Ένας πονοκέφαλος δεν είναι ποτέ κάτι ευχάριστο. Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη πιο δύσκολα όταν εμφανίζεται στην πιο ακατάλληλη στιγμή, στη μέση μιας πολυάσχολης ημέρας στη δουλειά. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι όταν προσπαθείς να προλάβεις τις προθεσμίες και να διεκπεραιώσεις τις υποχρεώσεις σου είναι ένα σφυροκόπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου.

Η αλήθεια είναι ότι οι πονοκέφαλοι στο γραφείο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα κοινό παράπονο πολλών ανθρώπων. Τι προκαλεί, όμως, αυτούς τους πονοκεφάλους; Και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς; Δύο ειδικοί, ο δρ. Bazo Raheem, σύμβουλος νευρολόγος στο The Shard της HCA Healthcare UK, και ο δρ. Naveen Puri εξηγούν στο Stylist:

Τι προκαλεί έναν πονοκέφαλο στο γραφείο;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το περιβάλλον του γραφείου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ξεκινώντας από τις συναισθηματικές επιπτώσεις της εργασίας. Η φασαρία του σύγχρονου εργασιακού χώρου μπορεί σίγουρα να συμβάλει τόσο στην ημικρανία, όσο και στους πονοκεφάλους», εξηγεί ο δρ. Raheem.

Αν και δεν είναι σαφές πώς το άγχος συνδέεται με τους πονοκεφάλους, έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την ένταση γύρω από τον αυχένα και τους ώμους, ενισχύοντας παράλληλα την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Άλλες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να εξηγούν το φαινόμενο.

Το ίδιο το περιβάλλον του γραφείου φαίνεται επίσης να κατέχει τον δικό του ρόλο. Οι έντονες μυρωδιές ή οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Από τη λίστα των πιθανών «ενόχων» δε μπορεί να εξαιρεθεί και ο έντονος, τεχνητός φωτισμός που συνήθως «ντύνει» το περιβάλλον του γραφείου και επηρεάζει τα μάτια. «Τόσο ο φωτισμός, όσο και οι ψηφιακές οθόνες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως κουρασμένα ή ξηρά μάτια, πονοκεφάλους, θολή όραση και πόνο στον αυχένα και τους ώμους», εξηγεί ο δρ. Puri.

«Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο περιλαμβάνουν την κακή στάση του σώματος, τα μη εργονομικά καθίσματα και τις έμμεσες επιπτώσεις του στρες, όπως η παράλειψη γεύματος, η κακή ενυδάτωση ή η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ», προσθέτει ο δρ. Raheem.

Πώς θα αντιμετωπίσεις έναν πονοκέφαλο την ώρα της δουλειάς

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο οι πονοκέφαλοι, όσο και οι ημικρανίες μπορεί να είναι απίστευτα εξουθενωτικά. Αν ο πόνος είναι τόσο έντονος, που σε εμποδίζει να εργαστείς, είναι προτιμότερο να επιστρέψεις στο σπίτι σου, για να ξεκουραστείς. Αν, ωστόσο, είναι πιο διαχειρίσιμος, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, ώστε να ανακουφιστείς από τον πόνο και να μειώσεις τον κίνδυνο επανεμφάνισης του πονοκεφάλου μελλοντικά.

1. Κάνε ένα διάλειμμα από την οθόνη

Το να απομακρυνθείς από τον υπολογιστή σου και να δώσεις χρόνο στα μάτια και το κεφάλι σου να ξεκουραστούν μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Ένα διάλειμμα από την οθόνη σε ένα πιο ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον είναι μια πολύ καλή ιδέα», προτείνει ο δρ. Raheem.

Φρόντισε, επίσης, να κάνεις τακτικά διαλείμματα. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ο κανόνας 20-20-20: Μετά από κάθε 20 λεπτά οθόνης, θα πρέπει να κοιτάς κάτι σε απόσταση περίπου 20 μέτρων για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στο πλαίσιο αυτών των διαλειμμάτων, θα πρέπει επίσης να σηκώνεσαι, να κινείσαι και να κοιτάς άλλα πράγματα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ.

2. Κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον τρόπο που εργάζεσαι

Εάν αντιμετωπίζεις τακτικά πονοκέφαλο στο γραφείο, σκέψου ποιες αλλαγές μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο επανεμφάνισής του.

Το πρώτο βήμα είναι να ρυθμίσεις το χώρο εργασίας σου με τρόπο που να μειώνει το ενδεχόμενο πρόκλησης πονοκεφάλου – για παράδειγμα, ρύθμισε τη φωτεινότητα της οθόνης και τη θέση της καρέκλας, με τρόπο που να δουλεύεις όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα για το σώμα.

«Προσπάθησε, επίσης, να οργανώσεις τη μέρα σου, έτσι ώστε να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από τη χρήση της οθόνης», προτείνει ο δρ. Puri. «Αντικατάστησε την επικοινωνία μέσω email με μια δια ζώσης συνάντηση ή σπάσε το χρόνο οθόνης σε κομμάτια, με ενδιάμεσα διαλείμματα».

Είναι επίσης σημαντικό να κάνεις ένα σωστό μεσημεριανό διάλειμμα, μακριά από το γραφείο σου. Βγες έξω και δώσε στα μάτια σου ένα διάλειμμα από την οθόνη και το τεχνητό φως, ώστε να επιστρέψεις στο γραφείο με αναζωογονημένη ενέργεια.

3. Ανακάλυψε ποιες παρεμβάσεις μπορούν να σε βοηθήσουν

Εάν οι πονοκέφαλοι στο γραφείο δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί, τότε μπορείς να αξιοποιήσεις και τη λύση των παυσιπόνων, «Ορισμένοι άνθρωποι ανακουφίζονται, επίσης, κάνοντας διατάσεις και αποφεύγοντας την παρατεταμένη παραμονή σε άβολη θέση. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν πριν αυτές οι κρίσεις πάρουν σοβαρότερες διαστάσεις», εξηγεί ο δρ. Raheem.

4. Απευθύνσου σε έναν ειδικό

Ο περιστασιακός πονοκέφαλος είναι απολύτως φυσιολογικός, αλλά αν αντιμετωπίζεις τακτικούς πονοκεφάλους, καλό είναι να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Η συζήτηση με έναν γιατρό ή έναν ειδικό σε θέματα υγείας στον χώρο εργασίας θα σου δώσει τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να καταλάβεις τι προκαλεί τους πονοκεφάλους σου και ποιες αλλαγές χρειάζονται.

«Μίλα με τον γιατρό σου εάν οι πονοκέφαλοι γίνουν τακτικό πρόβλημα, καθώς ένας ειδικός μπορεί να σε κατευθύνει στοχευμένα προς τις κατάλληλες λύσεις», υποστηρίζει ο δρ. Raheem. Ο δρ. Puri συμφωνεί: «Εάν αντιμετωπίζεις τακτικά πονοκεφάλους που δεν ανακουφίζονται από τα παυσίπονα ή νιώθεις ότι ο πόνος σταδιακά χειροτερεύει, είναι ώρα να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας».