Απόλαυσε τις γιορτές χωρίς τύψεις και ενοχές είτε επιλέξεις να καταναλώσεις healthy εκδοχές των αγαπημένων σου γλυκισμάτων , όπως αυτές που σου προτείνω, είτε όχι. Το νόημα των γιορτών είναι η ξεκούραση, η χαλάρωση, η διασκέδαση και η απόλαυση.
Άλλωστε σημασία έχει να επιλέγεις ισορροπημένες διατροφικές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο μερικές ημέρες. Να απολαύσεις με τους αγαπημένους σου αυτές τις ημέρες και να ξεκουραστείς!
Κουραμπιέδες αμυγδάλου light
• 350g φυτική μαργαρίνη
• 2 1/2 φλ. αλεύρι ολικής (μπορεί να χρειαστεί και λίγο λιγότερο)
• 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρης
• 1 κρόκο αυγού
• 1 βανίλια
• 1 κ.σ. baking powder
• 1 ½ φλιτζ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και τριμμένα
• λίγη ζάχαρη άχνη στον κάθε κουραμπιέ
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού, το baking powder, τη βανίλια και ανακατεύουμε πιο μαλακά. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και στο τέλος το αλεύρι λίγο – λίγο ώσπου να γίνει μία αφράτη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 15-20 λεπτά. Προσοχή να μην ροδίσουν. Μόνο ο πάτος τους πρέπει να είναι ροδαλός. Αφού ψηθούν τους ρίχνουμε άχνη.
Light σοκολατάκια με κάστανο
· 20 κάστανα βρασμένα ολόκληρα
· 250 γραμ. Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
· 1 κ.σ. ηλιέλαιο
· 2 κ.σ κονιάκ
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σοκολάτα στο μπεν μαρι σε πολύ χαμηλή φωτιά να την κρατάει ζεστή και υγρή.Ένα ένα καθαρισμένο ολόκληρο το κάστανο το βουτάμε στη σοκολάτα να ντυθεί γύρω γύρω. Ακουμπάμε τα σοκολατένια κάστανα σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κι αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. *αν θέλουμε τα καλύπτουμε με ινδοκάρυδο ή σκόνη κακάο, αμέσως. Τα διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα σε δροσερό σημείο
Μελομακάρονα με μέλι
Για τη ζύμη:
▪ 100ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
▪ 140ml ελαιόλαδο
▪ 300γρ αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
▪ 1/2 κ.γλ σόδα
▪ 1,4 κ.γλ κανέλα
▪ 1,4 γλ. γαρίφαλο
▪ Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το μέλωμα:
▪ Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
▪ 3/4 φλ. μέλι
▪ 1 στικ κανέλας
Φτιάχνουμε το σιρόπι για να είναι κρύο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει.
Για τα μελομακάρονα βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα για να δράσει η σόδα και προσθέτουμε το λάδι. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Έπειτα όπως είναι ζεστά , τα βουτάμε στο σιρόπι και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
Κέικ με γεύση μελομακάρονο
• 120 γρ. ελαιόλαδο
• 2 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
• 220 γρ. καρύδια σπασμένα
• 400 γρ. αλεύρι ολικής
• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 200 γρ. μέλι ή κρυσταλλική stevia
• 150 γρ. χυμός πορτοκαλιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στη φόρμα του κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε. Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Μόλις μία οδοντογλυφίδα βγει στεγνή από το κέντρο του κέικ, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με λίγο μέλι, καρύδια και κανέλα προαιρετικά.