Οι Γάλλοι αγαπούν τα choux όσο αγαπούν και τα κρουασάν. Τα γεμίζουν με διάφορες κρέμες και τα προσφέρουν σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις. Μπορείς να τα ετοιμάσεις χωρίς γέμιση και να τα δοκιμάσεις σκέτα, αν δεν αγαπάς τόσο πολύ τα γλυκά ή θες κάτι πιο ελαφρύ. Κι έτσι, χωρίς γέμιση τα choux θα διατηρηθούν περισσότερες μέρες.
Για να κάνεις 50 θα χρειαστείς:
⅓ της κούπας γάλα πλήρες
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα + 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μεγάλα αυγά
Για το τελείωμα:
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
85 γρ καρύδα
⅓ της κούπας ζάχαρη
Πώς θα το φτιάξεις:
Για να κάνεις τη ζύμη: Σε ένα μεσαίο μπολ ανακάτεψε ⅓ μίας κούπας νερό με το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και άφησε το να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε το αλεύρι σταδιακά και ανακάτευε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται ένας χυλός. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία και άφησέ το για ακόμα περίπου 3 λεπτά.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά.
Μετέφερε το μείγμα σε ένα μπολ και δούλεψε το για 1 λεπτό. Πρόσθεσε τα αυγά σταδιακά και συνέχισε να δουλεύεις το μείγμα με το μίξερ για άλλα 4 λεπτά. Βάλε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής (με γάντια αν ακόμα η ζύμη είναι πολύ ζεστή).
Για το τελείωμα: Σε ένα μικρό μπολ χτύπησε καλά το αυγό και την κρέμα να ενωθούν καλά. Σε ένα μπλέντερ τρίψε την καρύδα και τη ζάχαρη μαζί.
Μόλις όλα είναι έτοιμα αράδιασε πενήντα ίδια σου στα ταψάκια που έχεις ετοιμάσει. Φρόντισε να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους. Πασπάλισε με το μείγμα της καρύδας και ψήσε για 17-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.
Μπορείς να τα γεμίσεις με ό,τι θες όταν έχουν πια κρυώσει εντελώς.