Κάθε φορά που επιστρέφω απο την Κύπρο φροντίζω να εφοδιάζομαι με χαρουπολάτες (σοκολάτες από χαρούπι) τις οποίες πουλάνε ακόμα και στα dute free. Είναι απίστευτα νόστιμες, λίγο πιο μαλακές από τις κανονικές σοκολάτες (ένας συνδυασμός σοκολάτας και truffle) και πλούσιες σε θρεπτική αξία, οπότε είναι το ιδανικό απογευματινό σνάκ. Αποφάσισα λοιπόν να μη περιμένω να πάω στη Κύπρο για να τις απολαύσω και να φτιάξω μόνη μου χαρουπολατάκια στο σπίτι. Τα χαρουπολατάκια είναι ιδανικό σνακ για παιδιά αν θέλετε να απφύγετε τη ζάχαρη και τις σοκολάτες. Και γίνονται μέσα σε 10 μόνο λεπτά, οπότε είμαι σίγουρη ότι θα βολέψει πολύ τις μαμάδες.
Υλικά (για περίπου 12 χαρουπολατάκια)
60 γρ βούτυρο κακάο
2 κτλ σούπας χαρουπόσκονη
1κτλ σούπας σιρόπι σφενδάμου
1κτλ σούπας βούτυρο αμυγδάλου
1 κτλ γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1/8 κτλ γλυκού αλάτι
Λιώνεις σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο. Μόλις λιώσει περίπου το μισό, κλείνεις τη φωτιά και περιμένεις να λιώσει και το υπόλοιπο. Βάζεις σε ένα επεξεργαστή τροφίμων (ή μούλτι) όλα τα υλικά και χτυπάς μέχρι να ανακατευτούν καλά. Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλιώς θα αποχωριστεί στη ψύξη το βούτυρο από τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετείς σε βάσεις σιλικόνης ( ή σε ένα μακρόστενο ταψάκι αν θέλεις να γίνει σοκολάτα) και παγώνεις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Βγάζεις από τις βάσεις και διατηρείς στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές σκεύος.