηθεί ήδη πάρα πολύ, ωστόσο σύμφωνα με την Debra Benfield, εγγεγραμμένη διαιτολόγο στο Winston-Salem, οι ιδέες αυτές για το ιδανικό σώμα ακόμα και μετά από μία εγκυμοσύνη δεν είναι έμφυτες, αλλά κληρονομούνται από την κουλτούρα.
Αντιστεκόμενες στα ιδανικά σώματα όπως αυτά προβάλλονται από τα social media, οι μητέρες «επιβαρύνονται λιγότερο και νιώθουν πιο παρούσες και επομένως πιο δυνατές στη ζωή τους», προσθέτει η Benfield.
Η ουσιαστική αυτοφροντίδα δεν αφορά μόνο τα αφρόλουτρα και τη χαλάρωση, αλλά τον προγραμματισμό των απαραίτητων ραντεβού για την υγεία και την εύρεση παρόχων που να περιλαμβάνουν από την ψυχική υγεία μέχρι και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αν κι εφόσον κάποια γυναίκα το επιθυμεί. Η αναγνώριση του στίγματος των κιλών και η πραγματική φροντίδα του εαυτού τους βοηθά τις μαμάδες να αρχίσουν να διαγράφουν μηνύματα ότι το σώμα τους δεν είναι αυτό που “πρέπει” και αντ’ αυτού να εστιάζουν στη συνολική ευεξία. Κι αν προς το παρόν αυτό για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας φαντάζει ουτοπικό, μπορούμε πάντα να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη και να συζητάμε τις ανησυχίες των μαμάδων νέων ή μη, είτε αφορά το βάρος είτε την ψυχική υγεία, απομυθοποιώντας επιτέλους κάθε στίγμα.