Αυτή η σαλάτα συνδυάζει όλες τις αγαπημένες γεύσεις για τις τελευταίες μέρες πριν πια βάλεις στις σαλάτες σου μόνο απόλυτα τα καλοκαιρινά λαχανικά.
Υλικά:
2 μεγάλα παντζάρια κομμένα σε κομμάτια
100 ml λάδι
φρεσκοκομμένο αλάτι και πιπέρι
300g quinoa
3 κουταλιές σταφίδα
120ml κόκκινο ξύδι
χυμό από ένα λεμόνι
1 ψιλοκομμένο σκελίδα σκόρδο
2 κουταλάκια κύμινο
3 ματσάκια σπανάκι
250g χαλούμι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ηλιόσπορο ή κουκουνάρι
Οδηγίες:
Προθέρμανε το φούρνο του 200 βαθμούς.
Βάλε τα παντζάρια πάνω σε διπλή στρώση αλουμινόχαρτου. Περίχυσε λίγο λάδι, πασπάλισε λίγο αλάτι και πιπέρι, τύλιξε τα με το αλουμινόχαρτο και ψήσε τα για περίπου 40-45.Όσο τα παντζάρια είναι στον φούρνο, βάλε τη quinoa σ ένα τηγάνι με νερό που βράζει (το νερό να σκεπάζει τη quinoa) άφησε το για δέκα λεπτά να βράσει. Στράγγισε.
Πρόσθεσε τις σταφίδες και τρεις κουταλιές ξύδι σε ένα μικρό τηγάνι και άφησε τις να πάρουν μια βράση. Βγάλε τις και άφησε τις στην άκρη.
Ξετύλιξε τα παντζάρια και λίωσε τα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές. Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο και 100ml από το λάδι και όσο ξύδι περίσσεψε. Βάλε όλα αυτά τα υλικά σ ένα μεγάλο μπωλ με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε. Πρόσθεσε και τη quinoa και ανακάτεψε ξανά.
Ψιλόκοψε το σπανάκι και βάλε το ως βάση στο σκεύος που θα σερβίρεις τη σαλάτα. Από πάνω βάλε το μιξ του παντζαριού. Πέρασε από ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά το χαλούμι με λίγο λάδι μέχρι να χρυσίσει.
Βάλε το χαλούμι πάνω από τη σαλάτα, ρίξε τις σταφίδες , τον άνηθο και τους σπόρους.