Η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε μαζί της πολλές νέες συνήθειες και αλλαγές στην πραγματικότητα που γνωρίζαμε έως εκείνη τη στιγμή.
Ανάμεσα σε όσα άλλαξαν ή τροποποιήθηκαν πρωταγωνιστούν εκείνα που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στη ζωή μας: Οι συνήθειες υγιεινής και καθαριότητας, με τις οποίες γίναμε πιο σχολαστικοί, αλλά και οι συνθήκες εργασίας, με τις οποίες γίναμε πιο ευέλικτοι.
Έτσι, μετά το πέρασμα της εποχής του κατ’ οίκον περιορισμού, είδαμε να γεννιούνται πολλά νέα, καινοτόμα, υπό δοκιμή μοντέλα εργασίας, που συνδυάζουν, σε διαφορετικές αναλογίες, τη δια ζώσης με την εξ αποστάσεως εργασία.
Ανάμεσα στις τάσεις που εξακολουθούν να δοκιμάζονται, ξεχωρίζει τον τελευταίο καιρό το coffee badging, μια εργασιακή συνθήκη που θέλει τον εργαζόμενο να περνάει από το γραφείο για έναν σύντομο καφέ, πριν επιστρέψει στον χώρο όπου εργάζεται εξ αποστάσεως.
Πολλοί ίσως αναρωτηθούν: Τι νόημα έχει αυτό;
Η εξ αποστάσεως εργασία, που μετατράπηκε σε αναγκαιότητα την εποχή των lockdowns για όσες δουλειές μπορούσαν να την εφαρμόσουν, έκανε μερικούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι εργάζονται καλύτερα σε αυτές τις απομονωμένες συνθήκες, σε ένα ήσυχο και οικείο περιβάλλον όπως το σπίτι τους και δυσκολεύτηκαν πολύ να επιστρέψουν στις συνθήκες του γραφείου όταν ο κόσμος επανήλθε στην κανονικότητα.
Στον αντίποδα αυτής της προτίμησης βρέθηκε, κατά κανόνα, η πλευρά της εργοδοσίας, που, σε πολλές περιπτώσεις, διακατέχεται από το συναίσθημα της ανασφάλειας όταν δεν βλέπει με τα ίδια της τα μάτια τους εργαζόμενούς της να δουλεύουν, αποτέλεσμα παλιών, συντηρητικών αντιλήψεων περί εργασίας. Όταν οι δύο διαφορετικές επιθυμίες και προτιμήσεις συγκρούστηκαν, έγινε προσπάθεια να εφευρεθούν μοτίβα που να ικανοποιούν, σε κάποιο βαθμό, όλες τις πλευρές.
Έτσι, το coffee badging φέρνει τον εργαζόμενο στο γραφείο, όπου έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί στους ανωτέρους του, να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να ανταλλάξει χρήσιμες πληροφορίες για τη δουλειά, ταυτόχρονα όμως του επιτρέπει να κάνει το υπόλοιπο, πιο ουσιαστικό μέρος της δουλειάς στο σπίτι του, εκεί όπου αισθάνεται πιο άνετος και παραγωγικός.
Η τάση έγινε γνωστή όταν το Forbes δημοσίευσε μελέτη της Owl Labs, η οποία διαπίστωσε ότι πολλοί υπάλληλοι αναζητούν δημιουργικούς τρόπους να αντισταθούν στην επιστροφή στο γραφείο.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να πηγαίνουν στο γραφείο, αν πρόκειται απλώς να συμμετέχουν στις ίδιες βιντεοκλήσεις που θα πραγματοποιούσαν και από την άνεση του σπιτιού τους ή κάνοντας δουλειές που διεκπεραιώνονται με λιγότερο παραγωγικό τρόπο από το γραφείο», δήλωσε στο Stylist ο Frank Weishaupt, Διευθύνων Σύμβουλος της Owl Labs. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολλές εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να δημιουργήσουν ένα ένα ελκυστικό, παραγωγικό και χωρίς άγχος περιβάλλον γραφείου, που να κάνει τους υπαλλήλους να θέλουν να προσέλθουν».
Τι λέει το coffee badging για την εργασιακή κουλτούρα του σήμερα;
Η εργασιακή κουλτούρα περνά μια εποχή σημαντικών αλλαγών και, σύμφωνα με τη Liz Villani, ιδρύτρια του #BeYourselfAtWork και του παγκόσμιου κινήματος #iAM, στη μεταπανδημική εποχή, πολλοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν ολοκληρωτικά στη ζωή του γραφείου.
«Οι υπάλληλοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να εργάζονται από το σπίτι και έχουν χάσει την αλληλεπίδραση με το γραφείο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που το να περάσουν απλώς για έναν καφέ θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθούν με τις μετακινήσεις και γενικά να επανενταχθούν σταδιακά στη ζωή του γραφείου. Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως επί το πλείστον στα γραφεία επειδή τους υποχρεώνουν, αλλά ελπίζουμε ότι το coffee badging μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να επανενταχθούν και να εκτιμήσουν την εργασία σε ένα γραφείο και μετά να έρθουν για ολόκληρες μέρες, με δική τους βούληση», εκτιμά η ίδια.
«Από την άλλη, τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η προσέλευση στο γραφείο αντιμετωπίζεται ως αγγαρεία, γεγονός που υποδηλώνει κάτι για τις συνθήκες εργασίας στα γραφεία», συμπληρώνει.
Είναι το coffee badging μια επιβλαβής συνήθεια;
Ίσως, απαντά η Villani.
«Αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική μόνο για να δώσουν το παρών στο γραφείο, χωρίς να καταβάλλουν καμία προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους τους, τότε είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου και ευκαιριών», λέει, αναφερόμενη στον χρόνο που αφιερώνεται στις μετακινήσεις.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να καταλήξει να δημιουργήσει ένα ρήγμα μεταξύ των υπαλλήλων που επιλέγουν να αφιερώσουν ουσιαστικό χρόνο στο γραφείο. «Εκείνοι που κάνουν τακτικά coffee badging θα μπορούσαν επίσης να διακινδυνεύσουν να γίνουν μια μη δημοφιλής ομάδα υπαλλήλων, αναδεικνύοντας το παράλογο αυτής της πρακτικής, που θα οδηγήσει τους πιο παρόντες συναδέλφους να βλέπουν το coffee badging και όσους το υιοθετούν με κακό μάτι», εξηγεί.
Ποια τα θετικά του coffee badging;
Αν και η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας για μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανότατα δεν θα ωφελήσει εσένα ή τους συναδέλφους σου, σε μια εποχή όπου η ευέλικτη εργασία έχει κάνει τη ζωή στο γραφείο άγνωστη, μπορεί να είναι μια καλή πύλη σύνδεσης με την πραγματικότητα του γραφείου.
«Αν ακολουθείς αυτή την πρακτική για να συνηθίσεις ξανά τη ρουτίνα του γραφείου, τότε είναι αναμφίβολα ένα καλό πράγμα», υποστηρίζει η Villani. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν με τους συναδέλφους και τους χώρους εργασίας, για να βελτιώσουν την ικανοποίηση, τον σκοπό και την παραγωγικότητά τους».
Θα μπορούσε, ακόμη, να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τα καλά του να είσαι στο γραφείο με τους συναδέλφους σου.
«Υπάρχει μια κουλτούρα αντιμετώπισης της εργασίας ως κάτι αρνητικού και η ταλαιπωρία του να πηγαίνουμε σε ένα γραφείο είναι μια επέκταση αυτού που πρέπει να εγκαταλείψουμε», λέει η Villani. «Η επιστροφή στο γραφείο και η επανασύνδεση με τους συναδέλφους θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και, πάνω από όλα, τους ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτό στο οποίο αφιερώνουν τόσο μεγάλο μέρος της ζωής τους».
«Θα συνιστούσα στους εργαζόμενους να επιστρέψουν με καλή διάθεση στο γραφείο. Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από τους συναδέλφους μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά», προτείνει η Villani.
Η ίδια διευκρινίζει, τέλος, ότι, σε ειδικές συνθήκες, όπως για λόγους προσβασιμότητας, φύλαξης ενός παιδιού ή άλλους, προσωπικούς λόγους, κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει μια προσωπική συμφωνία με τον εργοδότη του, με στόχο να βρουν μία από κοινού λύση, που να καλύπτει και να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες.