Οι Αμερικάνοι το λένε snickerdoodle. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αφράτο κέικ βανίλιας με καστανή ζάχαρη και κανέλα και κρέμα τυριού για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του κλασικό αμερικάνικου μπισκότου snickerdoodle!
Τι θα χρειαστείς:
Για το cake:
1 ½ φλιτζάνι (187 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζάνι (149 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
½ φλιτζάνι (113 γρ) ανάλατο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ φλιτζάνι (113 g) βουτυρόγαλα
Για τον swirl ζάχαρης – κανέλας:
⅓ φλιτζάνι (66g) καστανή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Για το frosting από κρέμα τυρί:
113 γρ τυρί κρέμα μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι (56 γρ) ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 με 5 κουταλιές της σούπας γάλα επιλογής
Πώς θα το φτιάξεις:
Για την τούρτα:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λάδωσε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ. Στρώσε στο κάτω μέρος της φόρμας του κέικ σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Άφησε τα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, για 2-3 λεπτά.
Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε για λίγο να ενωθούν.
Πρόσθεσε το ένα τρίτο του μείγματος του αλευριού και χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί, μετά πρόσθεσε το μισό βουτυρόγαλα και χτύπησε ξανά σε χαμηλή ταχύτητα.
Επανάλαβε με το υπόλοιπο ένα τρίτο του μείγματος με το αλεύρι, το υπόλοιπο βουτυρόγαλα και τελείωσε με το τελευταίο τρίτο του μείγματος αλευριού. Χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία η ζύμη, αλλά μην το ανακατέψεις υπερβολικά.
Για το swirl: Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακάτεψε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ενωθούν.
Άπλωσε τη μισή ζύμη του κέικ στο προετοιμασμένο ταψί και άπλωσέ το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια πασπάλισε στην επιφάνεια του, ομοιόμορφα, το μισό μείγμα κανέλας καστανής ζάχαρη.
Άπλωσε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από το μείγμα ζάχαρης κανέλας όσο πιο ομοιόμορφα μπορείς – δεν θα είναι τέλειο, αλλά δεν θα είναι πρόβλημα αυτό. Πασπάλισε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ζάχαρη-κανέλα από πάνω. Με ένα μαχαίρι κάνε κύκλους και κυματισμούς στη ζύμη.
Ψήσε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο του. Άφησε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογύρισέ το σε μια πιατέλα. Άφησέ το να κρυώσει όσο ετοιμάζεις το frosting.
Για το frosting:
Σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ, χτύπησε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε μέχρι να ενωθούν και να είναι ένα παχύρρευστο μείγμα.
Πρόσθεσε το γάλα σταδιακά. Περιχύσε το κρύο κέικ με την κρέμα τυριού σε διαγώνια σχέδια ή άπλωσέ το ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.