Η άνοιξη είναι (επιτέλους) εδώ και ο καιρός αρχίζει και ζεσταίνει. Αν είσαι από εκείνους που σκοπεύουν να ασχοληθούν πρώτη φορά με το μπάρμπεκιου εμείς είμαστε εδώ για να σου λύσουμε μερικές βασικές απορίες.

Ήρθαμε σε επαφή με τους ειδικούς της Weber, ρωτήσαμε και πήραμε μερικά από τα απαραίτητα βασικά tips που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τη σωστή ψησταριά αλλά και τον σωστό τρόπο να ετοιμάζεις γευστικά πιάτα με ζουμερά ψητά κρέατα, θαλασσινά, λαχανικά και άλλα.

Η Weber, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην καινοτομία του μπάρμπεκιου και στα προϊόντα του, από το 1952 εξελίσσει τον κόσμο και την εμπειρία του μπάρμπεκιου.

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να διαλέξω τη σωστή ψησταριά;

Όταν προσπαθείς να αποφασίσεις ποια ψησταριά είναι η καταλληλότερη για σένα, πρώτα πρέπει να σκεφτείς αν θέλεις να επενδύσεις σε μια ψησταριά κάρβουνου, ηλεκτρική, υγραερίου ή ξύλου pellet. Η καθεμία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και τείνει να γίνεται συζήτηση για το ποια είναι καλύτερη, με τις απόψεις να διίστανται!

Ψησταριά Κάρβουνου: Μια ψησταριά κάρβουνου δίνει ευελιξία, καθώς  επιτρέπει να ψήνεις σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, θα χρειαστείς αφοσίωση και υπομονή για να έχεις τα καλύτερα και πιο γευστικά αποτελέσματα.

Ψησταριά Υγραερίου: Η ψησταριά υγραερίου είναι βολική, αποτελεσματική και έτοιμη στη στιγμή. Αν θέλεις να μαγειρεύεις έξω με αξιοσημείωτη ευκολία, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, αφού σου επιτρέπει να ψήνεις με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνοντάς σου επίσης περισσότερο έλεγχο στη θερμοκρασία της ψησταριάς, όπως θα έκανες αν μαγείρευες στην εστία.

Ηλεκτρική Ψησταριά: Η ηλεκτρική ψησταριά από την άλλη, είναι ιδανική για χρήση σε βεράντα και μπαλκόνι όπου μια παραδοσιακή ψησταριά ανοιχτής φλόγας μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλής. Αυτός ο τύπος bbq τροφοδοτείται από ηλεκτρισμό, επομένως πρέπει να συνδεθεί σε μια πρίζα για να λειτουργήσει. Έτσι, αν θέλεις να αγοράσεις μια ψησταριά που να έχεις τη δυνατότητα να την πάρεις στο πάρκο, επίλεξε ανάμεσα σε μια υγραερίου ή κάρβουνου.

Ψησταριά Ξύλου Pellet: Μια ψησταριά ξύλου pellet σε βοηθά να ψήνεις τα τρόφιμα εύκολα και με λιγότερο καπνό. Μοιάζει αρκετά με έναν φούρνο μεταφοράς, που μαγειρεύει ομοιόμορφα το φαγητό. Μια εξαιρετική επιλογή εάν σε ενδιαφέρει να παίζεις περισσότερο με τις καπνιστές γεύσεις.

Σε τι εξυπηρετεί το καπάκι της ψησταριάς; 

Τα πάντα οφείλονται στο καπάκι της ψησταριάς Weber οπότε μπορείς να ψήσεις εύκολα τα πάντα, χωρίς να σε απασχολεί πόση εμπειρία έχεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Όλες οι ψησταριές Weber είναι εξαιρετικά μελετημένες από τεχνικής άποψης και η απόσταση μεταξύ της πηγής θερμότητας και του φαγητού καθώς και ο όγκος της ψησταριάς kettle έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια για να διασφαλίζουν το σωστό και ελεγχόμενο μείγμα κυκλοφορίας θερμότητας και παροχής αέρα.

Βασικό στοιχείο για αυτόν τον έλεγχο είναι το καπάκι. Το καπάκι διασφαλίζει τη διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό της ψησταριάς και σε συνδυασμό με τους αεραγωγούς σου επιτρέπει να ελέγχεις με απόλυτη ακρίβεια τη θερμότητα. Σου δίνει τη δυνατότητα για μεγάλη ποικιλία μενού, σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τις διάφορες μεθόδους BBQ και διασφαλίζει το ομοιόμορφο μαγείρεμα του φαγητού από όλες τις πλευρές προσφέροντας ταχύτερο και πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα. Επιπλέον με τα σωστά εργαλεία, όπως ένα θερμόμετρο, δεν μπορείς να αποτύχεις.

Είναι το μαρινάρισμα τόσο σημαντικό όσο λένε; 

Παρόλο που το σωστό ψήσιμο είναι το Α και το Ω για το τελικό αποτέλεσμα, ο αφανής «ήρωας» στην ιστορία είναι η μαρινάδα!

Επικεντρώσου στη διάρκεια, τη δοσολογία και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για τη σύνθεση της. Μια καλή μαρινάδα θα μαλακώσει και θα προσθέσει έξτρα γεύση στο βασικό υλικό σου.

Για το κόκκινο κρέας, το μαρινάρισμα μπορεί να διαρκέσει και 24 ώρες ενώ για το κοτόπουλο, αρκούν γύρω στις 10 – 12 ώρες.

Συνήθως χρειάζεσαι κρασί, λάδι, ξίδι ή χυμό λεμονιού. Για επιπλέον γεύση, μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά, όπως πιπέρι, τσίλι, πάπρικα ή κάρυ, και μυρωδικά όπως, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι.

Πιο συγκεκριμένα για λευκό κρέας δοκίμασε τον συνδυασμό μουστάρδας, ελαιόλαδου, ρίγανης, λίγο χυμό λεμονιού και κάρυ. Ή αν θες τη γλυκιά γεύση του μελιού στο πιάτο σου συνδύασε ελαιόλαδο, μουστάρδα και μέλι.

Για χοιρινό μπορείς να δοκιμάσεις κόκκινο κρασί, μουστάρδα, μέλι, ρίγανη και πάπρικα. Με καπνιστά πιάτα ταιριάζουν υπέροχα το ουίσκι και το μπράντι.

Τι άλλο μπορείς να ψήσεις; 

Όταν έχεις μια Weber, έχεις κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ψησταριά! Οι περισσότερες ψησταριές της Weber, είναι εξοπλισμένες με το σύστημα GBS (Gourmet BBQ SYSTEM), που μετατρέπει το BBQ , σε μια εμπειρία με απεριόριστες δυνατότητες, δίνοντάς σου πρόσβαση σε ένα ολόκληρο γαστρονομικό σύμπαν! Εύκολο στη χρήση, το Weber Gourmet BBQ System αποτελείται από μια σχάρα ψησίματος και επτά διαφορετικά ένθετα σκεύη μαγειρικής, τα οποία διατίθενται χωριστά.

Η σχάρα ψησίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον συμβατικό τρόπο, αλλά έχει και αφαιρούμενο τμήμα στη μέση. Αρκεί να αφαιρέσεις το κεντρικό μέρος της σχάρας και να το αντικαταστήσεις με το ένθετο σκεύος της επιλογής σου: την μαντεμένια σχάρα για Sear για να έχουν τα ψητά σου την ιδανική θωράκιση, την πλάκα ψησίματος για να τηγανίσεις αυγά ή μπέικον, το μαντεμένιο ταψάκι για ψήσεις λαχανικά το wok για έθνικ πιάτα ή για μαγείρεμα στον ατμό, την πέτρα ψησίματος για pizza για τραγανή κρούστα κάθε φορά, το στήριγμα για πουλερικά, για να μπορείς να ψήσεις ολόκληρο κοτόπουλο και την μαντεμένια γάστρα, για λαδερά ή μαγειρευτά φαγητά ή ακόμα και για να ψήσεις δικό σου ψωμί!

Ακόμα οι περισσότερες ψησταριές της weber είναι συμβατές με ηλεκτρική σούβλα, για σπιτικά κοντοσούβλια με υλικά της επιλογής σου!

Εδώ μπορείς να ανακαλύψεις πολλές συνταγές που δεν περίμενες ποτέ ότι θα φτιάξεις σε μία ψησταριά.

Eπιλέξαμε μερικές ψησταριές για να σε βοηθήσουμε στην επιλογή σου.

Ψησταριά Υγραερίου Genesis® II E-310 

Ψησταριά Πέλετ SmokeFire EX4 GBS

Weber Traveler

Ψησταριά Κάρβουνου Master-Touch GBS C-5750