Όταν κάποιος σου στέλνει μηνύματα από το πουθενά ή αλληλοεπιδρά μαζί σου μ’ έναν φαινομενικά πολλά υποσχόμενο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού δεν έχετε επικοινωνήσει για λίγο καιρό, χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόθεση, γίνεσαι «θύμα» του «breadcrumbing». Πρόκειται για μια μέθοδο χειραγώγησης αλλά, είναι ναρκισσιστική αυτή η συμπεριφορά;
Παρακάτω θα βρεις πώς να αναγνωρίσεις αυτή τη συμπεριφορά αλλά και πως να την αντιμετωπίσεις.
Τι είναι το Breadcrumbing;
Breadcrumbing είναι όταν κάποιος σου δίνει ψίχουλα ενδιαφέροντος που σε κάνουν να δένεσαι πάνω του, ενώ στην πραγματικότητα, δεν έχει γνήσιο ενδιαφέρον. Μέσω αυτών των αλληλεπιδράσεων, το άτομο που «θρυμματίζεται» οδηγείται στο να πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα.
Μια μελέτη του 2020 σχετικά με τη συσχέτιση του «ghosting» και του «breadcrumbing» μεταξύ των ενηλίκων διευκρινίζει: «Το Breadcrumbing προέρχεται από το ουσιαστικό breadcrumbs, που σημαίνει ,πολύ μικρά κομμάτια ξερού ψωμιού» Η τακτική χειραγώγησης πήρε το όνομά της επειδή αυτά τα άτομα θα ρίξουν αρκετά «ψίχουλα» για να κρατήσουν το ενδιαφέρον, χωρίς ποτέ να σου δώσουν το πλήρες καρβέλι. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι ακριβώς η σωστή ποσότητα για να σε κρατήσει στις επάλξεις κάποιος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το breadcrumbing δεν είναι απαραίτητα μια στρατηγική «διάλυσης» μιας γνωριμίας, όπως είναι το ghosting. Αν και μπορεί να προκύψει κάτι μετά το τέλος μιας σχέσης, ο άνθρωπος που κάνει breadcrumbing δεν επιθυμεί να αφήσει τον σύντροφό του να φύγει.
Αυτά είναι τα 15 σημάδια του breadcrumbing:
1. Σε φλερτάρουν συνεχώς αλλά ποτέ δεν σου ζητάνε να βγείτε.
2. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται καθόλου για σένα.
3. Μπαίνουν και βγαίνουν σταδιακά από τη ζωή σου.
4. Οι συνομιλίες παραμένουν επιφανειακές.
5. Αν όντως επικοινωνήσουν, είναι συνήθως εκτός ωραρίου.
6. Διαφορετικά, σου στέλνουν επειδή χρειάζονται κάτι από εσένα.
7. Μια είναι ζέστη και μία κρύο, και είναι δύσκολο να ξέρεις πού βρίσκεσαι μαζί τους.
8. Θα αλληλοεπιδράσουν μαζί σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν θα επικοινωνήσουν ουσιαστικά μαζί σου.
9. Δεν ξέρεις πολλά για τη ζωή τους, γιατί δεν μοιράζονται πράγματα γι’ αυτήν.
10. Ανταποκρίνονται χωρίς συνέπεια.
11. Οποιαδήποτε σχέδια γίνονται μαζί τους δεν είναι συγκεκριμένα και συχνά αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.
12. Πάντα αναδύονται όταν φαίνεται να χάνεις το ενδιαφέρον σου για αυτούς.
13. Το σύμπλεγμα θυμάτων τους είναι ισχυρό.
14. Οι πράξεις τους δεν φαίνονται ποτέ να ταιριάζουν με τα λόγια τους.
15. Νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου αφού περνάς χρόνο μαζί τους.
Το Breadcrumbing παίρνει πολλές μορφές μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου. Εάν κάποιο από τα παραπάνω σημάδια ακούγεται οικείο, μπορεί να είσαι κι εσύ θύμα τους.
Αν εξακολουθεί να είναι αμφίβολο, αυτά είναι τα πιο κοινά … «συμπτώματα».
1. Σου στέλνουν memes μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς άλλη επικοινωνία.
2. Σου λένε ότι θέλουν να βρεθούν μαζί σου αλλά τελικά ακυρώνουν
3. Σου στέλνουν μήνυμα για να φλερτάρετε, αλλά αγνοούν τις προτάσεις για ουσιαστική παρέα (έξοδο)
4. Κάποιες μέρες σε βομβαρδίζουν με μηνύματα, άλλες εξαφανίζονται
5. Τους αρέσουν οι αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν θα σου στείλουν κάποιο μήνυμα.
6. Όταν αμφισβητείς την κατάσταση της σχέσης σας, σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχ@.
7. Αν ποτέ απομακρυνθείς για να προστατέψεις την ηρεμία σου, αρχίζουν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον.
8. Τη μια μέρα σου φαίνεται ότι ενδιαφέρονται μόνο για σένα, ενώ την επόμενη είναι σαν να μην υπάρχεις.
Τι πρέπει να κάνεις όταν είσαι αντιμέτωπ@ με το breadcrumbing;
Όταν αναγνωρίζεις ότι σου συμβαίνει αυτό, ίσως να αισθανθείς θυμό και λύπη. Μπορεί να νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύεται κάποιος που νοιαζόσουν και για τον οποίο είχες γνήσια κι αγνά συναισθήματα. Πριν κάνεις οτιδήποτε, να έχεις κατά νου ότι δεν φταις εσύ. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου γιατί σου συνέβη. Το breadcrumbing συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και έχει γίνει μια ευρέως καθολική εμπειρία. Δεν είσαι μόν@.
Σύμφωνα με το Psychology Today, υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις όταν συμβαίνει το breadcrumbing.
1. Να είσαι άμες@
Μην αφήνεις τη συμπεριφορά να μην αναγνωρίζεται. Το να είσαι παθητικ@ δεν θα σου κάνει και πολύ καλό σε αυτή την περίπτωση. Δείξε ότι γνωρίζεις τις τακτικές χειραγώγησης. Αυτό τους δίνει επίσης την ευκαιρία να μοιραστούν την αλήθεια τους.
2. Επικοινώνησε τις προσδοκίες σου και βάλε ισχυρά όρια
Θέσε ξεκάθαρες προσδοκίες. Τήρησε τα όριά σου και μην παραιτείσαι. Αν ψάχνεις για μια αφοσιωμένη σχέση και απλά δεν είναι αυτή, για παράδειγμα, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί.
3. Θυμήσου την αξία σου και αποχώρησε
Όλοι αξίζουμε κάποιον που είναι 100% σ’ εμάς. Εσύ, όπως όλοι οι άλλοι, αξίζει να έχεις μια υγιή, ασφαλή σχέση που θα σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμέν@. Αν αυτό το άτομο είναι απρόθυμο να αλλάξει τη συμπεριφορά του, μπορεί να είναι καιρός να φύγει οριστικά από τη ζωή σου.
Το breadcrumbing είναι μια τεχνική χειραγώγησης, αλλά πως καταλήγουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο;
Ο ψυχολόγος Deepak Kashyap αναφέρει: «Οι άνθρωποι που οδηγούνται στο breadcrumbing, όπως οποιοσδήποτε άλλος, παρακινούνται από την επιθυμία να βρουν τον καλύτερο δυνατό σύντροφο. Αυτή η επιθυμία τροφοδοτείται από την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν «αρκετοί και καλύτεροι άνθρωποι» για να διαλέξουν. Δεν αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο για να σε γνωρίσουν, αλλά αφήνουν κάποια σημαντικά «ψίχουλα» για να τους ακολουθείς όσο κι αν αυτοί απομακρύνονται.
Οι ίδιοι μπορεί να απολαμβάνουν την ερωτική και ρομαντική διάθεση που υπάρχει μεταξύ σας, αλλά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πρόθεση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν τη χημεία σας, αλλά προτιμούν να μη φέρονται με τον αντίστοιχο τρόπο.
Είναι ναρκισσιστικό το Breadcrumbing;
Ναι, πρόκειται για μια ναρκισσιστική συμπεριφορά. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2020, οι breadcrumbers πράττουν έτσι σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους, και νιώθουν ότι έχουν κάτι δικό τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι επειδή έχουν το θύμα τους άμεσα διαθέσιμο.
Paperclipping vs Breadcrumbing
Ghosting, paperclipping, breadcrumbing, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές λέξεις για να απεικονιστούν μερικές από τις απαίσιες συμπεριφορές γνωριμιών που υπάρχουν.
Το paperclipping είναι ένας άλλος όρος που είναι δημοφιλής αυτή τη στιγμή και είναι παρόμοιος με το breadcrumbing, καθώς είναι μια σκόπιμη, ναρκισσιστική τακτική για να κρατάς κάποιον να «κρέμεται» απ’ εσένα. Το ίδιο το όνομα είναι εμπνευσμένο από το εργαλείο βοήθειας της Microsoft, Clippy, το οποίο είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε τυχαίες στιγμές στην οθόνη σου.
Η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly αναφέρει ότι το paperclipping είναι ένας νέος όρος για μια πανάρχαια συμπεριφορά που επέτρεψε στους ανθρώπους να αυξήσουν την αίσθηση της αξίας τους τρέφοντας την επιφανειακή, διακοπτόμενη σύνδεση – και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.
Τελικά, όταν γίνεσαι θύμα του paperclipping, το άτομο φροντίζει να είσαι μια επιλογή. Είσαι έτοιμ@ να προχωρήσεις και έτοιμ@ να αφεθείς πλήρως. Τότε είναι που σου στέλνουν μήνυμα ότι τους λείπεις.