Η Καζαμπλάνκα αποτελεί την πόλη του Μαρόκο και είναι σημείο αναφοράς της χώρας. Έχει μακροχρόνια ιστορία και αυτό αποτυπώνεται στα κτίρια της, τις γειτονιές της και στον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι.

Πολλοί θα πουν πως αξίζει περισσότερο να επισκεφτείς το Μαρακές, αλλά μία βόλτα από την Καζαμπλάνκα θα σου δώσει μία εικόνα παραπάνω για την πραγματική ζωή και όχι την τουριστική πλευρά της χώρας.

Έχοντας την τύχη να έχω στο ταξίδι μου εκεί έναν ντόπιο φίλο μου, μου έδειξε κάποια από τα βασικά σημεία της πόλης. Κυρίως αυτό που κατάλαβα είναι ότι αυτό το ταξίδι δεν είναι για όλους, σε βάζει να σκεφτείς, να αναρωτηθείς και να θαυμάσεις.

Hassan II Mosque

Το Hassan II Mosque είναι ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της πόλης και αυτό φαίνεται με διάφορους τρόπους. Tο πολυτελές τζαμί θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά το τζαμί της Μέκκας. Ο μιναρές είναι επιβλητικός, αφού με ύψος 210 μέτρα είναι ακόμη υψηλότερος από την Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας. Το κτίριο χτίστηκε το 1993. Για την ανέγερση του δαπανήθηκαν 800 εκατομμύρια δολάρια, πόσο που συγκεντρώθηκε κυρίως από τους πιστούς.

Στο εσωτερικό παρατηρείς ροζ γρανίτη στις στήλες και σημεία με χρυσό μάρμαρο στο δάπεδο. Μέσα σε αυτό έχουν την δυνατότητα 25 χιλιάδες επισκέπτες να προσευχηθούν ταυτόχρονα.

Η τοποθεσία δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Βρίσκεται στην άκρη ενός βραχώδους κόλπου στις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. Τουλάχιστον μία βόλτα στην πλατεία έξω από το τζαμί αξίζει τον κόπο.

Medina

Η Medina αποτελεί μία χαοτική και την ίδια στιγμή οικεία περιοχή. Θα μπορούσαμε να την παραλληλίσουμε με έναν μεγάλο λαβύρινθο. Ωστόσο, για τους ντόπιους δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η Medina είναι χτισμένη βασισμένη σε αρχιτεκτονικούς κανόνες.

Στο κέντρο βρίσκεται ένα τζαμί και γύρω από αυτό ξετυλίγονται οι υπόλοιπες γειτονίες. Άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες ή εθνότητες ζουν σε διαφορετικές γειτονιές, οι οποίες έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει διαχωρισμός των χώρων μεταξύ αυτών που οι κάτοικοι εργάζονται και αυτών που μένουν.

Εδώ θα δεις μικρά μαγαζιά να πωλούν ρούχα, παπούτσια, τσάντες και κοσμήματα. Οι απομιμήσεις των μεγάλων εταιριών είναι καλές και αρκετά οικονομικές. Λίγο πιο δίπλα από τα καταστήματα είναι πάγκοι που πωλούν φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και κρέατα. Γρήγορα θα καταλάβεις πως αν δεν μιλάς αραβικά ή γαλλικά η συνεννόηση θα είναι κάπως δύσκολη, άλλα οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να βρεις έναν κώδικα επικοινωνίας. Αδιαμφισβήτητα, αν θέλεις να νιώσεις τον παλμό της Καζαμπλάνκα, οφείλεις να χαθείς μέσα στα σοκάκια της Medina.

Ain Diab

Αυτό είναι ένα καλό μέρος για να περπατήσεις και να θαυμάσεις μερικά από τα κτίρια της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής καταλαμβάνεται σήμερα από πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Εδώ θα έχεις την ευκαιρία να φάτε μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα της μαροκινής κουζίνας, όπως tajine, Sharmila και, φυσικά, κους κους. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλά παραλιακά κλαμπ πραγματοποιούν εκδηλώσεις, στα οποία μπορείς να χορέψεις, να κάνεις ηλιοθεραπεία ή βουτιές στις πισίνες. Αν δεν σας αρέσει κάτι με τόσο θόρυβο, θα βρεις ακολουθώντας την ακτογραμμή μια δημόσια παραλία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ✨ (@dunia.salam_1995)

Το λιμάνι της Κασαμπλάνκα

Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στο Μαρόκο και το τέταρτο μεγαλύτερο σε όλη την Αφρική. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος της πόλης. Αγκυροβολούν εδώ εμπορευματικά πλοία που φέρνουν πετρέλαιο, μηχανοκίνητα οχήματα, βαμβάκι, τσιμέντο και εξάγουν φωσφορικά άλατα, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σιδηρομεταλλεύματα και γεωργικά προϊόντα.

Αν βρεθείς στο λιμάνι, θα παρατηρήσεις μεγάλο αριθμό γερανών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ειδικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι, όπως αποθήκες, πλατφόρμες φορτίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, αρκετοί ανελκυστήρες και πολλά άλλα. Το λιμάνι φαίνεται να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν κοιμάται.

Εδώ θα βρεις εστιατόρια και θα δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα ψάρια.