Η γκρανόλα είναι ξεροψημένες νιφάδες βρώμης, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων ανακατεμένα με μέλι και ψημένα στο φούρνο για να κάνουν παρέα στο γιαούρτι ή στα πρωινά σου σμούθι. Έκανα λίγη έρευνα για το παρελθόν της, και όπως όλα τα υγιεινά πρωινά ξεκίνησε από κάποιο μερακλή ιδιοκτήτη σανατορίου που ήθελε να προσθέσει πιο υγιεινές τροφές στους ασθενείς του. Στη περίπτωση μας λοιπόν η γκρανόλα (ή granula όπως λεγόταν τότε) ανακαλύφθηκε από τον James Caleb Jackson στην Νέα Υόρκη το 1863, που τη πρόσφερε ως πρωινό στο περίφημο health spa του Jackson Sanitarium. Μόλις η γκρανόλα έγινε αγαπημένο φαγητό των χίπιδων και του New Wave movement, σύντομα ο κος Kellog’s έφτιαξε τη δική του συνταγή και μετά ακολούθησε και ο κύριος Quaker και οι General Mills με το Nature’s Valley. Η γκρανόλα λοιπόν είναι ένας πολύ θρεπτικός και νόστιμος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου, πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορείς να τη προσθέσεις στο γιαούρτι , σε σμούθις η ακόμα και να τη φάς σκέτη με το κουτάλι. Επίσης είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις τη δική σου γκρανόλα στο σπίτι: οι συνδυασμοί μπορεί να είναι άπειροι ανάλογα με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξεις να βάλεις μέσα. Η συνταγή που προτείνω εδώ είναι με μπανάνες και καρύδια, δίνοντας της μια απίστευτα νόστιμη και οικεία γεύση.
Συνταγή για ένα μεγάλο βάζο
-3 κτλ σούπας λάδι καρύδας
-1/3 κούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
-1,5 μεγάλη ώριμη μπανάνα (ή δυο μικρές)
-1,5 κούπα βρώμη
-1/2 κούπα σπόρους φαγόπυρου
-3/4 κούπας νιφάδες καρύδας
-1/3 κούπας ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους
-1/3 κούπας σταφίδες
-1/2 κούπα καρύδια, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
-1 κτλ γλυκού κανέλα
-1/4 κτλ γλυκού αλάτι
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνεις σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα. Λιώνεις το λάδι καρύδας σε ένα μπρικάκι σε χαμηλή φωτιά. Χύνεις το λάδι καρύδας μέσα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάς μαζί με τις μπανάνες και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Ανακατεύεις σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτεις το σιρόπι και ανακατεύεις καλά μέχρι να πάει παντού. Απλώνεις το μείγμα στο ταψάκι από άκρη σε άκρη και χρησιμοποιείς σπάτουλα για να το πατήσεις και να γίνει μια λεία επιφάνεια. Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζεις από το φούρνο και με σπάτουλα προσπαθείς να γυρίσεις από την άλλη μεριά χωρίς όμως να το σπάσεις σε πολύ μικρά κομμάτια. Το ξαναβάζεις στο φούρνο και επαναλαμβάνεις για 3 φορές ανά 5 λεπτά (συνολικά η γκρανόλα θέλει να ψηθεί γύρω στα 30-35 λεπτά). Μόλις ροδίσει καλά, έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά και έχει γίνει αρκετά τραγανιστή βγάζεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Τη σπας σε κομμάτια και τη φυλάς σε αεροστεγές σκεύος μέσα σε ένα ντουλάπι. Διατηρείται φρέσκια για περίπου 2 μήνες.