Τα cannoli είναι τα cupcakes των Ιταλών. Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία στην Ιταλία μοιάζει σαν να τα ετοίμαζαν από πάντα. Η ζύμη τους είναι τραγανή και η γέμιση κρεμώδης. Πολύ συχνά σερβίρονται με κρέμα με σταγόνες σοκολάτας ή με ψιλοκομμένα φυστίκα. Στις παραλλαγές τους επίσης υπάρχει η ζύμη που πριν μπει η γέμιση έχει βυθιστεί σε σοκολάτα.
Τι θα χρειαστείς:
2 2/3 – 3 κούπες τυρί ρικότα 1/2 κούπα ζάχαρη 1/4 κούπας σταγόνες σοκολάτας
1 1/2 κούπα αλεύρι 2 κουταλιές ζάχαρη 1 κουταλιά κακάο αλάτι 1 αυγό 2 1/2 κουταλιές βούτυρο 1/4 της κούπας κρασί 1 κρόκο αυγού, χτυπημένο φυτικό λάδι για τηγάνισμα άχνη
Πώς θα το φτιάξεις:
Για να κάνεις τη γέμιση βάλε σε ένα μπολ το τυρί με τη ζάχαρη και χτύπησε τα μαζί. Δοκίμασε τη γλυκύτητα του και πρόσθεσε έξτρα ζάχαρη αν χρειάζεται. Πρόσθεσε και τις σταγόνες σοκολάτας. Βάλε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και ετοίμασε τη ζύμη.
Για να κάνεις τη ζύμη, χτύπησε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ. Στο κέντρο του ρίξε το αυγό και το βούτυρο και δούλεψε τα υλικά με ένα πιρούνι. Σταδιακά πρόσθεσε το κρασί να ενωθεί με το μείγμα. Συνέχισε να δουλέψεις και να πλάσεις το μείγμα με τα χέρια. Μόλις είναι έτοιμο κόψε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Σκέπασέ τη με μία πετσέτα κι άφησέ τη για μισή ώρα.
Άνοιξε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο και κόψε σε στρογγυλά κομμάτια μέχρι να τελειώσεις με όλο το υλικό. Τύλιξε σε ρολό τέσσερα διπλά κομμάτια αλουμινόχαρτο. Με την βοήθεια του αλουμινόχαρτου θες να δημιουργήσεις έναν σωλήνα που θα βοηθήσει τη ζύμη να διατηρήσει το σχήμα της. Ένωσε τα ρολάκια ζύμης γύρω από το αλουμινόχαρτο και βάλε με ένα πινέλο στις άκρες το χτυπημένο αυγό.
Τηγάνισε σε μέτρια φωτιά για μισό λεπτό. Τοποθέτησέ τα σε πιάτο στο οποίο έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μόλις κρυώσουν αφαίρεσε του κυλίνδρους αλουμινόχαρτο από τα κανόλι και με τους ίδιους κάνε και τα υπόλοιπα ζυμαράκια. Γέμισέ τα με τη γέμιση κι από τις δύο πλευρές. Μπορείς να διακοσμήσεις με ό,τι άλλο θες.