Croissant + Donut = Cronut
Στο κείμενο αυτό δε θα διαβάσετε για την παρασκευή ούτε των croissants, ούτε των donuts. Αντιθέτως, θα διαβάσετε για τα cronuts (λογοπαίγνιο των δυο προηγούμενων γλυκών), τη νέα μανία της ζαχαροπλαστικής που ξεκίνησε από το Μάιο του 2013. Το Δεκέμβριο, το περιοδικό «Time», τα κατέταξε στη λίστα των 25 καλύτερων εφευρέσεων γλυκών. Αυτό το «πάντρεμα» croissant και donut κέρδισε τους γλυκατζήδες όλων των ηλικιών και όπως ήταν φυσικό εξαπλώθηκε παγκοσμίως (εντάξει οφείλω να ομολογήσω ότι στη Θεσσαλονίκη – δυστυχώς – σχεδόν δεν έχουν ακουστεί).
Τα cronuts αποτελούν έμπνευση του καταξιωμένου Γάλλου chef Dominique Ansel, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες και τουλάχιστον δέκα τροποποιήσεις του γλυκού, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για μια απλή ζύμη croissant που ψήνεται σε καυτό λάδι όπως ακριβώς τα donuts. Η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό του chef. Μάλιστα, το trademark των cronuts ( CronutsTM) αποτελεί απόδειξη γνησιότητας του γλυκού, αφού από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε και εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο, ακολούθησαν και οι ανάλογες απομιμήσεις.
Όσον αφορά τη διαδικασία παρασκευής τους, τα cronuts αρχικά γίνονται από μια ειδική ζύμη πολλαπλών στρώσεων – με βάση πάντα τη συνταγή του chef -, η οποία στη συνέχεια στεγανοποιείται και τελικά τηγανίζεται σε ειδική θερμοκρασία και σε ειδικό λάδι από κουκούτσια σταφυλιού (grapeseed oil). Μόλις τηγανισθούν τα cronuts, περνούν από τρία στάδια: 1) «βυθίζονται» σε ζάχαρη, 2) γεμίζονται με κρέμα (όχι τσιγγουνιές παρακαλώ!) και 3) επικαλύπτονται με γλάσο.
Το πιο περίεργο, όμως, της όλης υπόθεσης είναι ότι τα cronuts φτιάχνονται με διαφορετικές γεύσεις κάθε μήνα. Δηλαδή, Rose Vanilla για το Μάιο του 2013 από όπου και ξεκίνησαν, Lemon Maple για τον Ιούνιο, Blackberry Lime για τον Ιούλιο, Coconut για τον Αύγουστο, Fig Mascarpone για το Σεπτέμβριο, Apple Creme Fraiche για τον Οκτώβριο, Salted Dulce de Leche για το Νοέμβριο, Valrhona Chocolate Champagne για το Δεκέμβριο, Peanut Butter Rum Caramel για τον Ιανουάριο, Raspberry Lychee για το Φεβρουάριο, Milk & Honey για το Μάρτιο, Passion Fruit Caramelia για τον Απρίλιο, Blueberry Lemon Verbena για το Μάιο του 2014 πια, Strawberry Balsamic and Mascarpone για τον Ιούνιο, Morello Cherry with Toasted Almond Cream για τον Ιούλιο, Yellow Peach Black Team για τον Αύγουστο και για αυτό το μήνα, είναι η γέυση Bosc Pear & Sage Cream.
Ψάχνοντας πληροφορίες για τα cronuts, διάβασα ότι τρώγονται καλύτερα όσο είναι ζεστά, διότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, μετά το 6ωρο χάνουν την ισορροπία ανάμεσα στο αφράτο και το τραγανό. Γι’ αυτό, έχετε δύο επιλογές, ή να κλείσετε εισιτήριο για Νέα Υόρκη και να πάτε στο Soho, εκεί που ο διάσημος Γάλλος chef διατηρεί το «Dominique Ansel Bakery», τρώγοντας cronuts από τα χεράκια του (θα περιμένετε στην ουρά όμως, όπως φαίνεται και στο βίντεο), ή να ψάξετε να βρείτε ελληνικά ζαχαροπλαστεία ή φούρνους που πλησιάζουν κοντά στην αυθεντική συνταγή. Η επιλογή του να φτιάξετε μόνοι σας δεν προτείνετε για τον απλό λόγο ότι έχετε κάτι cupcakes και macarons να μάθετε να φτιάχνετε στον ορίζοντα! Και μην ξεχνάτε…