Η Κοραλία Τσαγκαράτου είναι σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Εργάζεται κυρίως στο χώρο του Βιβλίου και συναναστρέφεται συγγραφείς και εκδότες, πράγμα που την έχει κάνει στωική και ατρόμητη. Διαβάζει βιβλία από τότε που ανέπτυξε την απαραίτητη λεπτή κινητικότητα για να γυρίζει τις σελίδες. Είναι λάτρης της γιόγκα και μεγαλώνει (με αντιπαιδαγωγικές μεθόδους) δύο μικρούς αναγνώστες.
- Αθανασία – Μίλαν Κούντερα. Ο Κούντερα και το νόημα της ζωής. Αν νομίζετε ότι το έχετε βρει, μην διαβάσετε αυτό το βιβλίο.
- Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου – Γκυστάβ Φλομπέρ. Το βιβλίο έχει σαν θέμα του την αέναη πάλη για την υπέρβαση της μοναξιάς. Ο ίδιος ο Φλομπέρ έγραψε κάποτε ότι “ο Άγιος Αντώνιος είμαι εγώ”. Ο Σαρτρ σχολιάζει τον «Πειρασμό…» ως τη «μεταστροφή» του Φλομπέρ από τη θρησκεία στη «θρησκεία της τέχνης». Το βιβλίο είναι σημαντικό. Τα ‘παμε.
- Όταν σας έχουν τυλίξει οι φλόγες – Ντέιβιντ Σεντάρις. Ο Σεντάρις είναι από τους πιο αστείους σύγχρονους συγγραφείς. Εικονοκλαστικός, μαχητής της πολιτικής ορθότητας και αδίστακτος ρέκτης της αυτό-σάτυρας. Γέλασα δυνατά και μέχρι δακρύων.
- Αύριο, μια άλλη χώρα – Σώτη Τριανταφύλλου. Είμαστε, η γενιά μας, προϊόντα αυτής της Άλλης χώρας. Το καλύτερο της Σώτης.
- Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ – Μισέλ Τουρνιέ. Αυτό είναι το βιβλίο που παίρνεις μαζί σου για την περίπτωση που θα ναυαγήσεις, αν σου επέτρεπαν να πάρεις μόνο ένα. Η βιβλική ιστορία σε μια πιο λυρική και εύστροφη εκδοχή. Η μετάφραση της Λήδας Παλαντιου, απαράμιλλης ομορφιάς.
- Η επινόηση της μοναξιάς – Πολ Όστερ. Το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, βιβλίο του Πολ Όστερ. Όχι μόνο λόγω συγγραφικής δεινότητας – που μπορεί να επιδεικνύει μεγαλύτερη σε άλλα του βιβλία- αλλά για την προσωπική του ψυχαναλυτική ματιά στη σχέση του με τον πατέρα του. Αν έχετε απορίες σε σχέση με τον συγγραφέα ως άνθρωπο, αυτό το βιβλίο θα σας τις λύσει.
- Η θάλασσα – Τζον Μπάνβιλ. Όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας “Ο κόσμος είναι ένα σκοτεινό μέρος. Και απίστευτα αστείο”. Ο ήρωας αποχαιρετά τη γυναίκα του που πάσχει από ανίατη ασθένεια, κάνοντας μια αναδρομή στην παιδική του ηλικία. Ένα κομψοτέχνημα ρυθμού και πλοκής.
- I feel bad about my neck – Nora Ephron. Η Nora Ephron, ήταν δαιμόνια δημοσιογράφος, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και νεο-φεμινίστρια ( το τελευταίο θα πει ότι υποστηρίζεις τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά χωρίς να καις σουτιέν και άλλα αξεσουάρ που κοστίζουν 100 ευρώ και σε κάνουν ομορφότερη). Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε στην ηλικία της ωριμότητας της και διαθέτει χιούμορ και στωική σοφία σε σχέση με το γήρας και πως να το δαμάσουμε.
- Small Gods – Terry Pratchett. Φανταστική λογοτεχνία με αγγλικό χιούμορ. Όταν μπεις στον κόσμο του Terry Pratchett – ο οποίος παρεμπιπτόντως βρίσκεται στην πλάτη μιας γιγάντιας χελώνας που ταξιδεύει στο σύμπαν πάνω σε τέσσερις ελέφαντες – δεν θα φύγεις χωρίς να έχεις διαβάσει τα 60τόσα βιβλία του. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα πρώτα του Discworld, και εκτός από χιούμορ που σε κάνει να γελάς φωναχτά, δημιουργεί και πολλή συγκίνηση.
- Ερωτικά ποιήματα – Ε.Ε. Κάμινγκς. Τα ωραιότερα ποιήματα για τον έρωτα, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά μόνο από τον Χάρη Βλαβιανό, αν δεν κάνω λάθος. Είναι πάντως αδικία για την ποίηση να μην μεταφράζεται. Δυστυχώς όπως στη μουσική, έτσι και στην ποίηση, αν αλλάξεις το “ρυθμό” αλλά ζει και το έργο. Οπότε στα αγγλικά διαβάστε το και μόνο