Ως γνωστόν τα Χριστούγεννα είναι εκείνες οι μέρες που θα κάνουμε τις περισσότερες ατασθαλίες! Γλυκά, σοκολατάκια, πίτες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες που κερνάνε όλοι απλόχερα σε όποιο σπίτι κι αν βρεθείς. Κι επειδή μέρες που είναι, είναι πολύ δύσκολο να πούμε όχι στα γλυκά, τουλάχιστον ας φροντίσουμε αυτά που τρώμε να προσθέτουν στο σώμα μας θρεπτικά στοιχεία και όχι να του απομακρύνουν!
Η συνταγή αυτή για τζιντζερό μπανανό-ψωμο ή αλλιώς κέικ με τζίντζερ είναι τόσο νόστιμο αλλά και τόσο θρεπτικό που θα εξαφανίζεται με το που το βγάζετε από το φούρνο! Τη σπιρτάδα στη γεύση του την οφείλει στις 3 μορφές τζίντζερ που έχει μέσα: φρέσκο, σε σκόνη, και αποξηραμένο (θα το βρείτε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς). Η βάση από αλεύρι φαγόπυρου και αλεύρι αμυγδάλου το κάνουν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ιδανικό για όσους αποφεύγουν ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Η κανέλα, το γαρύφαλλο, οι σταφίδες και τα καρύδια θα σας σπάσουν τη μύτη όσο περιμένετε και θα κάνουν όλο το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα! Ενώ οι μπανάνες, οι σταφίδες και το αποξηραμένο τζίντζερ του δίνουν μια φυσική γλυκύτητα, τέτοια ώστε να χρειάζεται να προσθέσεις πολύ λίγο έξτρα γλυκαντικό. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι σφενδάμου, αλλά μπορείτε να βάλετε και μέλι, σιρόπι αγαύης, πετιμέζι η ότι άλλο φυσικό γλυκαντικό έχετε εύκαιρο.
Υλικά
Στεγνά
- 1 κούπα αλεύρι φαγόπυρου
- ½ κούπα αμυγδαλόψιχα (αμύγδαλα χτυπημένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι)
- 1,5 κτ γλυκού baking powder
- 10 κομμάτια αποξηραμένο τζίντζερ, κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 1 κτ γλυκού κανέλα
- ½ κτ γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κτ γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- Μια χούφτα καρύδια, σπασμένα σε μικρά κομματάκια
- Μια χούφτα σταφίδες
Υγρά
- 2 κτ σούπας σπόρους τσία ή λιναρόσπορο, αλεσμένα σε σκόνη
- 5 μπανάνες
- ½ κούπα γάλα αμυγδάλου
- ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου
- 2 κτ σούπας λιωμένο λάδι καρύδας
- 1 κτ σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2κτ γλυκού απόσταγμα βανίλιας
- Λίγο έξτρα αποξηραμένο τζίντζερ και καρύδια για το γαρνίρισμα
Προετοιμασία
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βάθμους
- Σε ένα μπολ, κόβεις τις μπανάνες σε μικρά κομματάκια και πολτοποιείς με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν
- Προσθέτεις όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις
- Βάζεις τους σπόρους τσία ή το λιναρόσπορο σε σκόνη μέσα στο γάλα αμυγδάλου και αφήνεις για δύο λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Λιώνεις το λάδι καρύδας σε ένα μπρικάκι
- Ανακατεύεις όλα τα υγρά υλικά μαζί
- Προσθέτεις τα υγρά υλικά και τις μπανάνες μέσα στα στεγνά υλικά και ανακατεύεις
- Απλώνεις λαδόκολλα Sanitas σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ.
- Απλώνεις τη ζύμη και ψήνεις στο φούρνο, γαρνίρεις με το έξτρα αποξηραμένο τζίντζερ και τα καρύδια, και ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά
- Ξέρεις ότι είναι έτοιμο όταν βάζεις μέσα στη ζύμη ένα μαχαίρι και βγαίνει στεγνό.
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή μπορείτε να με ψηφίσετε στα βραβεία food blogging του Βήμα gourmet. Θα σας πάρει μόνο 20 δευτερόλεπτα και θα μου κάνετε το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα!