Ανοίγεις το google. Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένας ενήλικας; 8-9. Εγώ κοιμήθηκα 6,5. Μήπως είναι αρκετές; Νιώθω ξεκούραστη. Αλλά υπάρχει περιθώριο για λίγες ώρες ύπνου ακόμα. Αλλιώς; Αϋπνία!
Αν ταυτίστηκες να σου πω πως δεν είσαι μόνη. Το έχουμε κάνει όλοι.
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πράγματι βασικός για την καλή σωματική και ψυχική σου υγεία. Και πράγματι μπορεί να επηρεάσει τα πάντα. Από το βάρος μέχρι τη διάθεσή σου.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι και ξεκούραστη αλλά και για να μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ημέρας σου. Ωστόσο αν το να υπολογίζεις τις ώρες που κοιμάσαι και τις ώρες που πρέπει να κοιμάσαι είναι κάτι που κάνεις καθημερινά μάλλον αυτό είναι και ένας τρόπος να τροφοδοτήσεις τυχόν αϋπνίες.
Η αιτία; Το άγχος
Ενώ φαινομενικά το να τσεκάρεις τα μοτίβα του ύπνου σου είναι κάτι καλό, αφού σου δίνει πληροφορίες για τις συνήθειές σου που εσύ αγνοείς, πρακτικά μπορεί να είναι και αρκετά αγχωτικό.
Δεν αποκλείεται το μέτρημα των ωρών που κοιμάσαι να προκαλέσει περισσότερες άϋπνες νύχτες, αν στις σκέψεις σου έχεις ακριβώς τις ώρες που πρέπει να κοιμηθείς κι αν αγχώνεσαι για το αν θα το πετύχεις.
Αν έχεις κάποιο smartwatch, θα έχεις παρατηρήσει πως το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να τσεκάρεις το πώς κοιμήθηκες. Ναι! Αυτό το συναίσθημα του αν κοιμήθηκες όσο και όπως πρέπει μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Όπως και οι σκέψεις που το ακολουθούν.
Η μείωση του άγχους είναι πάντα απλή, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Κάθε άτομο που έχει επίμονο-συνεχές άγχος ή/και προβλήματα ύπνου θα πρέπει να μιλήσει με έναν ειδικό που μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάστασή του και να συζητήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των πιθανών θεραπευτικών επιλογών στην περίπτωσή του.
Πώς να βελτιώσεις τον ύπνο σου (πριν απευθυνθείς σε ειδικό)
Ο ποιοτικός ύπνος μερικές φορές απαιτεί μόνο απλές αλλαγές στη ρουτίνα. Άλλες φορές, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις τον ύπνο σου προτεραιότητα.
Να είσαι συνεπής
Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς τις ίδιες ώρες κάθε μέρα βοηθάει το σώμα να αναπτύξει έναν ρυθμό, ο οποίος μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο και το ξύπνημα.
Λίγη άσκηση κάθε μέρα
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να βοηθήσει άτομα που έχουν χρόνια αϋπνία. Ακόμα η άσκηση θα βοηθήσει και στη βελτίωση της διάθεσής σου.
Κλείσε τις τηλεοράσεις, τα smartphone και τα tablet τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
Το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για τον ύπνο.
Δοκίμασε εναλλακτικές λύσεις χαλάρωσης
Αντί να κοιτάς μερικές οθόνες, δοκίμασε κάτι διαφορετικό όπως το να κάνεις ένα ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή ακόμα και να διαλογιστείς.