Αναρωτιέμαι ποιο ήταν το σημείο καμπής που έκανε τη Ναταλία Κρίτσαλη να πει «πρέπει να κάνω κάτι για την εθελοντική αιμοδοσία» και να δημιουργήσει τη ΜΚΟ Bloode. Είναι η πρώτη μου σκέψη και δεν μπορώ να μην ξεκινήσω τη συζήτηση μαζί της από την αφετηρία της δράσης της. “Αυτό το σημείο καμπής που λες, εγώ θα το έλεγα λίγο διαφορετικά. Ήταν εκεί που είπα μέσα μου “κάπου ώπα!”. Και το είπα όταν το τηλέφωνο ένα απόγευμα χτύπησε και μια καλή μου φίλη δεν μπορούσε να βρει αίμα για τη γιαγιά της. Το τρέξιμο και η αγωνία που περάσαμε, ευτυχώς με αίσιο τέλος, ήταν που με έκανε να ονειρευτώ ως φοιτήτρια τότε, ένα σύστημα που θα καλύπτει αμιγώς τις ανάγκες αίματος από εθελοντές αιμοδότες. Έτσι, γεννήθηκε μετά από λίγο το Bloode, με πυξίδα του την εθελοντική αιμοδοσία ως δείκτη πολιτισμού και κουλτούρας πλέον για το σύνολο της κοινωνίας και ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες. Με αυτό το mentality, μια δεκαετία μετά, κάνουμε συνεχείς δράσεις ευαισθητοποίησης, αιμοδοσίες, και συμβάλλουμε ενεργά στις καθημερινές ανάγκες των ασθενών και νοσοκομείων”.

Το Bloode δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα· είναι μια κοινότητα. Ζητάω από τη Ναταλία να μου εξηγήσει πόσο εύκολα καλλιεργείται αυτό το αίσθημα του «μαζί» σε έναν τόσο πρακτικό αλλά και συναισθηματικά φορτισμένο σκοπό, για να μου απαντήσει: “Το Bloode είναι όπως λες, μια μικρή κοινότητα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Αυτό το “μαζί” μετά από 10 χρόνια, είναι πλέον υπόσχεση για να περάσουμε από κοινού, σε μια καλύτερη μέρα στην εθελοντική αιμοδοσία και καλλιεργείται μέσα από τη διαρκή ευαισθητοποίηση, την αλληλεπίδραση και τη σύνδεση ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αποστολή: να σώσουν καθημερινά ζωές. Οι εθελοντές και οι αιμοδότες δεν είναι απλοί συμμετέχοντες, αλλά ενεργά μέλη μιας εξίσωσης αγάπης. Από την καρτέλα που θα ποζάρουν για φωτογραφία στις αιμοδοσίες μας, την επικοινωνία με τα emails και τα τηλέφωνα που θα κάνουμε πριν και μετά την κάθε δράση, ξέρουν ότι είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.”

Κλείνοντας μια δεκαετία δράσης, ποια θεωρείς ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Bloode; Ποια ήταν η εξέλιξη του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών που προσεγγίσατε;

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν το πάθος μου, εκτός από την αιμοδοσία, για τους αριθμούς. Είναι λοιπόν case study, το ότι μια πρωτοβουλία που κυριολεκτικά γεννήθηκε μέσα σε μια αίθουσα πανεπιστημίου και στις γύρω καφετέριες, ακολουθείται σήμερα από ένα σταθερό pool εθελοντών αιμοδοτών που φτάνουν τις 4.000. Κι από την άλλη, έχουμε αριθμούς που πιστοποιούν το πείσμα όλων από την πρώτη στιγμή, πως αυτό θα πετύχει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι και το Δεκέμβριο του 2024, μετράμε 300 αιμοδοσίες, 21 πόλεις, 33 συνεργαζόμενα νοσοκομεία, 1 εκατομμύριο εν δυνάμει αιμοδότες που προσεγγίστηκαν από τις δράσεις μας και 19.000 αιμοδότες που ενεργοποιήσαμε μέσω πανδημίας. Θα σταθώ όμως συγκεκριμένα στους αιμοδότες μας. Όταν ξεκινούσαμε το 2014 με 33 κινητοποιούμενους αιμοδότες ετησίως, κανείς δεν θα πίστευε ότι θα κλείναμε το 2024 με σχεδόν 1700 ! Είναι ένα νούμερο για το οποίο είμαστε περήφανοι, καθώς αναδεικνύει εκτός των άλλων αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε μας πράξη, την αιμοδοσία δηλαδή εύκολη και διασκεδαστική !

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες στην προσπάθεια αύξησης της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα;

Θα απαντήσω με μια λέξη, η ηλικία! Ναταλία, 19 χρονών φοιτήτρια. Είναι μια πρόταση που έχει πολλά “λάθη” για ελληνικά δεδομένα. Η νέα αυτή γυναίκα που ξεκινούσε τη δική της πρωτοβουλία, γινόταν από την αρχή το κοριτσάκι στα μάτια πολλών, που χωρίς εμπειρία, έρχεται να κάνει υποδείξεις. Πόρτες έκλεισαν, κλήσεις έμειναν αναπάντητες και emails πήγαν κατευθείαν στο recycle bin. Εκεί, δυο πόρτες έχει η ζωή. Τα παρατάς ή πεισμώνεις κι άλλο. Για μένα, δεν υπήρχε δίλημμα και ίσα ίσα θα έλεγα, κάθε πρόκληση με boostαρε ακόμα περισσότερο. Ξεκινώντας το Bloode και φέρνοντας όχι πολύ μετά, νούμερα και impact στο τραπέζι, άρχισαν να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά και μια δεκαετία μετά, έχουμε θα έλεγα πάρει μια μόνιμη θέση στο τραπέζι του διαλόγου.

Η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα δεν είναι όσο διαδεδομένη θα έπρεπε. Ποια είναι η μεγαλύτερη παρεξήγηση γύρω από αυτήν που συναντάς πιο συχνά;

Ο μεγαλύτερος μύθος στην Ελλάδα είναι η πεποίθηση ότι «υπάρχουν αρκετοί αιμοδότες» ή ότι «η ανάγκη για αίμα καλύπτεται από συγγενείς και φίλους όταν προκύψει ανάγκη». Πράγματι, η χώρα μας βασίζεται κατά πολύ σε δότες αντικατάστασης (περίπου 20%) γεγονός που δημιουργεί ένα μη βιώσιμο σύστημα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και περιόδους έξαρσης ιώσεων.

Άλλος κλασικός μύθος είναι ο φόβος ότι η αιμοδοσία είναι επώδυνη ή ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αιμοδότη. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία είναι ασφαλής, ανώδυνη και ευεργετική τόσο για τον λήπτη όσο και για τον ίδιο τον αιμοδότη, καθώς ενισχύει την παραγωγή νέων αιμοσφαιρίων και προάγει την καλή υγεία.

Η ενημέρωση και η αποδόμηση αυτών των μύθων είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη μετάβαση σε ένα πιο αυτόνομο και βιώσιμο σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στη νοοτροπία των ανθρώπων σχετικά με την αιμοδοσία, ποιο θα ήταν αυτό;

Ότι η αιμοδοσία είναι τρόπος ζωής, όχι ανάγκη. Είναι μια ανιδιοτελής πράξη αγάπης και κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να γίνεται τακτικά, όχι μόνο όταν κάποιος δικός μας χρειάζεται αίμα. Αν όλοι δίνουμε αίμα 3-4 φορές το χρόνο, δεν θα υπάρχουν ελλείψεις και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να σωθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους καθολικά και άμεσα.

Στην εποχή των social media, όπου τα πάντα γίνονται «viral», πιστεύεις ότι μια εκστρατεία αιμοδοσίας μπορεί να αποκτήσει την ίδια δυναμική με μια lifestyle τάση; Και αν ναι, πώς;

Η αιμοδοσία μπορεί και πρέπει να γίνει lifestyle μέσα από μια σωστή καμπάνια που αφενός δεν θα φοβίζει, αφετέρου θα βγάζει content και μηνύματα με σωστό και χιουμοριστικό τρόπο. Φέρνω το παράδειγμα της δικής μας καμπάνιας το 2021, όταν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ντύσαμε τους αιμοδότες ήρωες και γίναμε viral. Αυτό που χρειάζεται δηλαδή, είναι απλά και κατανοητά μηνύματα, storytelling, strong calls to action και πάνω από όλα, φαντασία !

Πώς πιστεύεις ότι αλλάζει η κοινωνία όταν μια απλή πράξη, όπως το να δίνεις αίμα, γίνεται συνειδητή συνήθεια;

Θα το πω ξεκάθαρα, ζω γι’ αυτή τη μέρα! Και ζω, γιατί όταν φτάσουμε πια εκεί, αυτό σημαίνει μια διαφορετική κοινωνία στο σύνολό της. Εκτός του ότι θα έχει καλυφθεί η επάρκεια, η ίδια η κοινωνία θα είναι πια ποτισμένη από αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς, όχι μόνο στην αιμοδοσία αλλά γενικότερα. Θα αλλάξει επίσης η νοοτροπία για τη δική μας υγεία, καθώς θα φροντίζουμε περισσότερο τους εαυτούς μας ως τακτικοί αιμοδότες, με έμφαση σε σωστή διατροφή, ευεξία και πρόληψη.

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πώς πείθεις κάποιον να αφιερώσει 10 λεπτά για να σώσει μια ζωή;

Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί, απαιτούν εναλλακτικές και σύντομες προσεγγίσεις. Αυτό είναι που 10 χρόνια τώρα προσπαθούμε να κάνουμε. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα τόσο ευχάριστο περιβάλλον για τον αιμοδότη, που η ίδια η αιμοδοσία θα αποτελεί ουσιαστικά ένα δεκάλεπτο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Τι θα έλεγες για να βοηθήσεις εκείνους που θέλουν αλλά φοβούνται τις βελόνες;

Ελάτε σαν θεατές σε μια δημόσια αιμοδοσία μας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, να τα πούμε, να γνωριστούμε και να δείτε από κοντά ότι περισσότερο πονάει το τσίμπημα ενός κουνουπιού παρά μια βελόνα! Η επόμενη δράση μας είναι στις 8 Απριλίου 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι, οπότε τα λέμε από κοντά!

Αν μπορούσες να συνοψίσεις σε μία φράση το γιατί κάποιος πρέπει να δώσει αίμα, ποια θα ήταν αυτή;

Γιατί 20 λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μία, ή περισσότερες, ζωές.

Στείλε απευθείας μήνυμα στο bloode και μάθε περισσότερα για την εθελοντική αιμοδοσία!

Bloode Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Bloode Email: bloode@bloode.org