Αν μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, αυτό είναι ότι η πανδημία ανέτρεψε πλήρως τα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα και μας προσκάλεσε να αναθεωρήσουμε πολλά ως προς τον τρόπο ζωής και φροντίδας του εαυτού μας. Μάθαμε να γυμναζόμαστε στο σπίτι, μάθαμε πόσο καλό κάνει το περπάτημα, μάθαμε πόσο σημαντική είναι η ευχέρεια κίνησης, μάθαμε να εκτιμάμε και σίγουρα μάθαμε πόση αξία έχει η υγεία μας. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, υγεία και σωστή διατροφή είναι έννοιες αλληλένδετες.
Πανδημία, lockdown και σωματικό βάρος
Στο lockdown κάποιοι έγιναν πιο fit και άλλοι πιο ντεφορμέ, ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες που επέλεξαν να υιοθετήσουν. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τότε ίσως το οφείλεις στην επιλογή σου να ακούσεις και να υπηρετήσεις τις ανάγκες του σώματός σου. Ίσως επίσης να έβρισκες περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσεις σπιτικά γεύματα, με καλύτερης ποιότητας υλικά, τα οποία κατανάλωνες σε σωστές ποσότητες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ίσως μάλιστα να σου άρεσε τόσο πολύ που διαπίστωσες εμπράκτως πόσο επωφελής μα και συνάμα εύκολη κι ευχάριστη είναι η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών ώστε αποφάσισες να τις διατηρήσεις και μετά το lockdown.
Αν πάλι κατατάσσεις τον εαυτό σου στη δεύτερη κατηγορία, τότε ίσως έχει αξία να αναρωτηθείς σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που κατανάλωσες, πάντα σε συνδυασμό με τη μείωση στη φυσική μας δραστηριότητα, που επέβαλε η καραντίνα. Παράλληλα, ίσως πρέπει να ερευνήσεις λίγο περισσότερο τα κίνητρα που είχες για να αναζητήσεις τροφή. Μήπως δεν ήταν αληθινή πείνα; Μήπως ήταν ανία ή ψυχολογική καταβολή; Σε κάθε περίπτωση, μήπως η λύση σε ό,τι σε έκανε να αυξήσεις τον αριθμό των σνακ και των θερμίδων δεν ήταν τελικά το φαγητό;
Διατροφή για γερό ανοσοποιητικό
Κατά την περίοδο της πανδημίας, πολύς λόγος έγινε σχετικά με το ρόλο των βιταμινών D και C, του σεληνίου και του ψευδαργύρου στην πρόληψη του Covid, ενώ ραγδαία αύξηση σημειώθηκε στην πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ή θρεπτικό συστατικό που να μπορεί να κρατήσει μακριά τον Covid
Και ακόμη και αν όλα δείχνουν ότι η πρόσληψη μεμονωμένων μικροθρεπτικών δεν αρκεί για να εμποδίσει τον επιπολασμό της νόσου, η σημασία της διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συνολικά, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Με το debate γύρω από την αξία της διατροφής να αναθερμαίνεται, μάθαμε να είμαστε λίγο πιο ωφελιμιστές όσον αφορά το καύσιμο που δίνουμε στο σώμα μας. Μάθαμε δηλαδή να νοιαζόμαστε περισσότερο για την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που μπορούν να ενδυναμώσουν τον οργανισμό μας.
Κεφάλαιο budget
Η οικονομική αβεβαιότητα σε κάνει να αναθεωρείς πολλά πράγματα, και σίγουρα ένα από αυτά αφορά τον προϋπολογισμό του super market. Τα καλά νέα είναι ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα, ακόμη και με ένα χαμηλότερο budget, να προμηθευτούμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές όλων των ειδών των θρεπτικών συστατικών χωρίς να συνιστούν εξεζητημένες, δυσεύρετες ή απλησίαστες επιλογές. Όσοι μάλιστα μπήκαν στη διαδικασία να αναρωτηθούν αν τα κατεψυγμένα προϊόντα (λαχανικά, ψάρι, θαλασσινά, κτλ.) υστερούν σε διατροφική αξία εν συγκρίσει με τα ακριβότερα φρέσκα, ίσως εξεπλάγησαν ευχάριστα με τη διαπίστωση ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και φυσικά, όλοι εμπεδώσαμε το ότι η παρασκευή γευμάτων στο σπίτι, δεν είναι μόνο πιο υγιεινή αλλά και σαφέστατα πιο οικονομική εναλλακτική στο delivery.
Τοπικά προϊόντα
Με τον περιορισμό των μετακινήσεων, πολλοί από εμάς μάθαμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά. Πολλοί, για παράδειγμα, ανακάλυψαν τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς τους (και πιστεύω ότι κανείς δεν το μετάνιωσε). Με τη στάση μας αυτή όμως δεν υπηρετήσαμε μόνο τα μέτρα της πολιτικής προστασίας, μιας και καταφέραμε εξίσου να στηρίξουμε μικρούς παραγωγούς και να κάνουμε πράξη μια από τις βασικότερες αρχές της βιώσιμης διατροφής. Και φυσικά, εξοικονομήσαμε χρήματα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των όσων μπαίνουν στο πιάτο μας.
Τελικά, τι πρέπει να τρώμε εν καιρώ Covid (και πώς);
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ή θρεπτικό συστατικό που να δύναται να κρατήσει μακριά τον Covid (εκεί ξέρεις τι παίζει – #washyourhands, #stayhome, social distancing και τα συναφή). Υπάρχει όμως διατροφή η οποία μπορεί να ωφελήσει τη συνολικότερη υγεία και ευεξία μας ενόσω ζούμε σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπάρχει επίσης διατροφή που σέβεται την τσέπη μας όπως και τις αρχές της βιωσιμότητας.
Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία μπορούμε να αναζητήσουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Πρόκειται για μια διατροφή που ευνοεί την πρόσληψη πρωτεϊνών από καλές πηγές όπως τα όσπρια, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά. Την ίδια στιγμή, μας καλεί να μειώσουμε τα κορεσμένα και trans λιπαρά προτιμώντας προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Και φυσικά, πρόκειται για μια διατροφή που δίνει έμφαση στην παρουσία καλών λιπαρών, τα οποία μπορούμε να βρούμε στους ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο.
Πρόκειται για μια διατροφή που μας καλεί να προτιμήσουμε τα σπιτικά γεύματα, τα οποία θα μαγειρέψουμε στο φούρνο ή στον ατμό, προσέχοντας την ποσότητα αλατιού και λιπαρών που θα προσθέσουμε.
Εν καιρώ πανδημίας, το να μειώσουμε το food waste είναι εύστοχο.
Στο πνεύμα της εποχής είναι και το να επιλέξουμε μικρούς και τοπικούς παραγωγούς.Και φυσικά, το να ακούσουμε το σώμα μας και να αναγνωρίσουμε την αληθινή ανάγκη για τροφή, είναι το άλφα και το ωμέγα.