Η καραντίνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του COVID-19. Το να τηρήσεις λοιπόν το #μένουμεσπίτι αποτελεί και ένα σημαντικό μέσο για να μείνεις υγιής. Ωστόσο, κανείς δε λέει πως η κοινωνική απομόνωση και οι περιορισμένες στο ελάχιστο μετακινήσεις δεν έχουν άλλες απόρροιες. Μια εκ των οποίων είναι ο cabin fever.

Διάβασε παρακάτω σε τι αφορά αυτή η κατάσταση και αν ήδη έχεις αρχίσει να τη βιώνεις, δες πώς θα την αντιμετωπίσεις.

Τι είναι ο cabin fever;

Αν η απομόνωση σου έχει προκαλέσει ένα αίσθημα κλειστοφοβίας, νιώθεις ενόχληση και ανησυχία, ίσως να αντιμετωπίζεις cabin fever. Ονομάζεται έτσι κυρίως γιατί τα συμπτώματά της προκαλούνται από μεγάλες περιόδους μέσα σε κλειστούς χώρους. Ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσει και σε κατάθλιψη, αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί.

Ο cabin fever δεν περιλαμβάνεται στις ψυχικές διαταραχές και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να διαγνωστεί ως ψυχολογική ή ψυχιατρική νόσος, σύμφωνα με τον Dr Meg Arroll και όσα είπε στο Red. Παρόλα αυτά, ο ειδικός ανέφερε πως μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύνδρομο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τον Dr Arroll, ο cabin fever χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν:

*Ανησυχία

*Ανυπομονησία

*Υπνηλία

*Μειωμένη διάθεση

*Μειωμένα κίνητρα

*Γνωστικά ζητήματα (πχ. δυσκολία συγκέντρωσης)

*Θέματα ύπνου

*Αυξημένη όρεξη για φαγητό

*Ανικανότητα διαχείρισης του στρες

Πώς θα τον αντιμετωπίσεις;

Η υποχρεωτική καραντίνα δεν είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να καταφέρεις να βγεις από την κατάσταση αυτή, με αγάπη προς τον εαυτό σου και καλό motivation. Το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσεις και να δεις πώς επηρεάζει εσένα και το σώμα σου. “Ρώτησε τον εαυτό σου τι αίσθηση έχει κάθε συναίσθημα στο σώμα σου. Είναι σε συγκεκριμένα σημεία; Το κεφάλι ή το στήθος για παράδειγμα;”, ανέφερε ο ειδικός. Αυτό που υποστήριξε είναι πως με το να επενδύεις σε κάθε αίσθηση, θα βρεις τους μηχανισμούς να ελαχιστοποιήσεις και τα όσα σου προκαλεί. Άλλωστε είναι γνωστή η σύνδεση ψυχολογικών ζητημάτων με σωματικά συμπτώματα.

Όπως και να έχει, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βγεις από αυτή την κατάσταση, είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι την απομόνωση με βασικό γνώμονα την ψυχική σου υγεία

Το να μένεις σε επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ακόμα και online, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως δεν είσαι μόνη αλλά ούτε και εγκλωβισμένη. Ακόμα και αν η φυσική επαφή δεν είναι στο τραπέζι αυτή την περίοδο, μια κλήση με την οικογένεια και τους καλύτερους φίλους σου θα σε κάνει να καταλάβεις πως οι ανθρώπινες σχέσεις συντηρούνται, ακόμα και από απόσταση.

Επιπλέον, προσπάθησε να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου και να μείνεις πιστή σε αυτό. Ξεκίνησε τη μέρα σου με μια δραστηριότητα που σε κάνει να χαίρεσαι που σηκώθηκες από το κρεβάτι και όχι να ενεργοποιείς κατευθείαν το laptop για να ξεκινήσεις δουλειά.

Τέλος, μην ξεχνάς όλες τις δραστηριότητες και τα χόμπι που σε παθιάζουν. Μπορείς να συνεχίσεις να τα εξασκείς ακόμα και τώρα που είσαι στο σπίτι. Ενδεχομένως να μπορείς να μετατρέψεις αυτόν τον περιορισμό σε όπλο, μιας και έχεις άφθονο χρόνο να αφιερώσεις σε αυτά, χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο δυνατή και να είσαι, είναι κάτι παραπάνω από ΟΚ το να μην είσαι ΟΚ κάποιες φορές. Αν αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι βοήθεια σε αυτό, πάρε τηλέφωνο τον θεραπευτή σου και επικοινωνήστε με μια βίντεο κλήση. Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις που εσύ δυσκολεύεσαι να βρεις αυτή τη στιγμή.

Πληροφορίες: redonline.co.uk
featured image: thoughtcatalog.com