Μόλις τελειώσουν τα οικογενειακά τραπέζια, τα πάρτυ και τα ξενύχτια των γιορτών, με μαθηματική ακρίβεια θα έρθει και η γνωστή «κυριακίλα» – εκείνη η φάση που εύχεσαι να μπορούσες να πας με τις πυτζάμες για καφέ ή να σου χτυπήσει την πόρτα η μαμά σου με μια ζεστή τυρόπιτα ή τέλος πάντων να μπορούσες να ξεπεράσεις το hangover του Σαββάτου χωρίς να χρειαστεί να πάρεις όλα τα παυσίπονα που υπάρχουν στο σπίτι.
Ακόμα καλύτερα, εύχεσαι εκείνο το κάλεσμα για brunch στο Κολωνάκι να μπορούσε να μεταφερθεί στο σπίτι σου , όπου μπορείς να γλαρώσεις και λίγο στον καναπέ μόλις νιώσεις το μεσημέρι να σου χτυπάει την πόρτα.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Brunch: ο συνδυασμός των λέξεων breakfast και lunch , κάτι σαν το δικό μας δεκατιανό αλλά με έναν σαφή στόχο: να σε χορτάσει, να είναι απλό, γρήγορο και πάνω απ’όλα πλούσιο γιατί έχεις ξυπνήσει αργά, πεινάς σαν λύκος αλλά δεν θα φας με τίποτα τα γεμιστά της γιαγιάς σου. Σερβίρεται μεταξύ 11.30 και 15.00 για ευνόητους λόγους.
Η ΙΔΕΑ
Το να κάνεις στο σπίτι ένα τέτοιο κάλεσμα δεν είναι το πιο απλό ,αλλά σίγουρα το πιο διασκεδαστικό καθώς θα κρατήσει τους καλεσμένους σου πολλή ώρα σε «εγρήγορση» καθώς θα έχουν να δοκιμάσουν διαφορετικά πιάτα και τα νέα του Σαββατοκύριακου θα «τρέχουν» σαν τρελά.
ΤΑ EXTRA
Πάρε τα αγαπημένα σας περιοδικά και εφημερίδες από το περίπτερο, δύο γεύσεις καφέ και τσάι σε ό,τι συνδυασμό νομίζεις ότι ταιριάζει στην εποχή. Έχε πρόχειρο το πιο απλό επιτραπέζιο γιατί σίγουρα θα το χρειαστείτε και βάλτε ραδιόφωνο ή ένα cd με μουσική από άλλη εποχή.
ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Είτε επιλέξεις τον «διεθνή» δρόμο είτε τον πιο «ελληνικό» σκέψου ό,τι μπορεί να φαγωθεί και στο χέρι, ό,τι μπορείς να φτιάξεις με αυγά(από τα διασημότερα υλικά για brunch) ή ό,τι θα ήθελες πραγματικά να φας μια μέρα μετά από ξενύχτι.
Παραδείγματα «διεθνούς» αέρα
- Scrubbled eggs με bacon
- Λουκάνικα ή μικρά hot dog
- Σαλάτες με αποξηραμένα φρούτα ή φρέσκα (όπως αβοκάντο)
- Κρέπες ή τηγανίτες με μέλι και ξηρούς καρπούς
Παραδείγματα για..ελληνικό μενού
- Τυρόπιτα, κοτόπιτα, σπανακόπιτα και λοιπά και λοιπά
- Τηγανιτά αυγά
- Μπουκίτσες κεφτεδάκια (από αυτά που είχε στο τάπερ η Βουγιουκλάκη στο Κλωτσοσκούφι)
- Κρύα σαλάτα με μακαρόνια, τοματίνια και φέτα
Η συμβουλή του ειδικού
Ρωτήσαμε τον Σταμάτη Μαρμαρινό,αγαπημένο μας chef του Mugshot στην πλατεία της Νέας Σμύρνης να μας δώσει μια από τις διασημότερες συνταγές για brunch!
Croque monsieur
Το croque monsieur είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος)· Aρα μπορούμε να το πουμε στα ελληνικά ΤΡΑΓΑΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ! ΣΥΝΤΑΓΗ Υλικά -2 φέτες ψωμί φρέσκο μαλακό -2 φέτες ζαμπόν -3/4 φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη Για την μπεσαμέλ -1 κουτ. σούπας βούτυρο -1 κουτ. σούπας αλεύρι -3/4 φλιτζανιού γάλα -3 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη -1 πρέζα μοσχοκάρυδο -αλάτι, πιπέρι Eκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την μπεσαμέλ: Βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα . Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το ζαμπόν ανάμεσα στις δυο φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με την γραβιέρα. Περνάμε λίγη μπεσαμέλ στην επιφάνεια του σάντουιτς αλλά και λίγη στα πλάγια. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και βάζουμε το σάντουιτς σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε μέχρι να γκρατιναριστεί καλά η επιφάνεια με την μπεσαμέλ. Σερβίρουμε αμέσως. TIP: Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, συνδύασε το Croque Monsieur με ένα αυγό μάτι στην κορυφή και μετατρεψτε το Croque Monsieur σε Croque Madame!
Καλή επιτυχία, καλή απόλαυση!