Με την άνοδο των start-up εταιρειών και της work from home τάσης τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε η ανάγκη απόκτησης χώρου για δουλειάς, που όμως να μην είναι το σπίτι ή ένα γραφείο. Το co-working space δεν πρόκειται για ένα απλό γραφείο. Είναι ένας χώρος, συνήθως φωτεινός και μεγάλος, με προσεγμένο ντεκόρ. Άνθρωποι ή ομάδες, συγκεντρώνονται στους χώρους αυτούς για να εμπνευστούν να εργαστούν με ηρεμία και θετικά vibes.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι συναφή τα αντικείμενά τους, απλώς μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας. Ενίοτε συνεργάζονται κιόλας. Και πληρώνουν και χαμηλότερα το ενοίκιο απ’ό,τι αν νοίκιαζαν ένα γραφείο.
Όπως σε όλους τους χώρους εργασίας, έτσι κι εκεί, εάν βρεθείς ποτέ, αναπόφευκτα θα συνάψεις σχέσεις με τους co-workers σου. Τους βλέπεις κάθε μέρα, εργάζονται δίπλα σου. Έχετε κοινό χώρο για καφέ και φαγητό. Μοιράζεστε wifi. Και τα λοιπά. Οπότε, εάν είσαι επικοινωνιακός τύπος και σου αρέσει να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους, τότε αυτός ο ευρηματικός τρόπος εργασίας σίγουρα θα σου ταιριάξει.
Τι είδους σχέσεις και με ποιους αναπτύσσονται λοιπόν σε ένα co-working space;
Με τον τεχνικό
Πόσες φορές τυχαίνει να “κολλήσει” το ίντερνετ ή να “λαγκάρει” μια σελίδα που χρειάζεσαι πάρα πολύ; Κινδυνεύεις να χάσεις πελάτη και είσαι άσχετος με τα τεχνικά. Εκεί ακριβώς είναι που θα εμφανιστεί ο guru της τεχνολογίας και θα προθυμοποιηθεί να βοηθήσει. Λάθος του. Γιατί από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι κάθε φορά που σου παρουσιάζεται πρόβλημα, θα ακούει το όνομά του από εσένα. Πάντως, ο “τεχνικός” co-worker συνήθως θέλει να φανεί χρήσιμος. Δεν περιμένει αντάλλαγμα, αλλά κάποια στιγμή θα του το ανταποδώσεις με κάτι στο οποίο είσαι εσύ εξπέρ.
Με τον γείτονα
Δεν έχεις επιλογή εδώ. Ο “γείτονάς” σου στον χώρο αυτόν, μπορεί να σου είναι συμπαθής μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση θα αποκτήσεις καθημερινή σχέση μαζί του, αφού θα είναι από τα πρώτα άτομα στα οποία θα χαρίζεις την καλημέρα σου. Ό, τι συμβαίνει, θα ανταλλάζετε απόψεις ή έστω small talk. Στην περίπτωση που δεν πολυθές να γίνετε και φίλοι. Εάν όμως ταιριάξετε, θα αναβαθμιστεί αμέσως κατά πολύ η εργασιακή σας εμπειρία. Όποτε αποφασίζεις να κάνεις διάλειμμα, θα κάνει και εκείνος. Όποτε βλέπει κάτι αστείο ή περίεργο, θα είσαι από τα πρώτα άτομα που θα το μάθουν. Εργασία και χαρά. Τι καλύτερο;
Με τον μάνατζερ και το εργατικό προσωπικό
Οι χώροι αυτοί συνήθως είναι αρκετά μεγάλοι. Εάν είσαι νέος στο χώρο, σίγουρα θα χρειαστείς μία χείρα βοηθείας στην αρχή. Αυτή θα στη δώσει ο εκάστοτε μάνατζερ και το υπόλοιπο προσωπικό. Ο μάνατζερ μπορεί να σε καθοδηγήσει από το που βρίσκεται το μπάνιο μέχρι το πώς λειτουργούν οι εκτυπωτές, τα φαξ και όλα τα συναφή. Το εργατικό προσωπικό θα είναι στη διάθεσή σου, πάντα με χαμόγελο. Ο security στην είσοδο, ο καθαριστής, ο υπάλληλος στην κουζίνα ή την καντίνα. Όποιος κι αν είναι, θα βρεις έναν άνθρωπο να πεις δύο κουβέντες και να καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου από τον εργασιακό φόρτο.
Με το crush
Last but not least. Είναι άκρως πιθανό, σε έναν τέτοιο χώρο, με τόσους συνεργάτες, να βρεις έναν που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Και εκεί είναι που γίνεται η καθημερινότητά σου συναρπαστική και δημιουργική. Θα αρχίσεις να προσέχεις τι φοράς. Πώς χτενίζεσαι. Ακόμα και πώς περπατάς. Μέχρι να σε προσέξει και να σε ζητήσει σε ραντεβού εκτός γραφείου. Προσοχή όμως μη γίνει καμία κίνηση βιαστικά. Γιατί αν δεν ταιριάξετε, θα πρέπει και πάλι να διατηρείτε μια τυπική σχέση στον χώρο εργασίας σας. Πάντως, λέμε ΝΑΙ στα work crushes.