Φαντάσου την εξής εικόνα: Είσαι σε μια θάλασσα που πρώτη φορά επισκέπτεσαι.
Δεν γνωρίζεις τα νερά της, δεν ξέρεις τι κρύβει κάτω από την επιφάνειά της. Στέκεσαι σε έναν βράχο και την κοιτάς από ψηλά. Σου φωνάζουν να πηδήξεις, αλλά φοβάσαι, διστάζεις. Η ιδέα σου προκαλεί ενθουσιασμό και ανασφάλεια ταυτόχρονα. Τελικά παίρνεις βαθιά ανάσα, λες «ας πάει στο καλό!» και βουτάς.
Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς σου συμβαίνει κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά από μια λιγότερο ή περισσότερο σημαντική απόφαση της ζωής σου, είτε διεκδικείς μια δουλειά, τον άνθρωπο που αγαπάς ή ό,τι άλλο έχεις ονειρευτεί.
Κάθε φορά που τολμάς να διεκδικήσεις αυτό που επιθυμείς, είναι σαν να κάνεις αυτή τη βουτιά σε άγνωστα νερά: δεν ξέρεις εάν θα πετύχεις, ούτε αν αυτό που θέλεις θα σου φέρει την ευτυχία που περιμένεις, όμως ο μόνος τρόπος να το μάθεις είναι να προσπαθήσεις.
Κάποιες φορές πετυχαίνεις το στόχο σου και τότε έρχεται η ευτυχία και η ικανοποίηση. Άλλες φορές, πάλι, δεν καταφέρνεις εκείνο για το οποίο προσπάθησες. Είναι κι αυτό μέσα στη ζωή. Ίσως τα αρχικά σου συναισθήματα να είναι απογοήτευση και στενοχώρια. Έχεις παρατηρήσει, όμως, ότι η ζωή έχει έναν τρόπο να φέρνει και πάλι ισορροπία στη ζωή σου;
Δεν απέκτησες εκείνο που ήθελες, οδηγήθηκες όμως σε κάτι άλλο, που μπορεί τελικά να αποδείχθηκε και καλύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα είσαι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Κι αυτό το σχέδιο είναι εκείνο στο οποίο πρέπει να πιστέψεις. Αυτό θα σε οδηγήσει στο μονοπάτι της ζωής για το οποίο προορίζεσαι.
Δείξε εμπιστοσύνη, η ζωή ξέρει τι κάνει. Κι αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, θα δεις αυτή τη θεωρία να επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά.
Για κάθε αρνητικό που σου συμβαίνει, η ζωή θα σε αποζημιώνει με δικαιοσύνη και ισορροπία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της φιλιππινέζικης φράσης «Bahala na». Η ακριβής προέλευση της φράσης δεν είναι απολύτως σαφής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το «Bathala», το όνομα της υπέρτατης θεότητας των Φιλιππινέζων στην προαποικιακή περίοδο. Άλλοι λένε ότι ο όρος έχει σανσκριτική προέλευση.
Σε κάθε περίπτωση, αντανακλά ένα είδος εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον Mark Joseph T. Calano, επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ateneo de Manila είναι η αποδοχή της μοίρας. «Πρόκειται για μια πράξη παράδοσης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σημαίνει εμπιστοσύνη».
«Αν επικεντρωθούμε στην πτυχή της εμπιστοσύνης, τότε υπάρχει κάτι καθολικό στη χρήση του «Bahala na!». λέει ο δρ Calano. «Με αυτή την έννοια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από μη Φιλιππινέζους, αλλά και από άτομα που δεν είναι απαραίτητα θρησκευόμενο». Παρά την πνευματική του προέλευση, το «Bahala na» έχει πιο πρακτικές εφαρμογές.
Φυσικά, το «Bahala na» δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα πάρεις αυτό που θέλεις. Αλλά ακόμα κι αν αυτό που περιμένεις ή ελπίζεις δεν συμβεί, ίσως χρησιμοποιώντας τη φράση, θα νιώσετε λιγότερη απογοήτευση στο τέλος.
Αυτό που θα σου μάθει το «Bahala na» είναι να εγκαταλείπεις την αγωνία του αποτελέσματος που νιώθεις κάθε φορά που πρόκειται να δοκιμάσεις κάτι και να βουτάς σε κάθε εμπειρία με πάθος, παρά την αβέβαιη έκβαση.
Το «Bahala na» θα σε γεμίσει με τόλμη όταν αντιμετωπίζεις εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα και θα σου μάθει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και πρέπει πάντα να προσπαθείς, αλλά και να «αγκαλιάζεις» ό,τι κι αν έρχεται.
Κάθε φορά που τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο καλά στη ζωή σου, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς, να έχεις πίστη ότι μακροπρόθεσμα θα είσαι καλά, ό,τι κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις.