Φρυγανισμένο ψωμάκι με αβοκάντο! Κάπως έτσι ξεκινούν τα όμορφα πρωινά που είσαι λίγο πιο ξεκούραστος από εχθές και λαχταράς να φας κάτι παραπάνω από δημητριακά με γάλα. Το καλούμενο ως “avo-toast” μπήκε στη ζωή των foodies εδώ και μερικά χρόνια. Από τότε έχει αναδειχθεί σε gourmet πρόταση για πρωινό ή brunch σε αρκετές καφετέριες και έχει κατακλύσει τον κόσμο του Instagram. Προσωπικά είναι το αγαπημένο μου! Είναι τόσο «πολύπλευρο» που μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με πολλά άλλα τρόφιμα ή αλλιώς toppings.
Ένα συχνό και ιδανικό ταίρι, ομολογουμένως, είναι το αβγό. Ποσέ, βραστό ή τηγανητό είναι αυτό που ταιριάζει «γάντι» μαζί με το αβοκάντο και απογειώνει τους γευστικούς μας κάλυκες. Όμως, είναι κάποιοες φορές που θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και ίσως πιο παιχνιδιάρικο. Όταν είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο, υπάρχει η συνταγή με σος από τυρί ρικότα και ταχίνι και λιαστές ντομάτες για να σε καλύψει. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα καλό καρβέλι ψωμί και όλα τα άλλα θα έρθουν.
Υλικά (για 4 μερίδες)
ένα ώριμο αβοκάντο
250 γρ ή 1 πακέτο τυρί ρικόττα
½ κούπα ταχίνι
1 κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι/πιπέρι
4 φέτες καλής ποιότητας ψωμιού (ιδανικά ολικής άλεσης)
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε με τη βοήθεια ενός κουταλιού το τυρί ρικότα μαζί με το ταχίνι καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε λίγο αλάτι (1/2 κουταλάκι) και ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές φτάνουν) και συνεχίστε το ανακάτεμα. Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα και εάν επιθυμείτε τη σος πιο αλμυρή προσθέστε λίγο αλάτι.
- Σε μια φρυγανιέρα φριγανίστε τις φέτες ψωμιού. Κόψτε το αβοκάντο στη μέση προσεχτικά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξεκινήστε από την άκρη με περιστροφική κίνηση να αφαιρείτε το περιεχόμενό του. Στο τέλος θα σας έχει μείνει ολόκληρο το μισό κομμάτι αβοκάντο. Κάντε το ίδιο με το άλλο (αφαιρώντας το κουκούτσι) και κόψτε τα δύο κομμάτια σε μικρές φέτες.
- Πάρτε κάθε φέτα ψωμιού και αλείψτε πλούσια ποσότητα από τη σος. Προσθέστε από πάνω λίγες ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τέλος προσεχτικά τοποθετήστε λίγες μικρές φέτες αβοκάντο. Για έξτρα γεύση πασπαλίστε λίγο πιπέρι και αλάτι στο τέλος.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφθείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/
2 thoughts on “Avocado toast με σος ρικοτα-ταχινι και λιαστες ντοματες”