Μια από τις πιο αγαπημένες και all time-all day στυλιστικές επιλογές. Το κατεξοχήν αμερικανικό ένδυμα που από κάποια εκδοχή του υφάσματός του, ήταν κατασκευασμένα τα πανιά των πλοίων με τα οποία έφτασε στην Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492. Πέρασαν τα χρόνια και οι αιώνες και κάπου στο 1850 ο 20χρονος Βαυαρός μετανάστης Levis Strauss, προερχόμενος από την Καλιφόρνια, φτάνει στη Νέα Υόρκη ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων (στα μέσα περίπου του 19ου αι. όπου η οικονομική κρίση και η μετανάστευση στην Αμερική είχαν οδηγήσει πολλούς σε πάσης φύσεως τρόπους αναζήτησης πλούτου, ένας από τους οποίους ήταν η εξεύρεση χρυσού μέσα από τη γη, τον βυθό των ποταμών κ.λ.π.).
Ο Levis λοιπόν ξεκίνησε να πουλά το καραβόπανο των καραβιών του Κολόμβου. Γρήγορα όμως κατάλαβε πως αυτό που χρειάζονταν οι χρυσοθήρες για να ανταπεξέλθουν στις περιπέτειες της Άγριας Δύσης, ήταν ανθεκτικά ρούχα. Έτσι σκέφτηκε να σχεδιάσει παντελόνια από αυτό το καραβόπανο, τα οποία λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους -Βαυαρός ο Levis- δηλαδή τζένοαν, ονομάστηκαν από τους Αμερικανούς τζινς (jeans).
Ωστόσο, εμφανίστηκαν δύο προβλήματα σε αυτό το πρώτο παντελόνι jean. Αρχικά, το υλικό του καραβόπανου λόγω της σύνθεσής του προκαλούσε δερματικούς ερεθισμούς, ενώ στη συνέχεια από τους εργάτες των ορυχείων παρατηρήθηκε πως οι τσέπες του σκίζονταν εύκολα μετά από την πολλή χρήση. Για το λόγο αυτό ο Levis αποφάσισε να αντικαταστήσει το ύφασμα αυτό με ένα άλλο, γαλλικό, βαμβακερό, πιο απαλό για το δέρμα, το οποίο λεγόταν Serge de Nimes, και επικράτησε ως denim. Τη λύση ωστόσο για τις τσέπες την έδωσε ένας πελάτης του Levis, ο Jacob Davis, προτείνοντας την τοποθέτηση μεταλλικών κοπιτσών στις άκρες κάθε τσέπης, όπως ακριβώς έχουν και τα σημερινά jeans. Καθώς ο Jacob δεν είχε τα χρήματα να κατοχυρώσει την ιδέα του, συμφώνησαν ο Levis να είναι αυτός που θα πληρώσει για την πατέντα και στη συνέχεια να μοιράζονται τα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευσή της.
Timeline
1853: Ιδρύεται η εταιρία Levi Strauss & Co.
1860: Έως τις αρχές της δεκαετίας, τα jeans ήταν μπεζ. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως το μπλε χρώμα είναι αυτό που λερώνεται πιο δύσκολα και έτσι ήταν αυτό που επικράτησε.
1874: Πωλείται το πρώτο παντελόνι με κόπιτσες, σε τιμή 13$ η δωδεκάδα.
1886: Στο πίσω μέρος του παντελονιού των Levis προσαρτάται μια ετικέτα η οποία αναπαριστά δύο άλογα να τραβούν με το στόμα τους ένα παντελόνι jean, εικόνα που η Levis χρησιμοποίησε για να διαφημίσει την ανθεκτικότητα των jeans της.
1950: Η εξέγερση των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό έφερε την ταχεία εξάπλωση των παντελονιών jeans ως ρούχο ένδυσης για όλες τις περιστάσεις, αφού μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα ρούχο αποκλειστικά εργασίας.
1970: Ο Γάλλος σχεδιαστής Yves Saint Laurent είναι εκείνος που θα φέρει τα jeans στις παριζιάνικες πασαρέλες.
Σήμερα, τα jeans έχουν αλλάξει. Γραμμές -skinny, straight, loose- χρώματα και σχέδια στην επιφάνειά τους –blue, black, white & other και ripped ή με κεντήματα και τρουκς, καθώς και με διάφορες εφαρμογές- παντελόνια, σορτς, φούστες, φορέματα, πουκάμισα, ολόσωμες φόρμες, τσάντες & αξεσουάρ, αποτελώντας πλέον μια απλή, casual και ταυτόχρονα chic επιλογή, η οποία όμως χρειάζεται τους κατάλληλους ενδυματολογικούς συνδυασμούς για να αναδειχθεί.