Αυτό είναι από εκείνα τα πιάτα που η υγιεινή εκδοχή του είναι πιο νόστιμη από τη κανονική. Τη σαλάτα του Καίσαρα όλοι τη ξέρουμε και την αγαπάμε! Στην υγιεινή εκδοχή της όμως τα κρουτόν έχουν αντικαταστήσει πεντανόστιμα κρουτόν από ρεβίθια, που τρώγονται μόνα τους σαν σνακ, τη σάλτσα από μαγιονέζα μια πολύ ελαφριά πλην γευστική σως από ταχίνι και λεμόνι και το κοτόπουλο χορταστικές φέτες αβοκάντο. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαρούλι με λαχανίδα για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία αυτής της σαλάτας. Επίσης μπορείτε εύκολα να παραλείψετε τις αντζούγιες από τη σάλτσα, αν και νομίζω ότι βοηθάνε πολύ στο να δώσουν τη χαρακτηριστική της γεύση. Τη τυρένια της γεύση την οφείλει στη διατροφική μαγιά οπότε αν δεν έχετε θα σας πρότεινα να κάνετε μια επίσκεψη στο μαγαζί με βιολογικά της γειτονιάς σας και να προμηθευτείτε.

Υλικα για 4 ατομα

  • 1 μαρούλι ή 1 λαχανίδα, κομμένη
  • 1 αβοκάντο
  • 1 χούφτα καρύδια
  • 1 χούφτα κολοκυθόσπορους

Για τα κρουτόν ρεβιθιού

  • 400γρ βραστά ρεβίθια
  • 1 κτ σούπας διατροφική μαγιά
  • 1 κτ γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • Αλατοπίπερο

Για τη σως

  • 2 κτ σούπας ταχίνι
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 2κτ σούπας διατροφική μαγιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κονσέρβα αντζούγιες (προαιρετικά)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κτ γλυκού μουστάρδα
  • ¼ κούπας ζεστό νερό

Εκτέλεση

  • Απλώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, και τοποθετείς τα ρεβίθια πασπαλίζοντας με τη διατροφική μαγιά, τη σκορδόσκονη και το αλατοπίπερο. Ανακατεύεις να απλωθούν τα υλικά και ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν τα ρεβίθια. Περίπου στο ενδιάμεσο τα βγάζεις από το φούρνο και ανακατεύεις άλλη μια φορά με ένα κουτάλι για να απλωθούν τα ρεβίθια και να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
  • Βάζεις όλα τα υλικά για τη σως σε επεξεργαστή τροφίμων ή μούλτι και χτυπάς καλά προσθέτωντας λίγο ζεστό νερό μέχρι η σως να φτάσει στην επιθυμητή συχνότητα (πρέπει να είναι αρκετά λεπτόρρευστη)
  • Ψιλοκόβεις το μαρούλι ή τη λαχανίδα, κόβεις το αβοκάντο σε κυβάκια, προσθέτεις τους κολοκυθόσπορους, τα καρύδια και τα κρουτόν ρεβιθιού και σκεπάζεις με τη σως ανακατεύοντας.